Dronningens økonomi moderniseres

Statsministeriet tager kritikken til sig om uigennemskuelighed i statsydelserne til Kongehuset. Nu skal der være faste regler for blandt andet ekstra ydelser til vedligeholdelse af slotte.
Jon Adelsten

Der har jo været en debat om statens ydelser på dette her område. Jeg har lægt vægt på, at vi ikke her i Folketinget kommer i en situation hvor, der opstår polemik om Kongehusets situation.
Poul Nyrup Rasmussen

Der bliver hverken tale om skattebillet eller selvangivelse til Dronningen. Men efter debatten om Kongehusets økonomi ændres den såkaldte civilistelov, der regulerer dronningens økonomi. Statsministeriet har udarbejdet et nyt lovforslag i forståelse med Kongehuset, der skal modernisere reglerne og gøre de økonomiske vilkår mere enkle og gennemskuelige.

Lønudvikling ensartes
Der bliver et nyt ajourført grundbeløb til Dronningen, Kronprinsen, Prins Joachim og grev Ingolf, som skal reguleres ensartet i forhold til den almindelige lønudvikling for tjenestemænd. Niveauet for statens ydelse til Kongehuset vil også fremover ligge nogenlunde på samme niveau som det nuværende. I år modtager Dronningen 51.5 millioner kroner fra staten, mens de øvrige medlemmer af Kongehuset får 15.8 millioner tilsammen. Kongehusets ret til momsrefusion fastsættes desuden ved lov.

Regler for tilskud til slotte
Der skal desuden fastlægges egentlige regler for de ekstratilskud, der har været givet gennem By- og Boligministeriet til vedligeholdelse af slotte og inventar. De ekstrabevillinger er hidtil blevet bevilget uden lovgrundlag, og det ændres der nu på med faste retningslinjer.

Desuden kommer der nye forhold for Hoffets medarbejdere. De kan stadig ikke indgå overenskomst, eftersom Dronningen ikke kan trækkes for Arbejdsretten, men Staten overtager nu pensionsforpligtelserne for Hoffets tjenestemænd. Hoffet skal dog fremover indbetale de løbende pensionsbidrag.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00