Større EU-åbenhed

EU-Parlamentet og det svenske formandskab nærmer sig enighed om nye regler for åbenhed. Problemerne med gennemsigtighed i EU samarbejdet var samtidig tema for en høring på Christiansborg.
Jon Adelsten

Der skal være adgang for borgerne til de forskellige informationer der vedrører samarbejdet. Og med udviddelsen af det europæiske samarbejde vil kravet om gennemsigtighed kun øges.

Claus Larsen-Jensen, fmd. Folketingets Europaudvalg (S)

Åbenheden i EU har været et ømt punkt for samarbejdet og et fast tema i debatten siden starten af det danske medlemsskab. Nu er Europa-Parlamentet og det svenske formandsskab ved at lægge sidste hånd på forhandlingerne om bedre aktindsigt og gennemsigtighed i EU systemet. Bestræbelserne skal munde ud i en ny forordning, der ventes vedtaget i løbet af maj måned i Europa-parlamentet.

Mere åbenhed i EUs institutioner
Den nye forordning vil give borgerne, pressen og de nationale politikere langt bedre mulighed for, at følge med i EUs lovgivningsarbejde gennem åbenhed og indsigt i alle dokumenter. Forslaget omfatter som udgangspunkt alle papirer i en EU-institutions varetægt. Det gælder indkomne dokumenter, interne arbejdsdokumenter og visse følsomme dokumenter. Der vil stadig være en del begrænsninger. Blandt andet på militære og økonomiske dokumenter, ligesom at et medlemsland kan kræve, at et dokument holdes fortroligt. Det skal blandt sikre patentrettigheder, forhandlingsstrategier med tredje lande og national sikkerhed.

Høring om emnet på Christiansborg
Offentlighed, gennemsigtighed og åbenhed i EU var netop overskriften for en temahøring på Christiansborg mandag. Her havde Folketingets Europaudvalg inviteret en række repræsentanter fra ind- og udland for at diskutere behovet for åbenhed i EU-samarbejdet. Formanden for Folketingets Europaudvalg Claus Larsen-Jensen (S) mener, at åbenheden er en forudsætning for pressen og borgernes interesse og engagement i EU.
- Der skal være adgang for borgerne til de forskellige informationer der vedrører samarbejdet. Og med udviddelsen af det europæiske samarbejde vil kravet om gennemsigtighed kun øges, sagde Claus Larsen-Jensen under høringen.

Journalister kritiserer forslag
Det nye forslag om øget aktindsigt er et skridt i den rigtige retning, mente flere deltagere i høringen. Der lød dog også kritik fra journalistisk side, da EU aktindsigten stadig vil være langt fra dansk lov. Formanden for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård hæftede sig ved de mange begrænsninger i aktindsigten. Han mener, at forslagets formuleringer er så brede, at det bliver embedsmændenes praksis der kommer til at afgøre graden af åbenhed og det kan svække de oprindelige intentioner i forslaget, mener han.
- Åbenheden er ikke noget EU skal beskytte sig imod, men en enestående mulighed for, at forbedre EUs politiske arbejde, siger Mogens Blicher Bjerregård, fmd. Dansk Journalistforbund.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00