På papiret blev Eurocopters AS565 Panther-helikopter endelig sendt ud af den danske konkurrence om at finde en ny helikopter til bagsmækken af vores fregatter og inspektionsskibe, da partierne bag forsvarsforliget var trommet sammen her til formiddag. Forsvarets Materieltjeneste gav faktisk allerede i går producenterne bag de i alt tre kandidater besked – inden politikerne havde sagt ok. Og jeg er i besiddelse af et mødereferat fra formiddagens møde, hvor der tydeligt står, at Pantheren er valgt fra og at man fortsætter med Seahawk og Wildcat-helikopterne.

Men flere forsvarsordfører siger til Ingeniøren, at de bestemt ikke har sagt endeligt ok. De har faktisk bedt forsvaret om endnu flere redegørelser end den, forsvaret kom med i dag. Den blev forsvaret beordret til at lave kort før jul, da forsvarschef Knud Bartels orienterede politikerne om at Pantheren var ude. En overfladisk præsentation, hvor man ikke forholdt sig til priser på de tre helikoptere, kombineret med en julehilsen fra Eurocopter, gjorde, at politikerne vendte tommelfingeren ned ad og bad forsvaret uddybe sin indstilling.

Den uddybing kom i dag, og resulterede i følge et referat fra mødet i at:

“- Forligskredsen har tiltrådt forsvarets indstilling om at fravælge EUROCOPTER’s kandidat PANTHER i den videre proces for anskaffelse af nye skibsbaserede helikoptere.

– Forsvaret har tilkendegivet, at PANTHER helikopteren i den civile udgave er en udbredt og anerkendt helikopter, men at PANTHER helikopteren ikke kan løse alle det danske forsvars opgaver.

– Det er således forsvarets vurdering, at PANTHER helikopteren har en række begrænsninger i forhold til løsningen af de meget krævende opgaver, som det danske forsvar skal løse. Således vil PANTHER helikopteren – efter forsvarets vurdering – ikke kunne løse de nationale opgaver i Nordatlanten, ligesom der i dansk område i vinterhalvåret vil kunne være begrænsninger.

– Forsvaret har vurderet, at dette primært skyldes, at PANTHER helikopteren ikke har udstyr, der kan operere under vejrforhold, hvor isdannelse på helikopteren kan fore­komme. Derudover har helikopteren en begrænset nyttelast og rækkevidde.

– Forsvaret vurderer endvidere, at der skal udvikles nye systemer specifikt til den version af PANTHER helikopteren, som Danmark tilbydes af leverandøren. Som følge heraf vurderer forsvaret, at Danmark på væsentlige områder ville være den eneste brugernation af denne tilbudte militære version af helikopteren, og at forsvaret dermed kan komme til at stå alene med fx vedligeholdelse og teknisk opdatering af helikopteren.

– Når forsvaret senere indstiller om valg af helikoptertype mellem de to tilbageværende kandidater, nemlig SEAHAWK og WILDCAT, vil forligskredsen igen blive inddraget.”

Således står der i mødereferatet. Men til Ingeniøren siger Venstres forsvarsordfører Hans Christian Thoning:

»Vi havde et godt og konstruktivt møde, men der er brug for nogle supplerende oplysninger på nogle område, som ikke var besvaret fyldestgørende nok.«

Han fortsætter:

»De notater skal gerne lande i løbet af næste uge, og så er der fastsat et nyt møde i forligskredsen i starten af februar.”

Hvad pokker sker der?

Jo, det virker lidt som om forsvaret er komplet politisk tonedøv og ikke forstod budskabet før jul. Politikerne vil træffe beslutningen. De vil ikke blot orienteres om forsvarets beslutning. Det behøves man ikke have set Mogensen og Kristiansen for at fatte allerede før jul. Og politikerne ønsker ikke en ny IC4- eller Tårnfalkeskandale. Derfor vil de tage beslutningen på et oplyst grundlag. Så officererne i Forsvarets Materieltjeneste må på overarbejde og håbe på, at tredje gang er lykkens gang.

Hvem sagde farce? Ikke mig 🙂

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

8 Comments for this entry

 • M.K. Poulsen siger:

  Enten så er politikerne usansynligt tungnemme , eller også skal de bare lige pisse territoriet af og vise hvem der bestemmer . For mig at se er det her bare en magtdemonstration der skal banke forsvaret på plads.

  Det kan godt være at det er Christiansborg der bestemmer hvor mange midler forsvaret skal tildeles, og hvorledes Forsvaret skal benyttes strategisk/politisk.
  Når det så er sagt , kan det ikke være rigtigt at politikerne, uden nogen form for fagligt grundlag og indsigt, skal bestemme hvilke våben jeg skal gå i krig med .
  Leopard 2, CV90 og ja lige præcis tårnfalken er alle eksempler på materielanskaffelser der hovedsagligt var politisk bestemte( mest mht til det udenrigspolitiske forhold til sælgernationerne) og hvor det militærfaglige spillede en mindre rolle.
  Her er det vigtigt at pointere at forsvaret ikke kan gøre andet end at ANBEFALE en bestemt kandidat, så hvis politikerne ikke er tilfredse med selve fremlægningen, må det væres deres eget ansvar at anskaffe de ønskede oplysninger.
  Farcen her foregår KUN på Christiansborg.

 • Cphmoose siger:

  @Andreas

  Jeg er seriøst imponeret over effektiviteten i Forsvarsministeriet. Udvalgsmøde om formiddagen, referat skrivning, godkendelse og cirkulation over frokost og lækket til Danmarks førende helikopter og kampfly blogger inden eftermiddagspausen.

  Med min forståelse af den slags processer så burde det have taget længere tid. Ellers ender det med at minde om TV køkkenet.

  For at blive i det lettere ironiske eller sarkastiske hjørne så er den her tankevækkende.

  Citat: “Derudover har helikopteren en begrænset nyttelast og rækkevidde”

  Her ville jeg som politiker blive forvirret. FMT hjemmeside angiver at Panther er hurtigst og løfter flest passagerer.

  Med den slags kommunikation fra FMT behøver udvalgsmedlemmerne ikke meget inspiration fra PR-konsulenter for at bede om flere notater. Når de implicit får at vide at de to andre har bedre nyttelast og rækkevide.

  Så måske chefen for FMT skulle overveje om han behøver flere kommunikationsmedarbejdere eller en opbyggelig samtale med dem han allerede har.

  Vi andre kan så undres over hvad det er for nogle opgaver i syd Danmark der ikke kan løses om vinteren.

  Cphmoose

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  “Vi andre kan så undres over hvad det er for nogle opgaver i syd Danmark der ikke kan løses om vinteren.”

  Det kunne være opsamling af prøver fra oliespil. Bare et forslag. Her må man så bruge AW101.

 • l j siger:

  Ifølge eb.dk brugerafstemning er favoriten seahawk med 75% aw med 7% og 18% til franskmanden.
  http://ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofer/article1694149.ece

 • M.K. Poulsen siger:

  @Cphmoose

  Alle forsvarets officielle hjemmesider , men især FMT’s , er smaskfyldt med fejl/ mangler i materieldata og general info. Om det er bevidst misinformation eller man bare er en flok sjuske dorther aner jeg ikke men frustrende er det at man ikke kan bruge dem som pålidelig kilde.

  Men det ved politikerne jo selvfølgelig ikke….på den anden side kunne en 30 sekunders søgning på nettet, med dertil indrettede smartphones, have fortalt udvalgsmedlemmerne at FMT’s info var noget vrøvl.

  Undrer mig da også lidt over at føromtalte medlemmer ikke magter selv at undersøge pågældende informationer , om ikke andet for at få bekræfet det man har fået fra FKO.

 • L J siger:

  Jeg ved om dette er den rigtige tråd. Men nu siger en tidligere jagersoldat at Danmark mangler løftekapacitet for at kunne være med i gidselsoperationer.
  http://ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofer/article1697135.ece

 • l j siger:

  Hvad skal det til for at drive et professionelt forsvar?
  http://m.bt.dk/touch/article.pml?guid=18507361

 • Mikael V. Sørensen siger:

  L J skrev: “Hvad skal det til for at drive et professionelt forsvar?
  http://m.bt.dk/touch/article.pml?guid=18507361

  Med et glimt i øjet vil jeg sige mindst en fordobling af forsvarsbudgettet samt en håndfuld nye politikere, der blander sig *mindre* og ikke mere i forsvarsindkøb og -beslutninger. 🙂

  Dbh,
  Mikael

1 Trackback or Pingback for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *