KV-01: Partiernes procentvise styrke

Socialdemokratiet når netop op over sin smertegrænse på 30% af stemmerne til såvel amtsrådsvalg som byrådsvalg. Lokallisterne står langt stærkere på kommuneniveau end på amtsniveau.
Rasmus Nielsen
Kommunevalget om godt to måneder tegner til at flytte mange stemmer mellem partierne. Det fremgår af en valgprognose lavet til Altinget.dk af professor Søren Risbjerg Thomsen, Aarhus Universitet.

Målt i procent af stemmerne står Socialdemokratiet stadig til at blive det største parti - såvel ved amtsrådsvalget som ved Kommunevalget. S opnår godt 30% af stemmerne i følge prognosen. Den bygger på den såkaldte valgvindsteori, hvorefter partierns styrke på landsplan slår igennem med godt halv kraft i lokalvalg.

Til grund for prognosen ligger meningsmålinger indsamlet i august. Se nærmere om den videnskabelige metode på professorens egen side: SRTConsult.dk

Det fremgår af tabellen nedenfor, at de mange lokallister, der præger Kommunevalget, ventes at stå langt stærkere ved byrådsvalgene end ved amtsrådsvalgene. Lokallisterne ventes kun at få 3,3% af stemmerne ved amtsrådsvalget mod 8,3% ved byrådsvalgene.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00