De danske forsvarspolitikere landede lørdag igen i Danmark efter deres lynrundrejse til UK og USA for at se de to kandidater til at blive nationens nye skibsbaserede helikopter. Besigtigelsesturen startede torsdag hos AgustaWestland, hvor politikerne så AW-159 Wildcat-helikopteren. Det skrev jeg i fredags lidt om her.

Mens jeg var ved at skrive fik politikerne så småt øjne på et hotel syd for Washington i USA, og fredag formiddag aflagde de et besøg på US Navy’s Patuxent River base, hvor de så den anden kandidat, MH-60R Seahawk.

Et gruppebillede i stil med det vi fik fra AgustaWestland forventes først at kunne frigives fra de strikse eksportkontrollører i US Navy sidst på ugen. Men nytkampfly.dk har, med hjælp fra folk, der var til stede, stykket dette lille overblik over hvem politikerne mødte, sammen.

Det amerikanske forsvarsministerium var repræsenteret ved Department of the NAVY, Research, Development & Acquisition. Senior repræsentant til stede var Viceadmiral W. Mark Skinner. Han er såkaldt Principal Military Deputy Assistant Secretary of the Navy, eller med mere jævne danske ord – øverste militærmand fra departementet for udvikling og indkøb af alle flådens våbensystemer. Skinner var vært for delegationen, da det som bekendt er US Navy vi skal købe helikopterne hos.

Program Executive Officer, Rear Admiral Paul A. Grosklags er programchef for en portefølje af flådens systemer, herunder helikoptere. Han har været med til at udvikle MH-60R programmet næsten fra bunden af. Grosklags bød delegationen velkommen med en briefing om den organisatoriske del af U.S. Navy (NAVAIR) som vil være ansvarlig for at støtte Danmark over hele kloden hvis vi skulle vælge at købe Seahawk’en.

Program Manager CAPT James A. Glass er dagligt ansvarlig hos US Navy for Seahawk-helikopterne, både tidligere generationer, der er under udfasning, og de nye, der er under introduktion (60R og 60S). Glass stod for en mere teknisk gennemgang af MH-60R systemet, til tider bistået af Skinner når det blev for teknisk eller forkortelsespræget.

Mr. Mike Sears, Director of International Programs i NAVAIR/PMA-299 bidrog med en briefing. Sears har været ansvarlig for udviklingen af tilbuddet til Forsvaret fra dag ét. Briefingen indeholdt en beskrivelse af samspillet med dansk forsvar, komponenterne i MH-60R løsningsforslaget og en gennemgang af Foreign Military Sales systemet. (Det her med at DK køber helikopterne gennem US Navy og får muligheden for at lukrere på amerikanske opgraderinger og videreudviklinger).

Navy International Programs Office var også repræsenteret ved besøget. Organisationen er ansvarlig for de mere politiske aspekter af et muligt samarbejde med det overordnede formål, at opbygge og forstærke relationer og alliancer verden over.

Endelig deltog piloter og teknikere fra HX-21 med ansvar for flight demonstrationen og walk-around præsentation af MH-60R. Politikerne blev delt op under gennemgangen og fik adgang til frit at stille alle de spørgsmål de kunne komme på til piloterne og crew.

Industrisiden var til stede som støtte til U.S. Navy når/hvis behovet måtte opstå, specifikt i form af spørgsmål til produktionsopgaven eller industrisamarbejde. To repræsentanter fra Sikorsky og to fra Lockheed Martin. Manden med verdens hårdeste håndtryk og hans side-kick var naturligvis til stede, da er DK-ansvarlige hos henholdsvis Sikorsky og Lockheed Martin. Dertil kom en senior-executive fra hvert af de to firmaer. Sidstnævnte introducerede kort deres respektive virksomheder og historikken med Danmark, der som bekendt blandt andet tæller 50+ år med S-55 og S-61 i Flyvevåbnet og 30+ år med F-16 samt historikken med opfyldelse af industriforpligtelser i Danmark og en high-level præsentation af den første bølge af projekter der kan aktiveres hvis Seahawk bliver valgt.

Der var tale om en normal dag på NAS Patuxent River, hvilket vil sige at der var forskellige former for fly left-right and center i hangarer, på taxi banerne under take-off eller landing. På trods af at delegationen måske måtte tro andet, var der ikke tale om et planlagt ”extra show-off” af arsenalet for deres skyld. STOVL- og hangarskibsversionerne af F-35 JSF testes blandt andet på Pax River, som den kaldes blandt venner.

Dagen blev rundet af med en opsummering fra Grosklags og Skinner, samt et tak fra Ministeren.

Puha! Det lyder intensivt, men sikkert også meget givende for de deltagende politikere, der nu har set ”dyrene” up close and personal. Så venter vi bare på den militærfaglige anbefaling fra forsvaret.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

6 Comments for this entry

 • Som en meget “varm” kommentar til de to kandidater:

  Det kan blive fatalt at vælge en museumsflyver med halehjul (MH-60R) til fremtidens Danske Skibsbaserede Helikopter.

  Når jeg skriver dette er det for at advare og poientere at de Danske skibe har et helideck som er relativt lille, og at en helikopter altid-altid skal “flare” før landing, og det gøres med en nose up attitude, dvs med halen nede.
  Og alle kan vel forestille sig et halehjul som et punkt der rammer først giver mulighed for ustabilitet (hver gang) der landes.

  Helt anderledes på de store Amerikanske Marineskibe,som har et kæmpe flightdeck, hvor man sagtens kan få plads til til FWD moving, i modsætning til direkte hovering.

  Samtidig mangler “museumskandidaten” en harpoon til at skyde i “grillen”

  Ak ja dette skriv må nødvendigvis forwardes til Forligskredsen, og FOU- Forsvarsudvalget, FMN,og FKO.

  De må da kunne fatte, at det er en “ommer” – forhåbentlig.
  mvh Tom.P

 • Martin siger:

  Det er almindelig kendt og omtalt de fleste steder, at tilbuddet til Forsvaret indeholder harpoon løsningen.

  Der findes i øvrigt flere eksempler på tjenestegørende enheder med dæk der minder om de danske hvor den type helikopter opererer ganske fint.

  Det der i øvrigt kaldes for et halehjul i det ovenstående sidder ikke under halen, men midt på helikopterkonstruktionen.

 • tom siger:

  Til @Martin.

  Muligt,at du har ret, men faktum er at der findes et codex for “seastate” der proff kaldes for SHOL. Og ganske kort betyder det hvor meget helideck/ skib bevæger sig i søen, og om der kan landes med pågældendene helikoptertype.

  Ikke for jeg er Wildcat fan, men MH 60R kan ikke lande i samme dårligt vejr som Wildcat. Og hvad værre er-så bruger R en “husmands løsning som harpoon, kaldet “baretrap” – En line hvor en mand på dækket skal fastgøre en kraftig stålwire fra helikopteren, som så trækkes ned- oldnordisk og farligt på vore “små skibe”

  Og det med halehjulet på R der sidder på midten gør det endnu farligere at lande på et pitching and rolling helideck.

  Mere og mere tyder da også på en indstilling (mellem pest og kolera ) vil blive estimeret i Wildcat-retningen.
  Selvom en NH90 i NFH udgave demonstreres på ILA 2012 i disse dage i Berlin.
  Dette er de nøgne facts d.d mvh Tom, forhåbentlig på vej til ILA, som næsten ligger i min baghave.

 • Martin siger:

  Det er fortsat misvisende information Tom. Der er ikke tale om en “husmands løsning”, men et fuldt funktionelt Harpoon system som vi kender det i Danmark i dag.

  Angående SHOL og fastsættelse i forhold til Danske enheder, så tror jeg vi skal overlade den slags til Forsvaret. Det er ikke umiddelbart nemt at vurdere uden adgang til de rette data eller helikopteren.

  God tur til ILA.

 • tom siger:

  Til@Martin.

  Jeg forstår udemærket hvorfor du “kæmper” for R.

  Men jeg ville meget gerne have henvisning, hvor jeg kan se en ægte harpoon monteret på R. Den helikopter har simpelthen så ringe fuselage clerance to helideck, så der ikke er plads til harpoon.
  Endvidere er R en taktisk kamphelikopter, og det er ikke det koncept der er brug for. Utroligt, at FMT, med hr. K B M i spidsen ikke har sorteret R fra. Han kender udemærket forholdene ombord på de Danske Inspektionsskibe og Fregatter.
  Endvidere skal skibene bygges om for at R kan operere og opbevares ombord.

  Indse dog at løbet er ved at være kørt for den helikopter, ja desværre til fordel for Wildcat. Som heller ikke vil kunne performe optimalt til de kommendene opgaver.

  Det bedste ville være at vente på noget som kunne supportere den stadig ringere EH-101. Lad dog CH-149, HH-139 eller NFH-90 komme på banen istedet, så spares skatteydere og politikere for fejlkøb.
  Iøvrigt tak for “god tur hilsen” mvh Tom

  PS! en R har aldrig landet på et Danskt Flådeskib i ligeså dårligt ( high seastate ) vejr, som Wildcat – Lynzx kan.
  Og R kommer sikkert aldrig til det (estimeret)
  Dokumenterede videooptagelser foretaget af Flyvevåbnet og Søværnet viser med al tydelighed Wildcat – Lynzx klarer pitch and roll bedre end nogen anden helo.

 • Martin siger:

  Jeg vil ikke drages ind i en diskussion om andre helikopterplatforme. Det gøres helt fint af andre her på sitet.

  Men jeg vil gerne påpege, at du udtaler dig om 60R på baggrund af forkerte oplysninger; sandsynligvis grundet en sammenblanding af forskellige HAWK modeller og tidligere SEAHAWK konfigurationer.

  Længere er den egentligt ikke og derfor min opfordring til, at lade Forsvaret evaluere i det de har haft adgang til de nødvendige data.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *