Lone Dybkjær: Echelon eksisterer

Echelon eksisterer, og hvis der foregår ulovlig overvågning skal det stoppes. Det siger de radikales medlem af Europa-Parlamentet Lone Dybkjær til partibladet Radikal Politik, efter at hun har deltaget i parlamentets høringer om sagen. Det danske Folketing sendte ingen repræsentanter til høringerne, selvom man var inviteret. Det undrer Lone Dybkjær sig over.
Jon Adelsten
Lone Dybkjær har overværet høringerne i parlamentets Echelon udvalg, og nu er hun ikke længere i tvivl om at det kontroversielle aflytningssystem eksisterer.
Det myteomspændte spionnetværk skulle være et spionage samarbejde mellem USA, England, Canada, Australien og New Zealand, der spionerer mod industri og privatpersoner. I Danmark er to aflytningsstationer, i Hjørring og på Amager, mistænkte for at være del af netværket.

Regeringen afviser fortsat
Den danske regering afviser fortsat Echelons eksistens, mens hverken den Franske eller Hollandske regering længere i tvivl. Og nu går Dybkjær stik imod sin ægtefælle, Poul Nyrup Rasmussen. Hun vil have den danske regering til at undersøge mistanken og sørge for at den demokratiske kontrol er i orden.
- Hvis man tilbageholder det for at beskytte national sikkerhed, så må man sige det, og samtidig forsikre om, at kontrollen er helt ok. Vi skal som borgere have en forklaring - og den synes jeg faktisk, den danske regering skal give, siger Lone Dybkjær. Hendes partifælle Morten Helveg Petersen er dog fortsat i tvivl og Lone Dybkjærs holdninger bliver ikke partiets politik foreløbig.
- Det er Lones egne udtalelser som Europaparlamentariker. Jeg er da enormt bekymret over området generelt, men om Echelon eksisterer eller ej, det ved jeg ikke endnu, siger han til Altinget.dk.

Ingen fra Folketinget til høringerne
Lone Dybkjær undrer sig over at det danske folketing ikke var repræsenteret ved de høringer i Europa-Parlamentet, som nu tilsyneladende har fået flere politikeres øjne op for sagen.
- Det er altså mærkeligt at være dansker i parlamentet og høre at danske parlamentarikere ikke vil deltage i opklaringsarbejdet.
I Folketinget fik Udvalget Vedrørende Efterretningstjenesterne, det såkaldte Kontroludvalg, faktisk en invitation. Den var møntet på udvalgets formand Thor Pedersen (V), men han afslog at deltage, med den begrundelse at han pga. sin tavshedspligt om efterretningstjenesterne alligevel ikke kunne fortælle noget ved høringerne. Det afslag undrer Lone Dybkjær.
- Vi sidder dér fra alle lande i et åbent møde. Et offentligt rum, hvor vi diskuterer nogle fælles problemer, og hvor alle bidrager med erfaringer. Derfor er det helt uacceptabelt, at der intet kommer fra dansk side, når alle andre landes parlamentarikere har været del af et kontaktnet, siger Lone Dybkjær.

Venstrefløjen glæder sig
I det danske Folketing har det hidtil kun været SF og Enhedslisten der offentligt har udspurgt regeringen om Echelon. Både SF og Enhedslisten glæder sig derfor over, at deres bekymringer nu deles af et radikalt Europa-parlaments medlem, der oven i købet er gift med statsministeren.
- Udmeldingen er et udtryk for, at regeringens forsøg på at fastholde, at de ikke kender noget til det bliver mere og mere utroværdig. Man burde tage det her meget mere alvorligt. Det er uværdigt, og det er dybt beklageligt for borgerne, at regeringen og højrefløjen hellere vil beskytte efterretningstjenesterne, siger SFs ordfører Knud Erik Hansen.
Enhedslisten har anmeldt en forespørgselsdebat, hvor flere ministre skal orientere Folketinget. Og det glæder partiets ordfører, at politikere udenfor venstrefløjen nu også melder sig som bekymrede.
- Opmærksomheden om problemet har ikke være stor. Derfor har det stor betydning, at medlemmer af Europaparlamentet bliver overbeviste om, at det eksisterer. Det bliver vanskeligere og vanskeligere for regeringen at blive ved med at afvise det, siger Kjeld Albrechtsen, Enhedslisten.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00