Politisk opgør om partistøtte

Den omfattende økonomiske støtte fra arbejdsgiverorganisationer og fagforeninger til politiske partier nærmer sig muligvis sin afskaffelse. Flere partier på begge sider af Folketingssalen støtter nemlig et nyt forslag fra SF.
Jon Adelsten

Det er ikke rimeligt, at man risikerer at blive trukket med mod sin vilje, bare fordi en organisation, som man er medlem af, ønsker at støtte et bestemt parti.
Jes Lunde, SF

Der kan meget muligt tegne sig et flertal i Folketinget udenom regeringen for en afskaffelse af den automatiske partistøtte fra interesseorganisationer.

Kun støtte ved aktivt tilsagn
Det drejer sig om et forslag fra SF, om at fagforeninger, arbejdsgiverorganisationer og lignende ikke må give støtte til partier, uden at de enkelte medlemmer har givet deres direkte samtykke på en særskilt kupon. Idag er det muligt for bl.a. fagforeningsmedlemmer at fravælge partistøtte, men altså kun ved framelding.
- Vi synes i SF, at det er mest fair over for det enkelte menneske, at man kun bidrager til at støtte et politisk parti, hvis man har lyst til det. Det er ikke rimeligt, at man risikerer at blive trukket med mod sin vilje, bare fordi en organisation som man er medlem af, ønsker at støtte et bestemt parti, siger Jes Lunde fra SF.

Socialdemokratiet imod
Forslaget støttes af Venstre, Dansk Folkeparti, Frihed 2000 og De Konservative ventes også at støtte det. Socialdemokratiet, der står til at tabe millioner i partistøtte fra fagbevægelsen, er ikke begejstrede.
- Det er et indgreb i foreningsfriheden, mener politisk ordfører Pernille Blach Hansen.
- Det mest principielle problem er, at SFs forslag er et indgreb i foreningsfriheden, hvor foreninger, som folk frivilligt melder sig ind i, selv beslutter hvad de vil bruge pengene til, siger Pernille Blach Hansen.

LO rasende
Hun bakkes op af LO. Her mener afdelingsleder Finn Larsen, ikke det er op til politikerne at blande sig i LOs beslutninger.
- Det er et dybtgående indgreb i foreningsfriheden. Det er ikke kendt nogle steder, at man har en lovgivning, der i den grad vil have statslig kontrol med fagforeningers og arbejdsgiverforeningers virksomhed, siger Finn Larsen.
Han frygter desuden, at lovforslaget ikke vil ramme de mange private virksomheder, der specielt giver bidrag til de borgerlige partier.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00