Personstrid kan koste Vestager folketingsmandatet

Den radikale kronprinsesse undervisningsminister Margrethe Vestager kan få problemer med at efterfølge Marianne Jelved som politisk leder af partiet. Vestager er endnu ikke valgt og hendes mandat afhænger af om partiet kan bevare det nuværende stemmetal. Hvis en lang og opslidende magtkamp tærer på vælgertilslutningen, og partiet mister blot et mandat, så kommer Margrethe Vestager slet ikke i Folketinget.
Jon Adelsten
Helt friske beregninger fra valgforsker Søren Risbjerg Thomsen, Århus Universitet, viser at Margrethe Vestager kun kommer i Folketinget, hvis de radikale bevarer deres nuværende syv mandater. Beregningen over mandatfordelingen er baseret på tilslutningen i de forskellige kredse udfra de aktuelle meningsmålinger. Partiet står i øjeblikket til at vinde et mandat, og det bliver ifølge Søren Risbjerg Thomsen, den nye Kirkeminister, tidl. landsformand Johs. Lebech, der bliver valgt i Viborg Amtskreds.

Vestager er partiets syvende mandat
Partiets syvende mandat er ifølge målingerne Frederiksborg Amtskreds, hvor Margrethe Vestager er opstillet. Men det mandat udløses kun hvis partiet ikke går tilbage efter valget. Mistes et mandat i forhold til nu, kommer Vestager ikke i Folketinget.


Den aktuelle fremgang på et mandat kan sættes over styr i et lang generationsopgør. Et opgør der netop udkæmpes for at bringe Vestager frem til lederposten, men det er tvivlsomt, om partiet vil have en politisk leder som ikke er blevet valgt til Folketinget. Den generationskamp som dele af partiet er parate til at sætte igennem, bringer således sit eget mål i fare.

Den radikale mandat-hitliste

Listen er udarbejdet af professor Søren Risbjerg Thomsen. Læs mere på www.srtconsult.dk.
1. Århus Amtskreds (Elisabeth Arnold)
2. Københavns Amtskreds (Morten Helveg Petersen)
3. Østre Storkreds (Naser Khader)
4. Nordjyllands Amtskreds (Marianne Jelved)
5. Fyns Amtskreds (Niels Helveg Petersen)
6. Vejle Amtskreds (Elsebeth Gerner)
7. Frederiksborg Amtskreds (Margrethe Vestager)
8. Viborg Amtskreds (Johannes Lebech)
9. Vestsjællands Amtskreds (Anders Samuelsen)
10. Ringkøbing Amtskreds (?)
11. Vestre Storkreds (?)
12. Roskilde Amtskreds (?)
13. Søndre Storkreds (?)
14. Storstrøms Amtskreds (?)

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00