SFs partistøtte forslag nedstemt

Folketinget kan ikke blive enigt om at begrænse de store pengetilførsler fra organisationerne til udvalgte partier. Det sidste forsøg i rækken er netop nedstemt - selvom det rammer både arbejdsgiverorganisationer og fagbevægelse.
Jon Adelsten
Der var ingen partier der ville bakke op om SFs forslag til nye regler for partistøtte, og derfor faldt det under tredjebehandlingen tirsdag eftermiddag. Lovforslaget skulle begrænse tilstrømningen af private penge i dansk politik ved at begrænse organisationers og enkeltpersoners mulighed for bidrag.

Borgerlig støtte faldt fra
Forslaget så ellers på et tidligere tidspunkt ud til at kunne samle borgerlige stemmer med dets idé om, at fagforeningsmedlemmer aktivt skal tilkendegive, om de ønsker at støtte et parti økonomisk gennem fagforeningsbidraget. Det ville de borgerlige partier støtte, mens Socialdemokratiet og venstrefløjen mente, at det var en utidig indblanding i forholdet mellem fagforeningerne og deres medlemmer.
Men SF ville også begrænse private bidrag til 20.000 kroner og offentliggøre alle bidrag over 5.000 kroner, hvor grænsen i dag er 20.000 kroner. Det fik både Venstre og de konservative til at frafalde deres støtte.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00