Udvidelsen kæmpe-udfordring for EU

Med afsæt i en betænkning og debat i EU-Parlamentet gør Altinget.dks Europa-korrespondent status over udvidelsen af EU, der også byder på store udfordringer.
Peter von Kohl

Dette her kan let ende i kaos, hvis vi ikke passer gevaldigt på. Der var mange, der troede det ville blive let at forene de to Tysklande. Det blev det ikke, hverken økonomisk eller menneskeligt. Det kan meget vel gå på samme måde her.

Daniel Cohn-Bendit
Formanden for De Grønne i EU-Parlamentet
Strasbourg: Det bliver ikke nogen let opgave at få kabalen – EU’s udvidelse – til at gå op. I en betænkning, forelagt af den tyske CDU’er Elmar Brok under EU-Parlamentets aprilsamling i hjembyen Strasbourg, blev problemerne trukket klart op:
  • Unionen får en anden geo-politisk tyngde. Deri ligger udfordringer på både godt og ondt, for med de nye grænser opstår let nye problemer. Det vil gøre forsøget på at nå frem til fælles udenrigs- og sikkerhedspolitiske holdninger en hel del sværere.
  • Unionen får store nabo-stater og -områder. De vil gøre opmærksom på deres eksistens. Det er trods alt Rusland, Hviderusland og Ukraine, der sammen med en række Balkanstater nu kommer til at mærke, at de ikke er med. Derfor tales der allerede nu om muligheden for at etablere et økonomisk-politisk markedsområde for disse nabostater. Også Middelhavet bliver nu mere og mere synligt som et EU-grænseområde.
  • I enkelte af de nye medlemsstater er der former for kriminalitet i form af menneskehandel, svig og korruption, som vil kræve en særlig bekæmpelses-indsats fra alle sider. Derfor opfordres de nye til en forstærket indsats i samarbejde med de eksisterende myndigheder i Unionen.
  • Optagelsen i EU må ikke opfattes som et mål i sig selv. Den skal "danne udgangspunkt for yderligere integrationsbestræbelser, der med tiden skal gøre det muligt for samtlige medlemsstaters befolkninger at opnå sammenlignelige og bæredygtige, demokratiske, sociale, økonomiske og miljømæssige betingelser".
  • Mange mindretalsproblemer hænger uløste i luften. Det gælder behandlingen af handicappede, og det gælder behandlingen af Roma-folket. Brok-betænkningen opfordrer kraftigt til en forstærket indsats på disse områder.

    Glæde i betænkningen
    Men der er også glæde at spore i betænkningen:

    Køreplanen
    Betænkningen indeholder også vink om, hvad der nu rent praktisk kommer til at ske:

    Risiko for kaos
    På trods af, at antallet af EU-parlamentarikere er skåret ned for de ’gamle’ medlemsstaters vedkommende, så vil der med udvidelsen allerede opstå pladsproblemer. Og da der med vold og magt skal findes nye ansvarsområder for de nye kommissærer, så virker det hele en anelse u-overskueligt.

  • Altinget logoForsvar
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00