I morgen har SF’s Holger K. Nielsen indkaldt forsvarsminister Søren Gade til en forespørgselsdebat i Folketinget om jagerfly-indkøbet. I dagsordenen for debatten står der: ”Hvad kan regeringen oplyse om planerne vedrørende køb af nye kampfly i lyset af rapporten fra Dansk Institut for Militære Studier?”. Rapporten, som der henvises til, er den jeg også omtalte i mit indlæg kort før nytår.

Der skal ikke herske tvivl om at der spilles hard ball i denne sag. Alene en eventuel ordres beløbsstørrelse gør, at begge konkurrerende producenter, Saab og Lockheed Martin, sidder med et øje på hver finger og følger både den politiske og den offentlige debat tæt. Det er da heller ingen hemmelighed at jeg allerede er blevet kontaktet af repræsentanter for den ene part 🙂

Derfor er det nok ikke helt tilfældigt at Saab pludselig, to dage før debatten, melder ud med en helt konkret pris for 48 fly Gripen Next Generation-fly.
»For 22 milliarder får Danmark 48 Gripen Next Generation, og der er endda penge til overs,« sagde Saabs danske kampagnedirektør således til Ingeniøren tirsdag. En stykpris på 458 mio. kr. per fly. Og det beløb er inklusiv træning og uddannelse af piloter, simulatorer og driftsomkostninger over 20 år (Life Cycle Costs).

Stykprisen er netop konkurrenten JSF’s akilleshæl. Flyet er endnu ikke færdigudviklet og derfor kender man ikke den endelige pris per serieproduceret fly. Men indtil videre er den estimerede pris blot steget og steget. Noget som både den amerikanske og hollandske pendant til den danske rigsrevision har fået rynker i panden over og skrevet bekymrede rapporter om.

Det er derfor ikke helt tilfældigt at Saab kommer med denne hesteprangerudmelding netop nu. Man kan næsten se Saab-direktøren stå med en flad hånd foran Søren Gade og på bedste Hjallerup Marked-manér sige; ”22 mia. Men så skal du også slå til nu!” i forventning om at Gade klasker sin hånd ned oven i og siger ”Top!”.

Men ligesom med brugtvognsforhandlere, så skal man også her være lidt på vagt. For Gripen Next Generation-flyet, som Saab tilbyder det danske forsvar, er netop næste generation af det eksisterende Gripen jagerfly. Og den nye generation er på tegnebrættet hjemme i Sverige men bestemt ikke udviklet eller bygget endnu. Derfor kan det kun undre voldsomt, hvordan Saab-folkene allerede nu kan sige at flyet vil koste 458 mio. kroner stykket.

Det kan de naturligvis heller ikke. Men netop en præcis pris er konkurrentens suverænt svageste punkt, og derfor er det naturligvis her Saab sætter sit primære angreb ind. Det betyder blot at man selv bliver nødt til at bygge et fly, der så kun koster 458 mio. kroner eller tørre ekstraregningen af på den næste kunde til Gripen Next Generation, som eksempelvis kunne være den svenske stat, der jo har en interesse i at Sveriges flyindustri får den store danske ordre og dermed fortsat lever og skaber arbejdspladser.

Tidligere indlæg om det kommende danske indkøb af jagerfly til afløsning for F-16 flyene kan findes under “jagerfly”-labelen.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

2 Comments for this entry

  • Anonymous siger:

    Hej AndreasHvis du er søgt påvirket af den ene eller anden repræsentant kan du så ikke skaffe svar på et par spørgsmål?1. Lifecycle costs. Hvad mener de? Er det her og nu beløbet eller er det inklusiv alle de opdateringer der skal til de næste 20 til 30 år? For så er det pludslig til at betale.2. Er prisen baseret på at andre fx Norge og Indien køber Grippen NG?3. Er det realistisk at Danmark kan holde Grippen NG flyvende over tid? EPAF landene har dårligt nok kritisk masse til at holde F16 AM gående selv om at man her kan trække kraftigt på USAF opdaterings programmer. Gamle Draken i dansk version led kraftigt under at vi ikke kunne dele opdateringsprogrammer med andre. cphmoose

  • Andreas siger:

    Gode spørgsmål, som jeg foreslår du retter til Ingeniørens journalister, der har talt med Saab-direktøren.Jeg har kun modtaget en løs invitation om en snak om industrisamarbejde fra den anden lejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *