Får vi en vinder på onsdag?

12. september 2012

Bliver det på onsdag, at spændingen bliver udløst om hvilken helikopter, der vinder konkurrencen om at blive Danmarks nye skibsbaserede helikopter?

Det kunne det sagtens værre. Af flere årsager:

– Hvis vi starter bagfra, så udløber tilbuddene fra de to tilbageværende helikopterproducenter medio november. Til den tid skal kontrakten være underskrevet.

– Folketingets finansudvalg skal godkende et aktstykke, som bevilger de nødvendige 2-3 mia. kroner. Den proces tager typisk 3-4 uger.

– Partierne bag forsvarsforliget, den såkaldte forligskreds, mødes til forhandlinger om besparelserne i forsvaret på fredag. Og allerede på onsdag er der et nyt møde i forligskredsen. Her kunne beslutningen om skibsbaserede helikoptere sagtens være på dagsordenen.

– Endelig så svirrer rygterne heftigt om, at indstillingen fra Forsvarets Materiel Tjeneste (FMT) og Forsvarskommandoens Planlægningssektion allerede ligger i Forsvarsministeriet.

 

Erfaringerne fra kampflyprocessen og sidste efterårs nedskæring fra tre til to helikopterkandidater siger mig dog, at det sikkert ikke kommer til at gå så glidende. Da jeg startede med at skrive om kampflyindkøbet i 2008 var det planen at træffe et typevalg i april 2009 (!).

Frasorteringen af en af tre kandidater i den aktuelle konkurrence om nye skibsbaserede helikoptere, skulle efter planen være gennemført i september sidste år. Først i december var daværende forsvarschef Knud Bartels klar til at præsentere indstillingen til politikerne. Bartels havde kalkuleret med, at politikerne blot skulle informeres om forsvarets beslutning om at sortere Eurocopters AS565 Panther fra og gå videre med MH-60R Seahawk og AW-159 Wildcat.

Men politikerne ville det anderledes. De bad om en uddybende forklaring på hvorfor netop Panther’en skulle sendes hjem. Og først den 19. januar i år nikkede politikerne ja til at sortere Panther’en fra. Og dog. De havde lige et par follow-up spørgsmål. Så først den 20. januar blev det officielt.

Men det kan jo være at tingene er anderledes nu. På besigtigelsesturen for knap en måned siden havde politikerne mulighed for at få stillet de spørgsmål de måtte have. Både til de to producenter, som de mødte på turen, men også til de ansvarlige i Forsvarskommandoens Planlægningsstab. Desuden havde politikerne allerede inden besigtigelsesturen fået en række analyser af de to kandidater.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

4 Comments for this entry

 • tom siger:

  Måske kommer det på FIU møde nr. 40 den 20sep-2012

  Faktum: Der er mange tidligere folk fra ESK 723 ( SVF )tidl.Lynxz – så indstillingen kunne være fra FMT=AW159.

  Så er det jo et spørgsmål om FOU og FMN mener det samme eller noget helt tredie, vente !
  Tyskland har forøvrigt bekendtgjort på ILA 2012 Berlin, at deres (S61 // SeaKing ) skal levetidsforlænges til 2019-20.
  Vel i venten på NFG-90. mvh Tom

 • tom siger:

  Glemte lidt konfust at skrive mange folk i FMT s evalueringsgruppe fra 723, Tom

 • Rudi Hansen siger:

  Hej.

  Efter overskriften fra den 12. sep. 2012. Skulle vi måske have en vinder onsdag den 19. sep. 2012.
  Har ikke kunne finde, et ord om en vinder, på div. Forsvars hjemmeside, værken på FMT hjemmeside (De har stadig, den gamle oversiget) eller på Flyvevåben´s hjemmeside, står det noget nyt om, hvem det løb af med sejren.

  Mvh.
  Rudi

 • Andreas siger:

  Hej Rudi
  Vinderen er ikke fundet endnu. Når der kommer en vinder, vil det naturligvis stå her på forsiden og beslutningen vi blive analyseret forfra og bagfra. Tilmeld dig nyhedsbrevet i venstre side. Så får du en mail, når det sker.

  Mvh
  Andreas

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *