Krav om folkeafstemning afvises

Et klart ja til Nice-traktaten. Det blev resultatet af weekendens møde i SF's hovedbestyrelse, hvor partiet skulle tage stilling til den nye EU-traktat. Men samtidigt besluttede partiet at kræve en folkeafstemning om indholdet af traktaten, og den beslutning møder hård kritik på både ja- og nej-siden. - En politisk fribillet, kalder formanden for Folketingets Europa-udvalg det.
Sara Holt
Kræver folkeafstemning
Med 35 stemmer for og to imod besluttede SF's hovedbestyrelse søndag at sige ja til Nice-traktaten. Kun et enkelt medlem undlod at stemme. Men sammen med det klare ja følger dog et krav om, at regeringen sender traktaten til folkeafstemning - også selvom der sandsynligvis ikke er tale om suverænitetsafgivelse i forbindelse med traktaten.
- Det er i sidste ende en politisk vurdering. Og det er vores vurdering, at denne traktat er så stor, at den bør komme til folkeafstemning, siger SF's formand Holger K. Nielsen.
Den vurdering deler Enhedslisten til fulde. Frank Aaen (EL) opfordrer derfor SF til at sikre sig regeringens tilsagn om folkeafstemning som en forudsætning for at stemme ja. - Ellers er der bare tale om et betydningsløst figenblad, siger han.

Østudvidelsen på spil
Men det er helt ulogisk for SF at kræve en ny afstemning om traktaten, mener den radikale økonomiminister Marianne Jelved:
- Der er ingen logik i, at hver gang det handler om EU, så bliver der fremsat krav om en folkeafstemning, siger hun. Og det er Claus Larsen-Jensen (S), formand for Folketingets Europa-udvalg, helt enig i. Han er glad for SF's ja til Nice-traktaten, men reagerer skarpt på partiets beslutning om at kræve en ny folkeafstemning.
- Det hører til i afdelingen af det, jeg kalder politiske fribilletter. Med den beslutning lægger SF afstand til deres forpligtigelse og ansvar i det repræsentative demokrati, og spørgsmålet er, om det ville være et reelt valg at stille befolkningen over for, siger han til Altinget.dk.
Selvom han er overbevist om, at der blandt vælgerne er et overvejende flertal for den nye traktat, herunder specielt østudvidelsen, der traditionelt har været en dansk mærkesag med støtte fra både højre og venstre, mener han ikke den skal sendes til folkeafstemning. For hvis resultatet nu skulle blive et nej, ville udvidelsesprocessen blive "fuldstændig smadret".
- Og det ville være politisk gidseltagning i forhold til befolkningen, siger han.

SF: Folkeafstemning skal bygge bro
Holger K. Nielsen, SF's formand, advarede søndag mod at sætte hele den videre europæiske udvikling på spil, hvis ikke regeringen hele tiden sikrer sig, at den har befolkningen bag sig.
- Man må aldrig komme ud i en situation, hvor man er ligeglad med, om befolkningen bakker ens politik op, sagde han.
- Men sagen er den, at udvidelsen i sig selv burde være nok til at slå bro mellem politikere og befolkning, lyder det fra Claus Larsen-Jensen som svar på SF's begrundelse for at kræve en ny afstemning.

Nyrup: SF's ja skal føre til mere nuanceret EU-debat
Som det ser ud nu, bliver der næppe nogen folkeafstemning om den nye traktat. Jurister i Justitsministeriet sidder godt nok stadig og gransker teksten, men indtil videre er der ikke noget der tyder på, at der med traktaten er tale om suverænitetsafgivelse i grundlovens forstand. Og ligesom Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, mener Claus Larsen-Jensen, at der nu vil være mere ro om den danske EU-debat, fordi traktaten har så bred opbakning blandt de folkevalgte.
- SF's ja vil forhåbentlig bane vej for en mere åbenhjertig diskussion om europa-politikken og hvor vi er på vej hen, siger han.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen roser SF for at sende signal om et klart ja til traktaten.
- Jeg er glad for SF's stillingstagen. Måske er det et ekstra bidrag til, at vi kan få en mere nuanceret EU-debat i Folketinget, som befolkningen kan holde ud at høre på, siger han.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00