Ved at lade helikopterleverandøren overtage en meget stor andel af vedligeholdelse og support af vores nye skibsbaserede helikoptere, kan vi spare knap 25 procent af vedligeholdelsesomkostningerne set over hele helikopterens levetid på 30 år eller mere.

Det gode tilbud kom AgustaWestland (AW) med i dag, da jeg mødte dem til en kop kaffe hos den danske forsvarsvirksomhed Danish Aerotech i Karup. AW står som bekendt bag den ene af de to kandidater, AW-159 Wildcat, i den konkurrence, som formentlig afgøres inden for ganske kort tid.

Siden starten af august har vi set modparten, MH-60R Seahawk-teamet med Lockheed Martin og Sikorsky i spidsen, præsentere den ene samarbejdsaftale efter den anden med danske virksomheder.

I dag var det så AgustaWestlands tur. Med Danish Aerotech som spydspids tilbyder AW et såkaldt performance based logistics-koncept (PBL). Det går kort fortalt ud på, at det danske forsvar giver slip på en stor del af den vedligeholdelse og support af helikopterne, som man i dag selv står for på de aldrende Lynx-helikoptere. Dag-til-dag tingene vil de stadig selv stå for, men den tungere vedligeholdelse vil Danish Aerotech stå for på vegne af AgustaWestland.

Forsvarets Materiel Tjeneste har i deres arbejde med at evaluere kandidaterne forespurgt på et almindeligt vedligeholdelseskoncept, hvor Flyvevåbnet klarer tingene selv, og et PBL-koncept. I AgustaWestlands tilfælde vil det fungere på den måde, at AW og Danish Aerotech skal levere et aftalt antal flyvetimer til en aftalt pris. Det vil altså ikke længere være Flyvevåbnet selv, der skal stå for at helikopterne har den ønskede rådighedsprocent og at de nødvendige reservedele er til rådighed. Dermed undgår Flyvevåbnet selv at skulle have et stort lager af reservedele. På den anden side kan AW bedre planlægge produktionen af større nye komponenter.

Overordnet set opererer man med disse 13 forskellige grader af support systemer:

Ad-hoc component repair
Component overhaul
Contracted component overhaul
Contracted component repair and overhaul
Contracted component exchange support
Component exchange support package
Component exchange in a pool system included computer follow up
Component support package included consumable support
Support package including consignment stock
Support package including standardization program
Support package including helicopter maintenance
Full support except transport
Full support

Markeret med fed skrift er øverst det supportkoncept, som vi har for vores EH-101 helikoptere fra AW i dag. Nederst det koncept, som vi bliver tilbudt sammen med de nye helikoptere og som kan udvides til også at omfatte EH-101’erne. Skåret ud i pap, så er forskellen, at man i det øverste betaler for at reservedele og komponenter er til stede. I det nederste betaler man for at helikopteren står til rådighed.

Omdrejningspunktet i et PBL-koncept på Wildcat-helikopteren bliver et såkaldt ”Fleet operations center”, som etableres i Karup og bemandes af folk fra både Flyvevåbnet, Danish Aerotech og AgustaWestland. I centeret arbejder de sammen som ét team og kan nøje overvåge den enkelte helikopter og i god tid i forvejen planlægge vedligeholdelse og skaffe de nødvendige reservedele.

Royal Army og Royal Navy har som bekendt allerede købt i alt 62 eksemplarer af AW-159 Wildcat-helikopteren. Og med i pakken er et PBL-koncept, som netop nu er ved at blive sat op. Briterne benytter i forvejen PBL til vedligeholdelsen af deres EH-101, Seaking og Apache-helikoptere.

Hos Danish Aerotech skønner direktør Jan Jørgensen, at det vil skabe 35 arbejdspladser når PBL-konceptet er helt på plads og alle Wildcat-helikoptere er leveret omkring år 2019. Men allerede fra den forventede levering af den første helikopter i 2015 vil det skabe 25 arbejdspladser i det vestjyske. Og bliver EH-101’erne også omfattet af PBL vil det kunne skabe yderligere 30 arbejdspladser. Danish Aerotech holder til inde på Flyvestation Karups område, hvor også Helicopter Wing’en bor.

AgustaWestland vil stå for at uddanne Danish Aerotechs medarbejdere til at kunne servicere Wildcat’en, og det vil betyde omfattende overførsel af knowhow. Det kan udnyttes til at gøre Danish Aerotech til en form for nordisk leverandør af PBL til alle militære brugere af AgustaWestland-helikoptere i Norden med skabelsen af endnu flere arbejdspladser til følge.

I den anden lejr, hos Sikorsky og Lockheed Martin, har man også tænkt nogle tanker i disse baner. Det vender vi tilbage til.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

4 Comments for this entry

 • Dann siger:

  Jo det vil skabe arbejdespladser, men det vil jo samtidig nedlægge arbejdespladser, for så har forsvaret jo ikke brug for så mange flymekanikere. Meget smut at kalde de “skabe” arbejdespladser, jeg ville blot sige at man flytte dem.

  Dertil så kan jeg godt lide at man siger at forsvaret er så inkompetente at det ikke selv kan klare opgaven billigst, vi taler om at med dette koncept skal man nu havde en civil virksomhed til at lave samme arbejde som forsvaret laver, forskellen er blot at en civil virksomhed skal tjene penge det skal forsvaret ikke. Med det for øje, så håber jeg at forsvaret får nogle meget dygtige og sikkert meget dyre advokater til at lave kontrakten og holde den vedlige, for ellers ender vi ud i nogle sjove ting, hvor virksomhederne bruger forskellige loopholes til at give os ringere service end vi har idag, vi ser det allerede på vores kantine drift der er privatiseret.

  Dertil kommer jo så kommando forhold, vi kan ikke beordre ting af et civilt firma, vi kan gøre opmærksom på de ikke overholder kontrakten og så kan vi hive dem i retten for det. Men hvis lokummet brænder så har vi ingen muligheder for noget som helst og vi kan heller ikke disporerene over de civile, så når der skal bruges mekanikere i udlandet, så er det tordenskjold soldater, da der vil være færre af den, fordi de nu løser færre opgaver.

  Jeg tror simpelthen ikke på at der kan spares så mange penge som de påstår, for så er der godt nok nogle der skal fyres i forsvaret for at køre vores vedligeholdelse forkert, for forsvaret er ikke til for at tjene penge, det er danish aerotech og de skal give afkast til investorer

 • tom siger:

  Rigtig godt koncept, hvis de gyldne intentioner kan holdes.
  Nu laver man jo ikke erfarne helikopterteknikere og ditto avionicsteknikere på kort tid, men ved erfaring og praktisk “hands on” og tætnær kontakt med helikopteren ( aktiv flyvning som crewmember )

 • On remarque tout de suite que vous connaissez bien ce thème

 • Une foiѕ de plus սn article incontestablement intéressant

1 Trackback or Pingback for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *