EU hindrer stram asylpolitik

Den kommende regering kan blive tvunget til at slække på dansk udlændingelovgivning, hvis Danmark skal gøre sig håb om at blive fuldgyldigt medlem af EU's fælles asyl- og flygtningepolitik.

En række partier, herunder Socialdemokratiet og Venstre, fører valgkamp på at stramme reglerne for bl.a. familiesammenføringer, men den debat kan vise sig at være helt hen i vejret, mener flere EU-eksperter.

For de samme partier går ind for at få Danmarks retlige EU-forbehold afskaffet ved en kommende folkeafstemning. Betingelsen vil være, at Danmark på alle områder tilslutter sig de aftaler, som vores 14 EU-partnere når til enighed om.

»Det er en alvorlig selvmodsigelse, og det er nok derfor, at vi ikke har hørt så meget til Venstres ønske om at ophæve det retlige forbehold i valgkampen. Venstre forsøger at vinde valget på udlændingepolitikken, men hvis de får magten, bliver de tvunget til at file på deres politik for at få den til at passe med EU's,« siger Marlene Wind, EU-forsker på Københavns Universitet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00