Partiuenighed om skattereform

Et debatoplæg fra en intern arbejdsgruppe i Socialdemokratiet har skruet yderligere op for blusset i den danske skattedebat. Et forslag om at fjerne fradrag og overgå til ren bruttobesktaning, har fået partierne op af stolen. Regeringen skynder sig at afvise, men oplæget vidner om uenighed i partiet.
Jon Adelsten
En intern arbejdsgruppe i Socialdemokratiet har kigget på det danske skattesystem i lyset af den aktuelle debat. Gruppen vil afskaffe skattefradragene og istedet indføre en bruttobeskatning på al indkomst. Det vil ifølge gruppen hjælpe på problemet med de høje marginalskatter, bringe det danske skattesystem tættere på udlandets og hjælpe finansieringen af den kommende ældrebyrde. Forslaget præsenteres som et debatoplæg i partiets eget blad Politiske Breve i denne uge. Gruppen der bl.a. består af professor Bent Greve og formand for LO i København Peter Kay Mortensen, mener det er nødvendigt at reformere skattessytemet for at sikre økonomien på længere sigt.

Overskuelighed og skattelettelser
Forslaget vil bla. fjerne befordringsfradrag, rentefradrag, fradrag for arbejdsmarkedsbidrag og faglige kontingenter. Det vil ifølge Bent Greve gøre skattesystemet mere overskueligt og samtidig sænke marginalskatten i toppen. Bruttoskatten vil ramme de højeste indkomster der mister de mange fradrag, og samtidig vil den kunne fjerne bundskatten og halvere mellemskatten, fremgår det af artiklen.

Skudt i sænk med det samme
Allerede inden artiklen er trykt, er forslaget blevet afvist af socialdemokratiets skatteordfører Jens Peter Vernersen.
- Socialdemokratiet har ingen planer om at fjerne hverken fradrag for fagforeningskontingenter, rentefradraget eller befordringsfradraget, siger Jens Peter Vernersen.
Hverken overskuelighed eller skattelettelser er på programmet ifølge partiets skatteordfører.
- Der er ingen tvivl om, at den store opgave i de kommende år handler om at holde skatten i ro og få afviklet gælden hurtigt, så vi også har råd til velfærden, når vi bliver mange flere ældre. I den sammenhæng kommer skatteomlægningerne altså i anden række, siger Jens Peter Vernersen.
Han tilføjer at der skal være plads til debatten, da det er den der skaber den politiske udvikling.
- Vi plejer jo at kalde os selv Danmarks største politiske værksted, siger Jens Peter Vernersen.


Det socialdemokratiske værkstedet arbejder dog ikke iøjeblikket i den retning. Skatteminister Frode Sørensen, der ellers havde lovet at kigge på det uigennemskuelige skattesystem, afviser gruppens udspil. Han er bekymret for, at folk med de laveste indkomster rammes hårdest, hvis man fjerner fradragene, og at førstegangskøbere vil få det sværre på boligmarkedet. Kritikken deles af flere borgerlige partier bl.a. Venstre, CD og de radikale. De vender sig også mod ideen om at fjerne fradragene og indføre total bruttoskat.
Selvom S-politikerne på Christiansborg har skudt debatoplægget i sænk, vidner det alligevel om en vilje til forandring i det store regeringsparti. Når pinsepakken er endelig indfaset i 2004, vil politikerne være tvunget til at se på en ny skattereform, og her kan ideerne alligevel komme til at spille en rolle.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00