Digital kopiering gøres lovlig

Nu skal det være lovligt at bruge computerens cd-brænder til at kopiere sine egne cd'er. Det bliver konsekvensen af regeringens ændring af ophavsretsloven, der fremlægges for Folketinget i denne uge.
Sara Holt
Det er nemlig efterhånden blevet helt normalt at have en cd-brænder som ekstraudstyr til sin pc, og alle de danskere, der i dag bruger brænderen til at lave kopi-musik, er i princippet kriminelle. Det er det, regeringen nu vil ændre på, men dog uden helt at slippe loven.
Med ændringen må man kun fremstille en enkelt digital kopi, og den må så kun bruges inden for en enkelt husstand.

Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) vil samtidigt nedsætte en arbejdsgruppe, der skal kigge nærmere på mulighederne for at udvide det kopieringsvederlag, der i dag betales ved salg af uindspillede bånd, til også at omfatte udstyr, der kan optage og fremstille digitale kopier som for eksempel cd-brændere og minidisc-afspillere.
Det ser dog ikke ud til, at rettighedsorganisationerne KODA og COPY-DAN vil opkræve en ekstra afgift på blanke cd'er, sådan som de ellers oprindeligt havde sat i udsigt.
Arne Würgler, formand for KODA, er nemlig godt tilfreds med ændringen.
- Nu vil det blive begrænset til en kopi til sommerhuset eller bilen af en lovligt købt CD. Ellers kunne lille Peter jo kopiere til hele klassen eller e-maile den musik, han havde hentet ned fra Nettet, til alle sine venner, siger han.
Som loven er nu, må man ikke kopiere digitalt derhjemme, fordi kvaliteten på en kopi-cd er præcis lige så god som på originalen. Det er ikke tilfældet med kassettebånd, som man derfor lystigt må bruge til at optage sine cd'er over på.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00