År efter år forhandler Joint Program Office og Lockheed Martin om prisen på det næste batch af F-35 kampfly. Nu er man kommet til forhandlingerne om batch 11, der er en bestilling på i alt 130 fly. Og de forhandlinger skrider uhyre langsomt frem mener viceadmiral Mat Winter, chef for Joint Program Officen (JPO). Det er det kontor, der indkøber flyene på vegne af nationerne i F-35 partnerskabet.

Han havde først sat som mål, at forhandlingerne skulle være afsluttet i oktober sidste år. Det blev så rykket til årsskiftet og nu skriver vi altså marts måned. Winter er ikke tilfreds. Men han er heller ikke kommet til det punkt, hvor JPO skærer igennem og dikterer en stykpris på flyene i batch 11. Det var sådan Winters forgænger, general Bogdan, gjorde efter lange ufrugtbare forhandlinger om batch 9 til en værdi på mere end seks mia. dollars.

“Det er en slutspilstaktik, der er den sidste udvej. Vi er ikke i nærheden af det,” understreger Mat Winter.

Det var stort set uhørt at bruge den såkaldte “unilateral contract agreement” før JPO gjorde det i oktober 2016, da man ikke så nogen mulighed for at nå et resultat på anden måde. Lockheed Martin lagde derefter sag an. Det blev dog droppet igen, da USA’s nyvalgte præsident Donald Trump blandede sig i forhandlingerne om batch 10.

Forhandlingerne drejer sig basalt set om to ting. Hvad skal stykprisen være per fly og hvor meget skal Lockheed Martin tjene på det. Stykprisen bliver lavere for hvetr batch, da man bliver bedre til at bygge flyene samt får optimeret leverandørkæden.

Batch 11 er det sidste af de såkaldte “low rate initial production”-batches. Herefter går man officielt i fuld produktion. Og det er så her Dannmarks fly kommer med i de årlige puljer.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

3 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *