Brian Mikkelsen hører om F-35 flyet hos Lockheed Martin i Fort Worth. Foto: Angel DelCueto / Lockheed Martin.

Erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen lagde på en rejse til USA og Mexico onsdag vejen forbi Lockheed Martins F-35 produktion i Fort Worth, Texas. Formålet var blandt andet at fortsætte med at lægge pres på Lockheed Martin til at indgå samarbejder med danske virksomheder i kølvandet på Danmarks køb af F-35. Noget som Lockheed Martin ikke er juridisk forpligtiget til, sådan som det ellers er reglen i forbindelse med udenlandske våbenproducenternes salg til dansk forsvar – de såkaldte modkøbsregler.

“Det er vigtigt at vi fra politisk hold hele tiden presser på. Der er stort potentiale for den danske forsvarsindustri. For i forhold til andre industrier, så har vi en pipeline her og nu, som følge af købet af nye kampfly,” siger Brian Mikkelsen på en telefon fra Texas til nytkampfly.dk.

Brian Mikkelsen mødtes i Fort Worth med Lockheed Martins øverste chef, Marilyn Hewson, og Lockheed Martins chef for Aero-divisionen, Orlando P. Carvalho.

Det er langt fra første gang at danske ministre mødes med topchefer fra Lockheed Martin efter typevalget i juni 2016. I september samme år stod daværende forsvarsminister Peter Christensen og daværende erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i spidsen for en større dansk erhvervsdelegation, der besøgte Washington for at mødes med Lockheed Martin og F-35 underleverandøren General Dynamics. De to ministre havde tyvstartet besøget med en afstikker ned til netop F-35 fabrikken i Fort Worth, Texas.

Tre ministre med
I maj 2017 holdt Lockheed Martin i samarbejde med Erhvervsstyrelsen et større to-dages arrangement i Herning, hvor topfolk fra alle Lockheed Martins forskellige divisioner mødtes med danske virksomheder. Hovedsageligt forsvarsvirksomheder, men også virksomheder fra blandt andet energisektoren. Ved siden af kampfly, missiler, helikoptere og dele til klyngebomber er Lockheed Martin nemlig også meget store indenfor energiløsninger. Ja, de sælger sågar postsorteringsanlæg. Ved arrangementet deltog Brian Mikkelsen og Troels Lund Poulsen. Efter arrangementet forsikrede Lockheed Martin at de var i Danmark for at indgå aftaler – ikke kun for øllets skyld.

I december sidste år var det også Brian Mikkelsen der kastede glans over arrangementet, da den danske radarproducent Weibel og Lockheed Martin indgik et stort samarbejde. Her fik ministeren dog oversolgt aftalen en smule, da den ikke havde direkte relation til F-35. Lockheed Martins tilstedeværelse i Danmark og fokus på Danmark i forbindelse med kampflykonkurrencen havde åbnet døre for Weibel ind i Lockheed Martin. Blandt andet gennem et besøg af Marilyn Hewson hos Weibel i Allerød. Men selve aftalen handlede om udvikling af radarer til US Army og blev brugt til at nedskrive Lockheed Martins modkøbsforpligtelse på salget af MH-60R Seahawk helikoptere for 4 mia. danske kroner i 2012.

I USA fik Brian Mikkelsen af danske virksomheder præsenteret flere gode cases på samarbejde med Lockheed Martin. Samarbejder, som ministeren forventer vil blive offentliggjort snart. Og samarbejder, som vil relatere sig direkte til F-35 og ikke blive brugt til at afskrive modkøbsforpligtelser på andre materielprojekter, lover ministeren.

Brian Mikkelsen besøgte Lockheed Martin sammen med repræsentanter for dansk erhvervsliv og fagbevægelse. Lockheed Martin og repræsentanter fra Dansk Metal, Dansk Industri og Multicut A/S underskrev under besøget en hensigtserklæring som et led i et samarbejde om at lancere et F-35 Lightning II-uddannelsesprogram for lærlinge i Fort Worth denne sommer.

Det to-måneders lærlingeprogram giver Lockheed Martin mulighed for at have tre lærlinge fra Dansk Metal. De tre lærlinge, der starter i maj måned, vil få en bedre forståelse af femte-generationens produktionsteknologier, da de skal følge maskinarbejdere, der arbejder på F-35-produktionen.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

6 Comments for this entry

 • Simon Petersen siger:

  @Andreas

  Orland Carvalho er ikke bare chef for F35 programmet. Han er chef for hele Aeronautics og dermed også chef for F22, C130, U2 programmerne etc. 🙂

  Men teknisk set har du ret 🙂

 • Jan Nielsen siger:

  @ Simon Petersen,
  Orlando Carvalho is Executive Vice President of Lockheed Martin’s Aeronautics business area and an officer of the Lockheed Martin Corporation. Aeronautics is a 24,000-employee enterprise that generated $20.1 billion in sales in 2017. He was appointed to his current position by the Lockheed Martin Board of Directors in March 2013.

 • Simon Petersen siger:

  @Jan

  Ja, præcis. Læser du ikke det samme i det jeg skrev?

  Lidt ananas i egen juice: Jeg har mødt Orlando et par gange, da han for 8-10 år siden var chef i Lockheed Martin Mission Systems and Sensors (dem der laver Aegis mm.)

 • Schmidt siger:

  Der kunne være indkøb af andre fly. Hvor det ville være gået lidt nemmere, med modkøb.
  Hvorfor skal vi slås for det. Andre producenter står i kø, for at lave modkøb. Nogle stort og godt modkøb.

 • Simon Petersen siger:

  @Schmidt

  Skal vi lige minde om, at analysen af industrisamarbejde i kampflykonkurrencen konkluderede at F35 var det bedste valg for den danske forsvarsindustri, hvilket også blev udtryk af FAD efter typevalget.

  Så at påstå, at en af de andre kandidater ville have været bedre har vist ikke meget hold i virkeligheden.

 • E. Petersen siger:

  De lyserøde løfter om potentielt modkøb på 23 milliarder er stadig er vi stadig langt fra og det er derfor vigtigt at “presset” fastholdes

  Men heldigvis er “tiderne” med os. USA har hævet sit forsvarsbudget betragteligt så fortsætter denne stigning et par år endnu har USA råd til 2400+ F-35.

  Samtidig ser det ud til at Pentagon fastholder de 80 millioner USD/stk. SKAL indfries.

  Det er også grunden til de lange budget forhandlinger for aktionærerne er nok ikke tilfredse med projektets overskudsgrad (25% af LM´s omsætning full scale produktion).

  Så mulighederne er der. Terma A/S skal nok hive de 10 milliarder hjem, men hvor skal de sidste 13 milliarder så komme fra !!.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *