Det norske forsvar er vendt tilbage til Forsvarsminister Espen Barth Eide med en anbefaling af, hvilke helikoptere Norge kunne købe i stedet for den stærkt forsinkede NH90, som nordmændene købte i 2001. Seks år efter at de første NH90’ere skulle være landet i Norge, har man kun fået én af de i alt 14 helikoptere, som man købte samtidig med at vi købte EH-101’erne.

Derfor luftede ministeren før sommerferien muligheden for at rive kontrakten på NH90’erne i stykker. Han badforsvaret komme med bud på hvilken helikopter Norge kunne vælge i stedet.

Nu er forsvaret vendt tilbage. Og i en dansk sammenhæng er det særdeles interessant, at det norske forsvar peger på MH-60R Seahawk som en oplagt afløser. Seahawk’en er som bekendt med i den danske konkurrence. Den anden danske deltager, AW-159 Wildcat, anbefaler nordmændene derimod ikke til deres forsvarsminister.

Nordmændene skulle bruge NH90’erne til deres fregatter og til kystvagter. De skulle altså blandt andet lande på bagsmækken af skibe præcis som de danske og kunne begå sig langt ude til søs. Det minder meget om de opgaver, som de danske helikoptere skal løse. Og derfor er det da også særdeles interessant, at det norske forsvar ikke peger på Wildcat’en som en mulig erstatning for NH90.

Danmark, Norge og Sverige havde sammen gang i Nordic Standard Helicopter Program-indkøbet i slutningen af 1990’erne. Mens DK gik solo med EH-101, så valgte Norge og Sverige NH90. Sverige valgte for flere år siden at vende NH90 ryggen og købe Blackhawk-helikoptere. Og nu kan det muligvis være Norges tur til at rive kontrakten i stykker.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

2 Comments for this entry

 • tom siger:

  Det er imidlertid IKKE korrekt hvad du skriver:

  Læs i “Helikopterpilot / helicrew at SVERIGE modtager HKP 14, alias NH-90 enlarged ( høj kabine ) om et lille år

  De bliver stationeret ved F 17 og F21.

  Men ja det er da rigtigt at de har købt et mindre antal museums SEAHAWK, som de sikkert fortryder. vh Tom

 • Børge Jørgensen siger:

  Tom – svenskerne har ikke købt Seahawk men Blackhawk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *