12 danske forsvarsvirksomheder er gået sammen for at se på hvordan, de får mest ud af det indkøb af maritime helikoptere, som Danmark forventes at foretage senere i år. For den udenlandske helikopterproducent, der vinder ordren i 3 mia. kroners størrelsen, er forpligtiget til at sende ordrer for et tilsvarende beløb tilbage til den danske forsvarsindustri over en ti-årig periode.

Men meget tyder på, at uanset hvem af de to tilbageværende kandidater, der trækker det længste strå, så er det meste af rovet allerede delt mellem tre af de største virksomheder i den danske forsvarsindustri, Terma, Danish Aerotech og Systematic.

Lad os se nærmere på formuleringerne i pressemeddelelserne. Vi starter med Sikorsky, der sammen med Lockheed Martin med flere har tilbudt os, at vi gennem US Navy kan købe den store MH-60R Seahawk-helikopter.

Allerede for to år siden var Sikorsky på banen med en aftale med Terma, der tegner sig for cirka halvdelen af omsætningen i den danske forsvarsindustri. I pressemeddelelsen om aftalen skrev parterne:

“…de to virksomheder vil afdække mulighederne for et nærmere strategisk samarbejde, såvel i Danmark som internationalt.”

Terma er ikke til at komme uden om, når man som Sikorsky formentlig skal afvikle et større milliardbeløb i det lille kolde land. Derfor er vi nødt til at finde ud af noget med de flinke mennesker fra Lystrup. Hvad det skal være aner vi ikke. Det er vel i bund og grund det, der står.

Et år og fire måneder senere var det AgustaWestland, der gerne vil sælge os deres AW-159 Wildcat, der havde drukket kaffe med Terma-folkene. På Paris Airshow i juni 2011 skrev parterne således i en fælles pressemeddelelse:

“Today at the Paris Air Show AgustaWestland, a Finmeccanica company, and Terma signed a cooperation agreement in order to jointly explore business opportunities in the fields of aircraft survivability equipment, 3D-Audio, advanced aero structures and other equipment. The cooperation will include joint marketing activities worldwide.”

Her nævner man da nogle konkrete ting, som parterne vil samarbejde om. Og dog. Opremsningen “aircraft survivability equipment, 3D-Audio, advanced aero structures and other equipment” er stort set alt hvad Terma beskæftiger sig med, som kan have relevans for en fly- eller helikopterproducent.

I december sidste år havde AgustaWestland besøgt Danish Aerotech i Karup og efter det offentliggjorde parterne en pressemeddelelse, med noget mere kød på, end vi har set tidligere. De skrev:

“AgustaWestland og Danish Aerotech A/S har underskrevet en samarbejdsaftale som betyder, at de to virksomheder sammen vil udforske en række potentielle forretningsmuligheder i Danmark. Blandt mulighederne er udviklingen af et vedligeholdelseskoncept i Danmark for AgustaWestlands helikoptere, herunder især for AW159 helikopteren, som AgustaWestland har tilbudt Danmark i den igangværende konkurrence om en ny skibsbaseret helikopter. (…) Aftalen mellem Danish Aerotech og AgustaWestland omfatter også planer om samarbejde på andre områder, herunder fælles markedsføring over hele verden.”

Aha! Et “vedligeholdelseskoncept i Danmark”. Nu begynder det at lugte af noget bare en anelse konkret. Men vi får det ikke uddybet, men må blot selv tænke os til muligheden for at Danish Aerotech i deres hangarer få hundrede meter fra flyvevåbnets “Helicopter Wing” i Karup står for vedligeholdelsen af forsvarets Wildcat-helikoptere og måske også de EH-101 redningshelikoptere, som også er bygget af AgustaWestland. Vil det skabe arbejdspladser i det vestjyske eller vil nettogevinsten være lig nul, da det blot betyder at flyvevåbnets egne værksteder lukkes ned?

Fra Karup sætter AgustaWestland kursen mod Århus og Systematic. Den 20. januar 2012 skriver parterne:

“AgustaWestland og Systematic har underskrevet en samarbejdsaftale, som betyder, at de to virksomheder sammen vil udforske nye forretningsmuligheder på verdensplan. De to virksomheder vil også arbejde på at integrere Systematics SitaWare-produktlinje med AgustaWestlands helikopterprodukter, og desuden skal AgustaWestland bistå Systematic med global markedsføring af Aarhus-virksomhedens produkter og ydelser. Det er intentionen at udnytte AgustaWestlands globale salgsnetværk til at hjælpe Systematic på en række høj-vækstmarkeder i Asien, Sydamerika og Mellemøsten. Markeder, hvor AgustaWestland i forvejen er særdeles veletableret.”

Nu begynder det at ligne noget. Et konkret produktnavn og en markant uddybning af standardformuleringen om fælles global markedsføring.

Kun fire dage efter er det Sikorsky, der har besøgt Danish Aerotech i Karup:

“Sikorsky Aerospace Services today announced the signing of a Memorandum of Agreement (MOA) with Danish Aerotech A/S to discuss the possibility of establishing a maritime helicopter logistic support capability in Denmark should the Danish Government acquire MH-60R Seahawk® helicopters for the Royal Danish Navy”.

Og parterne er noget mere konkrete om deres mulige samarbejde end Danish Aerotech og AgustaWestland var. Læg mærke til ordene ” Memorandum of Agreement (MOA)” og dette citat fra Danish Aerotechs direktør Jan Jørgensen i pressemeddelelsen:

“We see this agreement as a steppingstone in building up a support capability in Karup that will benefit our company by creating new jobs for decades. Collaborating with Sikorsky will offer valuable OEM expertise that will enhance the development and expansion our business.”

Ja så. Now we are talking. Jobskabelse og vækst er noget vi kan forstå.

Som vi kan se, så er detaljeringsgraden i de forskellige samarbejdsaftaler noget svingende, men der er vist ingen tvivl om, at de største forsvarsvirksomheder på forhånd har sikret sig, at de får store bider af kagen uanset om Sikorsky eller AgustaWestland måtte vinde. Indtil for under en måned siden var der tre potentielle leverandører i spil, og det er klart, at det er ressourcekrævende for mindre virksomheder at indgå aftaler, som man ikke aner om nogensinde bliver realiserede.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

3 Comments for this entry

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  Jeg ville tro at de 3 ovennævnte virksomheder løber med det meste, men man må ikke overse at DK har en forholdsvis stor produktion af skibsudstyr – heraf kan noget være interessant for USNavy – f.eks indgår danske pumper i de to hangarskibe til Royal Navy bl.a. – Desuden har Thrane og Thrane nok også en chance – Det kan jo altsammen være et spørgsmål om hvor specifikt militært udstyret skal være, eller om det blot anvendes militært – USNavy har jo haft en højtstående officer til i mer end et år at gennemgå – som det blev udtrykt: “hvorledes vi gør tingene her”

 • Cphmoose siger:

  Jeg vil ikke kloge mig på fordele og ulemper ved privat vedligehold kontra flv værksteder.

  Men jeg håber ikke at en evt. “out sourcing” af vedligehold til Danish Aerotech kan tælle som modkøb.

  Cphmoose

 • Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
  I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *