Nyrup bakker op om behandlingsgaranti

- Der skal være ret til dokumenteret behandling for livstruende sygdomme i udlandet og pengene til det skal findes inden årets udløb. Sådan lyder den klare opbakning fra statsminister Poul Nyrup Rasmussen til sundhedsministerens behandlingsgaranti. Sundhedsministeriet skønner selv, at det vil koste mellem 30 - 50 millioner ekstra om året at opfylde løftet. - Det bliver dog ikke noget problem, lover Nyrup.
Jon Adelsten
Sundhedsminister Arne Roligheds (S) behandlingsgaranti til alle patienter med en livstruende sygdom, såsom kræftpatienter, er blevet et højt prioriteret mål for regeringen. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen går nu ind i sagen og bakker kraftigt op om sin nye sundhedsministers løfter.
- Der skal være ret til dokumenteret behandling i udlandet. Det vil jeg gerne bekræfte. Patienten skal komme først, og tryghed, tillid og den varme hjælpende hånd omkring patienterne er basis for regeringens sundhedspolitik, siger Poul Nyrup.

Garanti dyr for amterne
Det er regeringens mål, at ingen patienter skal vente mere end 8 uger, fra en alvorlig sygdom er diagnosticeret, til behandlingen kan indledes - enten i Danmark eller i udlandet. Den garanti koster dog mellem 30 og 50 millioner ekstra om året på amternes sygehus-budgeter. På grund af den danske lægemangel skal mange af patienterne nemlig sendes til udlandet, hvis løftet skal holdes.

Pengene skal findes
Amterne har med glæde modtaget sundhedsministerens løfte om en behandlingsgaranti, men de afviser at kunne finansiere den på det nuværende budget. De har allerede overskredet budgetterne med en mialliard kroner på området. Poul Nyrup er dog overbevist om at parterne finder finansieringen:
- Det tror jeg vi finder en løsning på. Det er jeg fuld af tiltro til. Det skal afklares med amterne. - Jeg vil nødig have at diskussionen drukner i pengeslagsmål. Patienterne skal have en afklaring på spørgsmålet i løbet af året, siger Poul Nyrup.

Rolighed giver Nyrup valuta for pengene
Statsministeren er meget tilfreds med sin nye sundhedsminister. Efter tirsdagens ministermøde glædede Nyrup sig over Arne Roligheds evne til at føre offensiv sundhedspolitik for regeringen.
-Jeg glæder mig over sundhedsområdet. Den nye minister har taget fat på området med stor dynamik.
Og Nyrup har grund til at glæde sig.
Denne sag har givet regeringen lejlighed til føre offensiv sundhedspolitik og ministeriet er gået fra at være de borgerliges yndlings skydeskive, til at være et aktiv for regeringen. Det er derfor ikke tilfældigt, at Nyrup tager sagen op og gør den til sin. Statsministeren afviser ellers normalt at gå ind konkrete sager under fagministrenes resort, men denne sag går han gladeligt ind i, selvom det egentligt bare er en forhandling mellem amterne og Sundhedsministeriet. Arne Rolighed har lagt bolden op, nu skal Nyrup bare score målet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00