Debat

SF: Strejke mod Thor Pedersen

null
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Eigil Andersen
folketingskandidat (SF), Århus Vest-kredsen

800.000 offentligt ansatte ser med særlig interesse frem til folketingsvalget. Hvem bliver den offentlige arbejdsgiver, der som finansminister kommer til at sidde for bordenden ved de offentlige overenskomstforhandlinger i vinter? Bliver det Venstres Thor Pedersen eller socialdemokraten Pia Gjellerup?

Pia Gjellerup og Kommunernes Landsforening (KL) har i forvejen kun afsat 2,5 procent til overenskomstforbedringer. Dette er i sig selv sølle, når man ser på nogle af de krav, der tegner til at blive hovedkrav inden for det offentlige område:

 6 ugers ferie ligesom på det private arbejdsmarked (offentligt ansatte mangler 2 dage)
 fuld løn under en forlænget barselsorlov
 generelle lønforhøjelser

Rammen skal simpelthen forhøjes til mere end Gjellerups 2,5 procent. Erfaringen viser da også, at overenskomstforbedringen plejer at blive større end den forhøjelse, som finansministeren tilbyder på forhånd.

Men under alle omstændigheder er der en klar modsætning til Venstres politik, der lyder på skatte-stop. Forbedringer for offentligt ansatte – svarende til det private arbejdsmarkeds – betyder skatte- eller afgiftsforhøjelser. Og dem vil Venstre altså ikke være med til. Derfor vil Venstres politik givetvis betyde en lavere overenskomstforbedring end 2,5 procent.

Dette vil være helt urimeligt og en provokation fra en borgerlig regering, som jeg er overbevist om vil udløse en overenskomstmæssig strejke blandt de 800.000 offentligt ansatte.

Thor Pedersen som mulig finansminister er ikke lønmodtagernes mand og bliver det aldrig. Han har lavet mange korstog for privatisering og udlicitering, som beviseligt har forringet medarbejdernes arbejdsmiljø med hurtigere arbejdstempo og større nedslidning. Et elendigt tilbud til de offentligt ansatte ved overenskomstforhandlingerne vil være en logisk fortsættelse af denne linje.

Måske skulle lønmodtagerne tænke over en ekstra gang, hvilket parti de vil stemme på på tirsdag?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00