Politikere vil hjælpe miljøsynder

En bred skare af politikere i Folketinget er parate til at se på alvorlige miljøproblemer for at hjælpe den kunstige fiskeproduktion til øget vækst. Enigheden er dog begrænset og forude venter slåskamp om kvælstofskvoter.
Jon Adelsten
Dansk Havbruger Forening præsenterede onsdag sin egen redegørelse for erhvervets vækstmuligheder. Branchen fik hjælp fra hele fem partier ved præsentationen på Christiansborg. Både Socialdemokratiet, Venstre, SF, de konservative og de radikale mener, at vækstmulighederne er så gode indenfor det forurenende erhverv, at de er parate til at se på, hvordan de kan hjælpe med at skabe rammerne for en bæredygtig produktion.

Fødevareproduktionens grimme ælling
De danske ørred-farme i Dansk Havbrugerforeningen beskæftiger ca. 170 personer og omsætter for ca. 300 mio. kr. årligt. Men produktionen belaster havmiljøet og er derfor stærkt begrænset af den danske miljøpolitik. Den nye redegørelse, der er udarbejdet i samarbejde med et konsulentfirma indenfor havmiljø og PR-bureauet Valeur & Tinge, skal overbevise politikerne om, at branchen kan beskæftige 3000 og omsætte for 2 mia. om året, hvis de får lov til at udlede ti gange så meget kvælstof. Til gengæld vil branchen prøve at nedtrappe kvælstofudledningen med én procent om året.

Parlamentarisk græsrods-initiativ
Den handel er politikerne parate til at se nærmere på.
Socialdemokratiets tidligere erhvervsordfører og nuværende EU-ordfører Claus Larsen Jensen kalder de fem parti-ordføreres støtte for et parlamentarisk græsrodsinitiativ. Han mener, det er tid til at få dansk havbrug ud i lyset og fremtidssikre det, så det bliver bæredygtigt som erhverv.
- Jeg synes, at det er interessant, at erhvervet har en åben indstilling over for os politikere og vil tage en konfrontation om det her. Vi skal bevæge os fra en hverken eller politik og istedet gå ind aktivt og sikre den økologiske balance i det her erhverv, siger Claus Larsen Jensen.

Usikker konstellation
Den brede konstellation af politikere viste dog hurtigt sin begrænsning. De var alle enige om - at sende et signal til de relevante ministerier om at kigge på det her erhverv, som Vibeke Peschardt (R) udtrykte det. Men hverken den radikale regeringspartner eller SFs Jørn Jespersen havde dog tænkt sig at bakke kritikløst op om branchens undsætningsmanøvre.
- Jeg er ikke umiddelbart parat til det her. 2000 ton kvælstof om året er peanuts, men i forhold til vandmiljøplan II er det bestemt ikke peanuts. Vi kan ikke isoleret øge kvælstoftabet på et område og nedsætte det andre steder (fx dambrug red.), siger Jørn Jespersen, fmd. Folketingets Miljøudvalg.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00