Hvor skal vi hen, du?

8. august 2012

Overskriften er det spørgsmål, som ca. 8 – 9 folketingsmedlemmer formentlig stiller sig selv i disse dage. For hvor skal de egentlig hen, når de om en uge rejser ud i verden for at besigtige de to helikoptere, som er med i opløbet om at blive Danmarks nye skibsbaserede helikopter?

Ja, det aner de ikke. De ved faktisk slet ikke hvilket fly de skal med. Blot at rejsen starter i Københavns Lufthavn onsdag eftermiddag og slutter samme sted lørdag morgen.

Hvad skal de se og hvem skal de møde? Det står også fortsat hen i det uvisse. Forsvarsudvalget bad i slutningen af maj om at få arrangeret en tur, men under en uge før afgang, kan hverken MF’erne eller Danmarks førende (og eneste) dedikerede kampfly- og helikoptermedie få vristet et program for turen ud af Forsvarsministeriet.

Jeg kan så fortælle MF’erne, at de formentlig skal besøge AgustaWestland i Yeovil i Sydengland fire timer torsdag formiddag, inden de bliver kørt tilbage til London Heathrow lufthavnen for at flyve over Atlanten. Men hvor hen i USA de skal ved hverken de eller jeg. Går turen til Sikorsky-fabrikkerne i Stratford, Connecticut? Og/eller til Lockheed Martin i Owego, New York State? Eller til et helt tredje sted? Det kunne være US Navys base i Jacksonville, Florida. Her har adskillige MH-60R Seahawk-helikoptere nemlig base.

Jeg har selv været på flere af disse ture og ved, at programmet ofte først er helt på plads få uger før afgang. Og at tidspunktet for turen ofte kan rykke sig med adskillige uger. Det kan eksempelvis være fordi der er problemer med at skaffe de nødvendige tilladelser til at besøge en militærbase eller lignende.

Jeg kan forstå, at det kan være en kamp at få journalister ind på fremmede landes militære installationer. Men så længe Ole Sohn ikke skal med, bør det vel være en ekspeditionssag at få parlamentarikere fra en nær allieret ind på en base. De kommer for at se giraffen og potentielt købe den.

Så vidt jeg har erfaret, så vil alle partierne bag forsvarsforliget være repræsenteret på turen. Venstre og Socialdemokratiet sender hver to deltagere, mens de andre sender en – formentlig forsvarsordførerne.

Principielt synes jeg, at politikerne bør besøge fabrikkerne og tale med dem der har hands-on. Ingeniører, piloter og så videre. Men i det aktuelle tilfælde kan man spørge, hvor stort udbytte politikerne får af en halv dag ved hver deltager. Da jeg besøgte Yeovil, Stratford og Owego tilbragte jeg henholdsvis to, halvanden og en dag hvert sted. Det var meget passende.

Og i disse tider, hvor Forsvaret står foran milliardbesparelser, så kan man spørge hvor godt signal det er, at brænde flere hundrede tusinde kroner af på det, der nok ender med at blive en overfladisk sightseeing. MF’erne får uden tvivl følgeskab af 1-2 udvalgssekretærer og muligvis 1-2 embedsmænd fra Forsvarsministeriet og/eller Forsvarets Materieltjeneste. Ja, måske deltager ministeren. Han har mig bekendt kun set Seahawk’en og ikke Wildcat’en. Så vi taler formentlig mellem 12 og 15 personer. For at få udbytte af turen bør de naturligvis flyve på business class over dammen, ligesom der skal være hotelværelser af en vis standard. Når man bestiller flybilletter i så dårlig tid som under en uge før, ja så er de ofte dyrere end hvis man havde været ude i god tid. Et hurtigt opslag på Expedia.com viser, at alene en business billet fra London til Jacksonville med flyskifte i New York eller Chicago torsdag eftermiddag med ankomst sent torsdag aften koster omkring 40.000 kroner netop nu.

Med en startflyvning CPH – LHR og en returflyvning på business fra JAX til CPH + hotel onsdag og torsdag, så er 100.000 kroner per næse ikke et urealistisk bud på prisen for rejsen. Og så har de ikke fået noget at spise endnu eller kørt til og fra lufthavnen. Så mellem 1,2 og 1,5 mio. er nok lavt sat for den samlede pris for turen. Småpenge når vi taler om besparelser på op til 2,7 mia. Men det centrale er ikke prisen, men signalværdien.

I juni lavede jeg en liste med bud på spørgsmål, som MF’erne kunne stille når de kom frem. Når/hvis jeg når at få programmet inden takeoff, så vil jeg skynde mig at lave en opdateret liste med spørgsmål målrettet de personer, som MF’erne skal møde og de ting, som de skal se.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

1 Comment for this entry

  • tom siger:

    Fint update-indlæg, og gætteriet er tæt på det schedulerede, dog uden jeg ved det hele. Jeg har fået en særdeles fin behandling af FMN ( Forsvarsministeriet )

1 Trackback or Pingback for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *