Hækkerup angriber forsvarsforbehold

Der er bred opbakning til den diskussion om det danske forbehold, som forsvarsminister Hans Hækkerup har åbnet. Både Venstre, de Konservative og SF, mener det er sundt at tage hul på diskussionen nu.
Jon Adelsten
Forsvarsministeren starter debatten nu, fordi han er bange for, at Danmark sætter sin markante position i internationale fredsskabende aktioner over styr, når EU kommer til at overtage fredsskabende aktioner for FN eller NATO:
-Vi risikerer at blive marginaliseret ikke blot i EU, men også i NATO, for EU's udrykningsstyrke kan komme i aktion hurtigere, end vi måske tror. Det siger Hans Hækkerup til Politiken tirsdag.

Udmeldingen kommer efter at de andre regeringsledere på Nice-topmødet, lagde op til en fremrykning af EU's udrykningsstyrke. Det har hele tiden været meningen at den først skulle stå klar i 2003, men nu lægges der op til at den skal stå klar allerede næste år. Hvis denne styrke kommer til at overtage nogle af de opgaver som i dag foregår i FN eller NATO regi, så vil Danmark være afskåret fra at deltage på grund af forsvarsforbeholdet. En sådan situation betegner Hans Hækkerup som dybt ulykkelig.

Diskussion nødvendig
Hans Hækkerup erkender at det danske forbehold ikke står til at blive ophævet lige nu, men han mener det er vigtigt at diskussionen startes nu, efter de sidste meldinger i Nice. Den holdning bakker Venstre op. Forsvarsordfører Svend Aage Jensby siger til Altinget at han er enig i ministerens betragtning:
-Det er meget nyttigt at vi får den her diskussion nu, i medierne. Tiden er ikke til at opsøge befolkningen så hurtigt efter folkeafstemningen om euroen, men debatten er vigtig at få taget hul på. Der skal gå noget tid nu hvor befolkningen kan se konsekvenserne af forbeholdet, siger Svend Aage Jensby til Altinget.dk.

De konservatives forsvarsordfører Helge Adam Møller erklærer sig ligeledes enig med ministeren:
-Vi bliver isoleret og det er ikke i Danmarks interesse. Der vil være flere og flere situationer hvor Danmark ikke kan deltage og derfor får forbeholdet en stigende betydning. Debatten skal i gang nu, siger Helge Adam Møller.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00