Fortsat borgerligt flertal

Der er fortsat flertal til en borgerlig regering med Venstre og Konservative støttet af Dansk Folkeparti. Det viser en kvalitetsvejet sammenregning af meningsmålinger fra de førende danske analyseinstitutter, som professor Søren Risbjerg Thomsen har udarbejdet for Ritzaus Bureau.
Jon Adelsten
Regeringsflertal uden midterpartier
Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti vil tilsammen få et lille flertal på 91 af de 175 mandater, der skal vælges i Danmark. Dermed kan en VK regering sættes i værk uden at være afhængig af CD og Kristeligt Folkeparti. De to midterpartier har dårlige udsigter til indflydelse, Kristeligt Folkeparti bevarer sine 4 mandater, mens CD må aflevere 4 af sine 8 mandater. Det er ikke nok til indflydelse på regeringsdannelsen. Hvis de to partier vil holde Dansk Folkeparti udenfor indflydelse i en borgerlig regering, kræver det samtidigt at Det Radikale Venstre støtter en VK regering, og det er ikke sandsynligt efter Niels Helveg Petersens og senest Marianne Jelveds klare afvisninger af Anders Fogh Rasmussen som statsminister.

S fremgang ikke stor nok
Det borgerlige flertal holdes på trods af både Socialdemokratiets og De Radikales fremgang. Begge partier har vundet et mandat siden november/oktober. SF mister et af sine 13 mandater og Enhedslisten bevarer sine 5 mandater. Dermed har regeringen og dens støttepartier kun fået en nettofremgang på et enekelt mandat og kan kun mønstre et mindretal på 76 mandater. Det resultat er langt fra regeringsblokkens nuværende 88 mandater, og der er dermed også langt til igen at kunne danne en mindretalsregering.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00