Ingen live-test før køb

15. marts 2012

Hver skibstype har sin egen måde at bevæge sig på i et oprørt hav, og derfor har US Navy specifikke kriterier i helikopterpiloternes check-lister for hvornår de kan lande på en bestemt type af skib. Hvordan de danske krigsskibe bevæger sig og dermed hvordan en Seahawk- eller en Wildcat-helikopter skal landes på et dansk skibsdæk kan man langt hen ad vejen simulere sig til ved hjælp af data fra skibenes daglige arbejde i Nordatlanten. Men ikke hele vejen i mål. Man bliver nødt til også at lave et par rigtige prøvelandinger på skibene. Det er bare ikke planen at gøre dette inden kontrakten på mellem 2 og 3 mia. kroner for indkøb af 8 – 14 maritime helikoptere underskrives senere i år.

Det danske søværn har data af skibenes pitch og roll, som kan kombineres med helikopternes data. Men der skal også testes i virkeligheden.

“Man skal selvfølgelig også teste det i den virkelige verden, for blandt andet at se hvor meget turbulens, der er hen over dækket,” siger kaptajn Mike Gerneck fra US Navy, der testflyver Seahawks når de ruller ud fra Sikorsky-fabrikken her i Stratford, Connecticut.

MH-60R Seahawk og AW-159 Wildcat er de to kandidater til at løbe med kontrakten og æren af at blive fremtidens helikopter på bagsmækken af de danske fregatter og inspektionsskibe. I november besøgte jeg vildkattens engelske fødeby, Yeovil. Og i denne uge er turen kommet til at besøge søhøgens hjem her i Stratford, Connecticut i USA.

Vi startede tirsdag hos Lockheed Martin, der leverer den elektroniske indmad i helikopteren. Onsdag var turen kommet til Sikorsky, der laver selve helikopteren.

Her løftede Sikorsky sløret for, at man sammen med Forsvarets Materieltjeneste (FMT) er begyndt at se på, hvordan man kan løse problemet med, at det danske og det amerikanske søværn har hver sin måde for helikopterne at gribe fat i skibsdækkene på, når de lander i høj sø. Det har tidligere været et af de issues, som har talt imod et køb af Seahawk’en, som US Navy har bestilt 300 eksemplarer af. I disse dage modtager de nummer 123 og alle 300 er udstyret med det såkaldte “RAST-system”, der er markant anderledes end det system vi anvender. På de danske skibe sender helikopteren en harpun ned i skibsdækket, mens RAST’en er monteret på skibet og griber fat i helikopteren. Når den har fat kan den trække helikopteren hele vejen ind i tørvejr i hangaren.

Men nu er ingeniørerne ved Sikorsky begyndt at se på om man kan lave en form for adapter, der vil gøre, at Danmark ikke skal ændre noget på sine skibe, men faktisk bliver i stand til at kunne lande og fastgøre helikopterne på både amerikanske og danske skibe.

Efter at Eurocopters AS565 Panther-helikopter i januar blev siet fra, er FMT gået ind i en tæt og meget konkret dialog med de to tilbageværende kandidater om hvad danskerne ønsker af særlige features og hvad det så koster. Og her er en RAST/harpun-adapter kommet på bordet. I næste uge ankommer omkring 10 folk fra FMT til USA for at fortsætte snakken om hvad Seahawk’en kan og hvordan det matcher med de danske ønsker, krav og behov.

FMT-gruppen skal sidde over for en større delegation af sælgere og eksperter fra Sikorsky og Lockheed Martin. Men ved bordenden vil sidde US Navy, da det officielt er dem, vi køber helikopteren af.

De danske helikoptere skal blandt bruges i det meget kolde Nordgrønland. Og derfor er jeg i de snakke jeg har haft undervejs med de forskellige helikopterproducenter, altid kommet ind på helikopternes evner i meget koldt vejr.

Da vi besøgte AgustaWestland i november, så kunne de fortælle, at de havde testet Wildcat’en i Nordsverige. Hos Sikorsky havde man ikke haft MH-60R (i deres jargon kaldet ROMEO’en) ude i den virkelige kolde verden. Kun testet den i deres “cold weather chamber”. Og det er der en god grund til.

For ifølge Sikorsky, så er konkurrenten “en helt ny helikopter”, mens Romeo’en baserer sig på det originale MH-60B Bravo-design fra 1970’erne. Det virkede fint dengang, så der er ingen grund til at lave nye tests i koldt vejr.

Et andet issue, der ofte har været oppe i debatten, er hvor mange folk, det kræver at vedligeholde “fuglen”. Ikke uvæsentligt, da de danske helikoptere kommer til at være ombord på skibe på missioner af en varighed på op til seks måneder. Og her fortalte en mekaniker fra US Navy os, at de normalt er 6-7 “maintainere” ombord på et skib, når en Seahawk er udsendt som eneste fugl på skibet.

Det var alt for denne gang. Jeg skal ud af døren til dag tre i USA-turen, inden turen i eftermiddag går hjemover.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

1 Comment for this entry

  • tbdress siger:

    Ja, die Deluxe ist auch super. Das beste Live-Album ist aber “New Amsterdam”. Grandiose Versionen von Goodnight Elisabeth und Rain King. “This Desert Life” war größtenteils auch toll, “Saturday Nights and Sunday Morning” ging auch ganz gut ab. Bisher kam aber nichts an “August…” und “Hard Candy” ran. Ich glaube, so oft wie “Hard Candy” habe ich nur “Sinnfonie” von Schandmaul gehört.
    tbdress http://www.tbdress.cc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *