På besigtigelsestur

15. august 2012

Som omtalt i sidste uge, så rejser forsvarsforligskredsen om mindre end to timer ud i verden for at besigtige de to helikoptere, som er med i kapløbet om at blive Danmarks nye skibsbaserede helikopter.

For at kunne vurdere udbyttet af turen og eventuelt spille ind med forslag til spørgsmål, så har nytkampfly.dk siden starten af juli spurgt Forsvarsministeriet om et program. Lidt mere end to timer før afgang er det så endelig landet i vores indbakke. Dog ikke fra ministeriet.

Programmet ser således ud:

Dato 15. august 2012
1830 Ankomst og indkvartering på hotellet
2000 – 2100 FKO briefing om ny skibsbaseret helikopter ved chefen for FKO’s Planlægningsstab, generalmajor Flemming Lentfer

Torsdag den 16. August 2012
0750 Ankomst til AugustaWestland

0800 – 1200
AugustaWestland program
– Velkomst og briefing
– Fremvisning af produktionsfaciliteter
– AW159 flyvedemonstration
– AW159 static display
– Frokost og diskussion

1200 – 1445 Transport til Heathrow lufthavn

Fly over Atlanten

Fredag den 17. August 2012
0910 – 1300 Ankomst til US Naval Air Station Patuxent River.
– Velkomst og introduktion
– MH-60R program briefing
– MH-60R flyvedemonstration
– MH-60R static display
– Frokost og diskussion.

1300 Afgang fra Patuxent River til Tysons Corner, VA.

Og hjem om aftenen med ankomst i CPH lørdag formiddag.

Det første den opmærksomme læser iagttager er forskellen på lokationer. AW-159 Wildcat skal besigtiges på AW’s fabrik i Yeovil i Sydengland. Af gode grunde. For Royal Army har først lige modtaget den første. Og det er armyudgaven. Vi kigger som bekendt på Navy-udgaven, som Royal Navy først modtager næste år. De to engelske værn er med en samlet bestilling på 62 eksemplarer de foreløbigt eneste Wildcat-kunder.

Seahawk’en produceres på samlebåndet hos Sikorsky i Stratford, Connecticut. Og udstyres med den elektroniske indmad hos Lockheed Martin i Owego i New York State. Men politikerne skal se den på en US Navy base nær Washington. Det er uden tvivl nemmere at komme frem til Patuxent, da det blot kræver en flyvning fra LHR til Washington. En tur til Stratford eller Owego havde krævet et flyskifte. Men af erfaring ved jeg, at der går et aftenfly fra Washington til Binghampton i nærheden af Owego, og Hartford lufthavnen i Connecticut kan også nås om aftenen fra New York og Washington.

Nogle vil måske mene, at det stiller Seahawk’en i et bedre lys, hvis politikerne ser den i operativ tjeneste på en US navy-base end blot på et samlebånd som det vil være tilfældet med AW159.

Som det fremgår, så er kagen blevet delt med næsten millimeterpræcision. Fire timer hos AW og 3 og 50 minutter på Patuxent hos US Navy – hvorefter turen går til et shoppingcenter(!), der beskriver sig selv som ”This Retail Powerhouse Is Meant for D.C.’s Most Powerful Shoppers”. Meget passende for en flok politikere, som er ude for at shoppe helikoptere for op mod tre mia. kroner.

Og Forsvarsministeriet gør i en mail jeg fik i dag også en dyd ud af millimeterdemokratiet:

”Et bærende princip fra forsvarets side i den igangværende konkurrence mellem de to kandidater er, at begge kandidater behandles fuldstændigt lige. Dette princip gælder også i forhold til forligskredsen rejse, hvor såvel indhold som tiden afsat til besøgene ved de to kandidater er identiske.”

Men nogle vil måske mene, at kagen ikke er skåret fuldstændig lige over, når det i USA er US Navy’s Air Test and Evaluation Squadron TWO ONE (HX-21) “Blackjack, der er vært for besøget på Patuxent.

