Lykketoft vil selv

Et uklogt skridt kalder SF's leder Holger K. Nielsen regeringens beslutning om udelukkende selv at forfatte den hvidbog, der skal føre til en mere folkelig debat om EU. Men det afviser udenrigsminister Mogens Lykketoft (S). Han lover, at nej-siden også får indflydelse på indholdet, der fremlægges i maj.
Sara Holt
Nej-partierne er utilfredse. De vil gerne have en uafhængig analyse som baggrund for den planlagte EU-hvidbog, men det siger regeringen nej til.
- Det er her i Udenrigsministeriet, vi har udviklet den højeste ekspertise til at kunne bedømme, hvad det er for en dagsorden vi - hvadenten vi kan lide det eller ej - bliver nødt til at forholde os til. Derfor er Udenrigsministeriet den bedste tænketank, siger udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) til Altinget.dk.

Nej-siden: Uklogt af regeringen
Det er dog ikke nok til at overbevise nej-partierne, og både Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF udtrykte skuffelse efter et møde i Udenrigsministeriet fredag om netop hvidbogen.
- Det er uklogt af regeringen, at den ikke vil lave en uafhængig analyse, for ja-siden har et kæmpe problem efter folkeafstemningen, hvor regeringen blev underkendt. Hvis man vil bygge bro, er det vigtigt at regeringen erkender, at den har et problem, og at den ikke selv kan klare opgaven, lød det fra Holger K. Nielsen, formand for SF, umiddelbart efter mødet.
Og samme toner kom fra Kristian Thulesen Dahl, EU-ordfører for Dansk Folkeparti, der kaldte det "et meget skuffende møde". Til gengæld regner Kristeligt Folkepartis leder, Jann Sjursen, med at hvidbogen sagtens kan bidrage positivt til debatten.
- Men jeg havde helst set, at regeringen satte nogle uafhængige eksperter til at udarbejde hvidbogen, siger han.

Regeringen lover at tilgodese nej-siden
Men Mogens Lykketoft kan ikke forstå utilfredsheden.
- Vi holdt netop mødet i dag for at nej-siden også kan komme med nogle indspark om, hvad det er for nogle ting, de gerne vil have belyst og behandlet i hvidbogen.
- Vi vil i ministeriet prøve at gøre deres uro og betænkeligheder til skamme ved at præsentere et papir, som de også kan have gavn af i debatten.
Men det er helt klart regeringen, der skal have ansvaret for, og stå inde for, den udmåling og afvejning af tingene, der kommer til at stå i hvidbogen, fastslår Lykketoft og tilføjer, at hvidbogen hverken bliver det sidste eller det eneste dokument i den danske EU-debat.
- Forhåbentlig kan vi forbedre det faktiske grundlag for diskussionen - hvad er det egentlig, vi taler om, hvad mener andre lande, og hvad bliver den europæiske dagsorden i den kommende tid. Det bliver det afgørende moment i hvidbogen, lyder det fra udenrigsministeren.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00