Inden jeg begiver mig ud i sommerlandet med alt hvad dertil hører af familiesamvær og portvin, så lad os lige afrunde præsentationen af Joint Strike Fighteren i feltet af kandidater til at blive det danske flyvevåbens jagerfly de næste 40 år.

Første afsnit var en generel præsentation, mens vi i andet afsnit så nærmere på udviklingsomkostningerne og den forventede pris for vidunderet. I tredje afsnit kiggede vi på det forkætrede industrisamarbejde, og her i fjerde runde samler vi op og vurderer flyets stærke og svage sider.

Styrker:
JSF er femte generation, mens Gripen og Hornet allerhøjest kan kalde sig 4,5 generation af jagerfly. JSF’eren er altså grundlæggende i en hel anden liga rent teknisk. Det er flyets absolut største styrke, men kan også være en svaghed.
Desuden er det det fly, som vores største allierede og verdens politimand har udset til at være sin primary-fighter i de næste mange år. Når danske fly i fremtiden bliver sendt til verdens brændpunkter vil de med garanti møde amerikanske JSF’ere, som de kan låne udstyr af.

Svagheder:
At JSF’eren er en helt ny generation er også en af flyets store svagheder – eller kan i det mindste fremstilles som sådan. Mens især F-18’eren har mange år på vingerne, så findes der indtil nu kun to luftdygtige prototyper af JSF’eren. Og udviklingsomkostningerne såvel som den forventede endelige stykpris fortsætter stadig op ad, hvilket er med til at gøre især de europæiske partnerlande nervøse. Set i lyset af balladen om EH-101 redningshelikopterne og forsvarets indkøb i det hele taget, kan usikkerheden om JSF’erens pris muligvis gøre især venstrefløjen nervøse, når forsvarspolitikerne skal tage den store beslutning i starten af 2009.

Muligheder:
The sky is the limit. JSF’eren er flyet man skal vælge hvis ens soldater skal have det bedste af det bedste – rent udstyrsmæssigt. Men også i forhold til det strategiske samarbejde med de allierede (læs USA) har JSF’eren klare fordele.

Trusler:
Hvis nordmændene vrager JSF’eren til fordel for Gripen, og der samtidig bliver sat kritisk lys på JSF’erens pris i løbet af efteråret, kan man risikere at stå i en situation hvor eksempevis Socialdemokratiet pludselig føler et behov for at lege kritisk opposition og i medierne går ud og tager afstand fra JSF’eren. Og så kan vi ende i en situation, hvor spillet pludselig er fuldstændig åbent.

Vinderchancer: Min vurdering af oddsene er stadig JSF 70 procent, Gripen 15 og F-18 15 pct., selvom det ikke er meget vi har set til sidstnævnte i mediebilledet, når man tænker på at de er underdog.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *