Dæmpet udspil fra regeringen

Regeringen satser på få kernepunkter og økonomisk mådehold i forslaget til finansloven 2002. Ventetiderne skal ned, behandlingsgarantien udvides til flere livstruende sygdome og kræftplanen fremrykkes. Finansieringen kommer fra bedre ressourceanvendelse, afgifter på cement og Co2 og flere grønne afgifter. Men den lovede boligpakke og længere barselsorlov er ikke finansieret.
Jon Adelsten
Der er lagt op til en dæmpet finanslov med det forslag, som finansminister Pia Gjellerup (S) præsenterer i dag. Regeringen prioriterer få synlige kerneområder og afdrag på gælden. Velfærdsløfterne med barsel og styrket sundhedssektor skal holdes, men den økonomiske ansvarlighed prioriteres samtidig, så der kan afdrages på udlandsgælden .
- De generationer, som har stiftet den offentlige gæld, skal tage et ansvar for at betale gælden tilbage. Der er brug for en lang periode med overskud, så vi kan afdrage på gælden, skriver finansminister Pia Gjellerup i indledningen til sit første finanslovsforslag.

De prioriterede velfærdsinitiativer:
Der er afsat fire millioner til en række velfærdsinitiativer i kommuner og amter primært indenfor sundhed med 1.8 mia., boligpakken 0,6 mia. og nybyggeri og renoveringer i folkeskolen til 1,75 mia. Disse var dog allerede en del af aftalen med kommuner og amter fra juni. De konkrete initiativer ser således ud:

- Kortere ventetider og klar besked ved sygehusbehandling.
- Udvidelse af behandlingsgarantien for livstruende sygdomme.
- En koordineret indsats for for ældre medicinske patienter.
- Fremrykning af kræfthandlingsplanen.
- Fortsat renovering og nybyggeri på folkeskoleområdet.
- En indsats på boligområdet, som bl.a. gør det lettere for kommunerne at opføre almene boliger.
- Flere penge til økonomisk trængte kommuner. bl.a. hjælp til boligsociale opgaver.
- Udbygning af det rummelige arbejdsmarked.
- Fokus på vanskeligt stillede børn og styrkelse af børne- og ungepsykiatrien.

Bolig og barsel mangler finansiering
Den præcise formulering og finansiering af boligpakken skal der forhandles med partierne om, men regeringens eget udspil fra maj vil være udgangspunktet. Her satses primært på flere boliger til unge og ældre for at få sat gang i mobiliteten på boligmarkedet. Det samme er tilfældet med den lovede udvidelse af barselsorloven. Den er der heller ikke angivet nogen finansiering af i forslaget.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00