Magtspillet om Europa i gang

Det handler om magt, og linjerne er trukket skarpt op i Nice på dagen hvor startskuddet til EU-topmødet har lydt. De 15 europæiske regeringsledere skal have EU-traktaten færdig, så østudvidelsen kan komme i gang snarest muligt, men Frankrig og Tyskland kan ikke blive enige.
Sara Holt
Og de er ikke de eneste. Alle 15 lande kommer til Nice med forskellige nationale krav i bagagen, og sammen har de nu fire dage til at blive enige om det endelige resultat af regeringskonferencen, der skal føre til en ny traktat.

Tyskland vil have mere indflydelse
For Danmark er det primære mål at få østudvidelsen i gang så hurtigt som muligt, men der er store politiske uoverensstemmelser medlemslandene imellem, og specielt Tyskland og Frankrig er uenige om, hvad der skal komme ud af topmødet.

Tyskland vil have øget indflydelse i Ministerrådet med et stemmetal, der svarer til landets befolkning. Lige nu har de fem største medlemslande, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien og Spanien, nemlig lige stor magt i Rådet, der er EU´s besluttende organ, selvom Tyskland repræsenterer langt den største befolkningsandel med godt 80 mio. indbyggere.

Men værtslandet Frankrig går ikke med til, at Tyskland skal blive mere magtfuldt:
– Det moderne Europa blev konstrueret ud fra lighed mellem Frankrig og Tyskland, sagde den franske udenrigsminister Hubert Vedrine i går.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00