Hér falder mandaterne, sammenlignet med FV-08

Redaktionen har i anledning af den intense og kortvarige valgkamp opdateret prognosen for, hvor mandaterne falder, sammenlignet med valget i 1998.
Rasmus Nielsen
Skøn over mandatændringer i forhold til FV-98, fordelt på partier og amts- og storkredse
Baseret på meningsmålinger offentliggjort 12.-15. november 2001. Vælgerne er i gennemsnit blev interviewet den 11. november, altså ni dage før valget.

Udarbejdet af professor Søren Risbjerg Thomsen, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, for Altinget.dk
(www.srtconsult.dk)

Ændringer i forhold til FV-98 er fremhævet med fed. Når amts- og storkredsenes mandatsum varierer, skyldes det, at tillægsmandaterne er fordelt på landsdele.

Mandatskønnet bygger på et kvalitetsvejet gennemsnit af de mest troværdige meningsmålinger offentliggjort fra 12. til 15. november 2001, men ikke på lokale meningsmålinger. Derimod indgår 47.000 Gallup-interviews i de enkelte amtskredse fra januar til november, der fortæller om partiernes geografiske opbakning. Desuden indgår beregninger om, hvor partierne står stærkest, og hvordan det påvirker andre partier i de områder. Ved fremskrivningen fra valget i 1998 er der også taget højde for, at Kirsten Jacobsen ikke genopstiller for Fremskridtspartiet i Nordjylland. Ved beregning af mandatfordelingen anvendes den geografiske fordeling af kreds- og tillægsmandater, offentliggjort af Indenrigsministeriet i april 2000.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00