Nice-topmøde trues af blokader

En lang række europæiske græsrodsbevægelser er i øjeblikket på vej til Nice for at deltage i aktioner i forbindelse med stats- og regeringschefernes officielle EU-topmøde.
Jon Adelsten
Tusindvis af demonstranter, deriblandt ca. 100 danskere, ventes at samles på hovedbanegården i Nice på torsdag. Derefter vil man forsøge at blokere topmødet og i øvrigt demonstrere på gaden. Desuden er der arrangeret et mod-topmøde, hvor aktivisterne vil diskutere et alternativt EU. De danske arrangørerne siger, at aktioner er inspireret af "ånden fra Seattle", hvor det lykkedes demonstranter at blokere for WTO forhandlingerne i flere dage.

100 danskere på vej demonstrationer
Fra Danmark deltager ca. 100 personer, der har samlet sig under betegnelsen "Initiativet for et andet Europa". Gruppen består bl.a. af Enhedslisten, Jord- og betonarbejdernes fagforening, Folkebevægelsen mod EU, Rød Ungdom og Rebel. Rune Lund fra Initiativet for et andet Europa mener det er særligt vigtigt at danskerne er synlige på gaden i Nice:
- Dels har vi en vigtig opgave i at fastholde nej´et. Vi kan ikke acceptere, at den danske regering ser stort på befolkningens signal og allerede nu går med til nye flertalsafgørelser og mere magt til kommissionen. Samtidig synes jeg det er enormt vigtigt, at vi viser det øvrige Europa at det danske nej ikke er udtryk for snæversynet nationalisme, siger Rune Lund.
I Nice vil gruppen diskutere alternativer til EU og forsøge at udvikle visioner for et demokratisk og socialt Europa.

Fredelige blokader
Organisationerne har lagt vægt på at aktionerne skal være fredelige, og at man vil undgå konfrontationer med det franske politi. En af de danske deltagere siger til altinget.dk, at målet er at kunne blokere for topmødet eller dele af det, men kun hvis der kan undgås ballade med det franske politi:
- Der er sat streg under at det skal være fredeligt. Vi har besluttet kollektivt at vi trækker os ud, hvis det trækker op til konfrontation med politiet, siger Kenneth Haar, fra Initiativet for et andet Europa.
Han frygter ikke uroligheder og arrestationer som for nylig i Prag, men forventer at det lykkes at holde aktionerne fredelige.
Bystyret i Nice har gjort alt for at forhindre de alternative møder og aktioner. Den højreorienterede borgmester i Nice, Jacques Peyrat, har afslået alle ansøgninger om lokaler. Selv en gruppe grønne EU-parlamentarikere har fået afvist deres krav om mødelokaler.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00