Direktør Jens Maaløe fra Terma (t.v.) og vicedirektør Søren Pedersen fra Scandinavian Avionics (th.) med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (t.v.) og generalmajor Henrik Lundstein (t.h.) i baggrunden. Foto: Andreas Krog.

To danske forsvarsvirksomheder har etableret et samarbejde, som gerne skal være med til at hive kontrakter på vedligehold af komponenter på F-35 fly fra flyvevåbener verden over hjem til Danmark. Det er Terma og Scandinavian Avionics, der sammen vil byde på vedligehold af ikke mindre 394 komponenter. Opgaver, som netop nu er sendt i udbud af Joint Program Office med svarfrist i næste måned. Desuden er vedligehold af en række kompositkomponenter sendt i udbud igen, efter at være udbudt uden succes for to år siden. Dem byder Terma og Scandinavian Avionics også ind på.

Det igangværende udbud er det andet af en række udbud af den globale vedligehold af F-35. Britiske virksomheder og til dels hollandske virksomheder løb med al komponentvedligehold i Europa i det første udbud. Derfor ligger det i kortene at danske og norske virksomheder bør have en del af kagen nu. Terma bød også i første runde, men fik ikke noget. Nu har virksomheden teamet op med en anden dansk virksomhed, da det tilsyneladende har en vis betydning, at flere virksomheder fra det samme lande byder sammen. Det nationale kort fylder åbenbart mere end man troede. Det er også i praksis det danske kampflykontor i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) som screener og godkender de danske bud inden kampflykontoret sender dem videre til JPO’s udbudskomité.

Den nyeste kunde
Den langtrukne danske kampflykonkurrence og et typevalg, der eksempelvis først fandt sted næsten otte år efter det norske typevalg, har været stærkt medvirkende til, at danske virksomheder ikke har fået en særlig stor bid i udviklings- og produktionsfasen af F-35. Derfor ligger det også i kortene, at Danmark – hvis vores virksomheder kan levere konkurrencedygtige bud – bør have en god portion af vedligeholdelsesarbejdet. Vi er også den nyeste kunde, hvor blækket næsten ikke er blevet tørt endnu og hvor der stadig hersker en vis skepsis overfor typevalget af F-35. Kombineret med fortsat politisk pres, så står vi relativt højt på opmærksomhedsskalaen hos JPO og Lockheed Martin.

Typisk vil opgaven med vedligehold af en specifik komponent blive tildelt to virksomheder forskellige steder i verden, så der er en vis redundans. For i princippet vil Terma og Scandinavian Avionics – hvis de hiver noget hjem – skulle vedligeholde komponenter fra fly fra hele verden. Som vi har beskrevet tidligere, så vil F-35 vedligeholdelsen nemlig basere sig på et globalt setup, hvor eksempelvis det danske flyvevåben sender en fejlramt komponent ind i “systemet”. Den ryger så videre til den virksomhed i et af F-35 kundelandene, som har ansvaret for vedligehold af den specifikke komponent. Vi får så fra et lager i Holland en anden tilsvarende komponent som erstatning. Når den fejlramte komponent er repareret, så ryger den ind i på lageret i Holland eller et andet sted i verden. Og når så det australske, tyrkiske eller norske flyvevåben har brug for den type komponent, så får de den komponent, som startede sit liv på et dansk F-35 fly.

Kaste arbejde af sig
Terma og Scandinavian Avionics mener selv, at de supplerer hinanden godt. Terma er den største spiller i den danske forsvarsindustri og den eneste med nævneværdig erfaring med F-35 systemet gennem flere år. Terma producerer komponenter til fly og helikoptere – men har ingen erfaringer med vedligehold og reparation af komponenter, som er produceret af andre. Det har man til gengæld hos Scandinavian Avionics. Parterne er desuden overbeviste om, at det vil kaste arbejde af sig til andre danske virksomheder. Det vil tage nogle år inden der for alvor begynder at strømme komponenter gennem systemet. Men når der om 10-15 år formentlig vil være rigtig mange operative F-35’ere i Europa, så vil det i mange tilfælde være store volumer, der skal repareres. Og så kommer Terma og Scandinavian Avionics formentlig til at skulle trække på andre gode kræfter i den danske forsvarsindustri.

Desuden drømmer de to virksomheder om at deres vedligeholdelses-setup for F-35 komponenter kan danne basis for et setup, hvor man vedligeholder og reparere komponenter fra forskellige typer af fly og helikoptere. Så hvis man skal lade sig rive en smule med af de to virksomheders optimisme, så kan det her være starten på noget rigtig stort.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

3 Comments for this entry

 • E. Petersen siger:

  R det en model der praktiseres andre steder i flyindustrien, for juridisk set kunne jeg godt få bange anelser.

  “så vil F-35 vedligeholdelsen nemlig basere sig på et globalt setup, hvor eksempelvis det danske flyvevåben sender en fejlramt komponent ind i “systemet”. Den ryger så videre til den virksomhed i et af F-35 kundelandene, som har ansvaret for vedligehold af den specifikke komponent. Vi får så fra et lager i Holland en anden tilsvarende komponent som erstatning. Når den fejlramte komponent er repareret, så ryger den ind i på lageret i Holland eller et andet sted i verden. Og når så det australske, tyrkiske eller norske flyvevåben har brug for den type komponent, så får de den komponent, som startede sit liv på et dansk F-35 fly.”

 • Svend-Erik Hansen siger:

  Juridisk set, står USA som ejer. Det kunne man læse i aktstykket.

 • E. Petersen siger:

  @SEH

  tak for svar – så er jeg lidt mere rolig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *