Venstre vil vælte asyl-opstramning

Forslaget fra marts om at frihedsberøve kriminelle asylansøgere i Sandholmlejren var ellers sikret flertal med de borgerlige partier, der længe har efterlyst stramninger på området. Men nu bremser Venstres rets- og flygtningeordfører Birthe Rønn Hornbech (V) alligevel forslaget - De lokale protester mod placeringen vejer tungest, mener hun.
Jon Adelsten

Det er et absolut krav, og det er helt principielt for os. Vi vil ikke være med til at suspendere den demokratiske proces.

Birthe Rønn Hornbech, rets- og flygtningeordfører Venstre

Indenrigsministeriet og Udlændingestyrelsen vil gennemføre de såkaldte administrative udvisninger af kriminelle asylansøgere ved at frihedsberøve dem i et ombygget afsnit af Sandholmlejren i Allerød i Nordsjælland. Det har Allerøds konservative borgmester Eva Nejstgaard betakket sig, og hun støttes nu af Venstre, der er klar til at stemme imod lovforslaget på grund af den lokale modstand.

Venstre vil respektere kommunalt selvstyre
Venstre kræver, at afsnittet om Sandholmlejren fjernes fra lovforslaget, ligesom de øvrige passager, der gør det muligt, at suspendere lokale planer. Og det krav er absolut, ellers stemmer Venstre imod, og så falder forslaget.
- Det er et absolut krav, og det er helt principielt for os. Vi vil ikke være med til at suspendere den demokratiske proces. Vi skal ikke dispensere fra alle mulige love om kommunalt selvstyre, siger Birthe Rønn Hornbech til Altinget.dk.

Støtte inddraget
Da lovforslaget blev fremsat i marts måned havde Venstre meldt sin støtte på forhånd. Og ved præsentationen den 20. marts sagde Birthe Rønn Hornbech til Altinget.dk, at Venstre støttede forslaget, og nævnte ikke noget forbehold for lokalt selvstyre.
- Det er en imødekommelse af de ting, vi har foreslået for år tilbage. Vi er da tilfredse med, at hun, efter at vi har fremprovokeret det, endelig fremsætter lovforslaget, men vi havde gerne set langt flere stramninger på området, sagde Birthe Rønn Hornbech til Altinget.dk, den 20. marts.
Godt halvanden måned senere er lovteksten blevet nærlæst, og støtten inddraget.
- Jeg har ikke på noget tidspunkt støttet de tilsidesættelser (af kommunalt selvstyre, red.). Hele lovforslaget er udtryk for en forkert grundholdning. Indespærring er ikke nogen løsning, de kriminelle asylansøgere skal ud. Og regeringens plan er jo udtryk for, at man har opgivet at forkorte sagsbehandlingstiden, siger Birthe Rønn Hornbech idag den 3. maj.

Ikke flere asylcentre
Birthe Rønn Hornbech mener ikke, der er brug for et fængsel til kriminelle asylansøgere, mens deres udvisningssag behandles. Ligesom hun også vender sig mod regeringens forsøg på at finde nye steder, der kan aflaste de overfyldte nuværende asylcentre.
- Hvis man fulgte vores beslutningsforslag, vil der ikke være brug for det, siger hun.
Venstre og Det Konservative Folkeparti fremsætter sit beslutningsforslag til ny udlændingelov i Folketinget imorgen fredag den 4. maj.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00