Forsvarsministeriet bruger selv betegnelsen ”Besigtigelsestur” i programmets overskrift. Og det er det uden tvivl. Når der på fire timer skal være tid til en prøveflyvning for 7 MF’ere og en minister, så er der ikke meget tid tilbage til de mere informative aktiviteter. Man fristes til at mene, at der er tale om en overfladisk sightseeing-tur, hvis eneste formål er, at politikerne bagefter kan sige, at de har set varen inden de købte den.

Til sammenligning var jeg selv på besøg hos AW i 1,5 dag i november sidste år. Her var en del teknik på programmet, som politikerne ikke behøver. Men fire timer er stadig ikke meget, når man tænker på, at der går mindst 1 time med prøveflyvning. Og ja. Det er sjovt at flyve helikoptere. Og vi havde tid til det i vores to-dages program. Men er det virkelig nødvendigt i et presset fire-timers program? Politikerne har absolut ingen forudsætninger for at vurdere helikopteren i luften.

Da jeg var hos AW måtte deres testhelikopter i øvrigt kun have én passager med ad gangen. Så enten tager det lang tid eller også får hver MF’er en meget kort (og nyttesløs) tur.

På turen deltager syv MF’ere fra S, K, V, DF og Liberal Alliance. Forsvarsordførerne fra de to øvrige partier i forligskredsen, SF og R, deltager ikke på grund af henholdsvis sommergruppemøde og graviditet. Desuden er ministeren, 3 embedsmænd fra ministeriet og 2 fra Forsvarskommandoen med. Så i alt 13 personer. Hvis de flyver på businessclass over Atlanten, som de bør gøre for at være udhvilede, så er en pris per næse på 100.000 kroner ikke urealistisk. Altså 1,3 mio. kroner på noget, som nogen måske vil betegne som en overfladisk sightseeingtur.

Men om ikke andet, så kan politikerne ikke bagefter komme og sige, at de ikke havde set varen inden de købte den.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

9 Comments for this entry

 • tom siger:

  Rigtig fin “tracing” af programmet, hatten af for det, hvor kun navnene på deltagere mangler.

  Og glem så ikke en tredie mulighed, at der slet ikke købes nogen, når kassen er tom, og man ikke engang har råd til at flyve SAR missioner.

  Malurt-surt- nej FACTS, og heldigvis for det, så slipper vi for at investere i MUSEUMS – ÆLDGAMLE _ helikoptere.
  vh Tom

 • Andreas siger:

  Hej Tom
  Jeg har navnene, men fandt dem ikke relevante at nævne. Ligesom jeg har pillet hotelnavne og flytider ud. Det væsentlige var indholdet.

  Igen – igen: Kom med dokumentation for at kalde kandidaterne museumshelikoptere. Og forhold dig gerne i samme åndedrag til udviklingen i Norge, hvor man overvejer at erstatte NH90 medSeahawk. På forhånd tak.

  Jeg tror ikke kassen med penge til søredning og suverænitetshåndhævelse bliver tom lige med det første. Mon ikke kassen med penge til hæren og store landoperationer bliver tom først. Og kassen med penge til kasernedrift.

 • Jacob siger:

  Andreas, blot for “sjov” skyld, eller…. ja for interessens skyld, du har jo en del viden på dette område. Kan du sige hvilken helikopter du tror vinder på dine facts. Og kan du sige hvilken helikopter du håber på vinder, ligemeget hvilke facts du har.!

 • Andreas siger:

  @Jacob:
  Seahawk er favorit, og i følge rygterne anbefalede Forsvaret i december politikerne at vælge både Panther’en og Wildcat’en fra og blot gå videre med Seahawk’en. Nu står slutspillet som bekendt mellem Seahawk og Wildcat.

  Men det hele afhænger af hvad de dygtige folk i FMT finder frem til. Der er fordele og ulemper ved begge kandidater.

  Personligt har jeg ingen holdning til hvem der bør vinde. Jeg er den neutrale iagtager på vegne af de danske skatteydere. Så lav projektrisiko står naturligvis højt på min prioriteringsliste. Det samme gør lifecycle cost, da det ikke nytter noget at købe det billigste kampfly/helikopter, hvis vi om 30 år ikke har råd til at flyve den, fordi vi er alene om at betale for udvikling, vedligehold, levetidsforlængelse osv.

 • Jacob siger:

  ja jeg forstår godt det måtte være svært at vælge. Der er så mange faktorer. Piloternes favorit, mekanikernes favorit, er der plads på skibene, er helikopterne store nok, er de for dyre, passe på man ikke gør endnu et “fejlkøb” er der andre vestlige lande med på ideen, og bla bla bla…. ja godt det ikke er mig. Man kan dog sige at med Wildcat, bør piloter og mekanikere være godt rustet til en hurtig overgang.

 • tom siger:

  Bare kort Andreas.
  Jeg skal nok komme med argumenter, men det kræver lidt tid.
  Jeg håber sandelig at du ved ang FMT, så er det KONTORFOLK. og ikke operative flyvendene besætninger.
  Og det er jo dem som er slutbruger.

  Glem heller ikke at jeg har været flyvendene i både ESK 723
  SVF og ESK 722, og holder tråden varm og deraf ved og kender “inside infos” Samtidig følger jeg produkterne fra branchen meget close. ( for dem som forsøger at nedgøre min viden og flyvetid / erfaring “hands on” )
  Og ja jeg følger både Sverige med 14 stk NH-90 og Norge som skal finde afløser for Sea King ( skrabet S-61 ) – Hvis du og andre tror at Seahawk kan erstatte denne, så skal i gå grundskolen om igen. – Skulle jeg nævne en kandidat udover NH-90,som det blir, så ville jeg kanske pege på S-92 i SAR konfig ell. noget AW, andet end 101, som jeg ENGANG var med til at “presse” igennem, vel tyvaerr !! Hilsen Tom

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  “Hvis du og andre tror at Seahawk kan erstatte denne, så skal i gå grundskolen om igen”

  Der er da heller INGEN som påstår – I Norge har de 2 anskaffelser i gang – En ny SAR til justitsministeriet, opereret af deres Skvadron 330 – Derudover skal de finde en afløser til Lynx – her troede de havde en kandidat, men den dukker jo ikke op nu 6 år efter stipuleret levering. Og NH90 vil HELLER IKKE stille op til SAR udbuddet, men stiller med Eurocopter 225 – det er den man har afleveret tilbud på.

 • Dann siger:

  Tom

  Du er godt nok tændt af den hellige ild, og som alle religiøse folk svare du ikke på spørgsmål og sabler folk ned når de ikke er enige med dig. Det er godt nok meget ensformigt at læse gang på gang. Gider du ikke noget sætte dig ned foran din computer og så komme med alle de ting der gør seahawk og future lynx til dårlige maskine i forhold til NH90 og så sende det til Andreas, så er jeg helt sikker på manden gerne vil ligge det op her på sitet.

  Men helt ærligt hvordan kan du sable de 2 tilbageværende kandidater ned i forhold til en helikopter ingen gang producenten mente var godt nok til opgaven????

  Og lige det med at du har været i FLV, jeg takker for din tid der, men nu er forsvaret kendt for at havde alle typer mennesker. Så det at du har været der er jo ingen garanti for noget som helst.

  Kom nu med fakta, istedet for religiøse fremtoninger hele tiden. Smid noget på bordet eller tag et skridt tilbage.

  Beklager til alle andre, men jeg er ved at være lidt træt af dette sted bliver sablet til hele tiden af en religiøs mand på et korstog.

 • Jacob siger:

  Tak Dann… lige mine ord.!

1 Trackback or Pingback for this entry

 • […] til UK og USA for at se de to kandidater til at blive nationens nye skibsbaserede helikopter. Besigtigelsesturen startede torsdag hos AgustaWestland, hvor politikerne så AW-159 Wildcat-helikopteren. Det skrev jeg […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *