Den britisk-italienske helikopterproducent AgustaWestland (AW) bliver ikke udelukket fra den igangværende konkurrence om levering af nye maritime helikoptere til det danske forsvar til erstatning for de aldrende Lynx-helikoptere. Men de skal afvikle mere end de 800 mio. kr. de skylder os i modkøb og de skal gøre det inden udgangen af 2013.

Det fremgår af et svar jeg i dag har fået fra de venlige og meddelsomme mennesker i Erhvervs- og Byggestyrelsen.

AW stiller op med Lynx’ens efterfølger AW-159 Wildcat’en, som vurderes til at have en stærk position i kampen om at blive den nye chopper på bagsmækken af de danske fregatter i Adenbugten og Nordatlanten. Men AW skylder 800 mio. i modkøb fra vores køb af deres EH-101 redningshelikoptere i 2001, hvor vi gav i alt omkring 3 mia. kr. for de 14 helikoptere. Normalt har man 10 år til at afvikle sine forpligtelser, og den frist udløb for AW den 30. marts.

Nu har AW og styrelsen forhandlet en aftale på plads. Hvor meget ekstra AW skal afvikle, har jeg efterfølgende spurgt Erhvervs- og Byggestyrelsen om. Det er kommercielt fortroligt, svarer de. Men jeg tolker deres svar sådan, at man inden længe vil kunne se det samlede beløb (800 + ekstra beløb) på deres hjemmeside.

Som nævnt tidligere har jeg siden november forsøgt at få AgustaWestland i tale. Både om denne sag, men også for at få dem til at præsentere AW-159’eren for mig og ikke mindst for jer, kære læsere. Men ingen gang en henvendelse til deres danske repræsentant har givet gevinst.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *