De F-35 Lightning II-fly som i de senere år er blevet erklæret delvist operative hos US Air Force og US Marine Corps kan nu bruge hele deres palette af luft-til-luft og luft-til-jord våben. Det skriver Aviation Week tirsdag.

US Air Force har sine første operative F-35A fly stående på Hill Air Force Base i Utah, mens US Marine Corps blandt andet allerede har deployeret 16 af sine F-35B fly til Iwakuni-basen i Japan. Så hvis Trump vælger at gå i krig med Nordkorea, så kan han altså gøre brug af F-35 fuldt ud.

Vi ser oftest kun billeder af F-35 uden våben og pods under vingerne og flykroppen, da det er sådan den vil se ud i stealth-mode og under testflyvninger – medmindre man tester flyets evne til at medbringe og affyre eksternt monterede våben. Men flyet kan faktisk i høj grad medbringe våben monteret eksternt.

Flyet har tre såkaldte hard points under hver vinge samt mulighed for at montere en pod under kroppen og medbringe våben i de indvendige våbenlastrum.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

50 Comments for this entry

 • Simon Petersen siger:

  F-35 er blevet voksen 🙂

 • E. Petersen siger:

  Ja der er unægtelig sket noget de sidste 3 år.

  Fra år start til 2012 sejlede F-35 programmet mere eller mindre og her blev størstedelen af de 7 års forsinkelse grundlangt.

  Men fra 2012 til 2015 begyndte man at får styr på programmet og siden må man sige at de milestones der er var var planlagt langt hen ad vejen er indfriet.

  Og den, i mine øjne, største styrke ved hele JSF progtammet er nu operations klar.

  http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/america-can-now-fly-f-35s-assault-ships%E2%80%94heres-why-thats-big-24765

  Med dette får USA med nærmest et trylleslag får 10 ekstra hangarskibe.

  Kombinerer man skibet med 2 Aleigh Burke destroyere får man en uhyggelig stærk enhed på blot 3 skibe.

  Selv den økonomiske “bissehund” john mccain er fortaler for dette omend han ikke er specielt glad for JSF programmet

  https://www.popularmechanics.com/military/navy-ships/a24899/congress-new-defense-plan-mini-carriers-america-class/

 • Simon Petersen siger:

  Omkring McCain skal man huske, at han er valgt i Arizona, hvor Raytheon Missile Systems har deres hovedkvarter. McCain har altid været ganske biased mod Lockheed Martin, så hans evige kritik af F35 skal helt sikkert også ses i det lys.

 • Dan siger:

  Jeg kom til at spekulere på hvad stealth egentlig er værd, hvis flyene til en vis grad alligevel skal armeres udvendigt. Hvad har det parameter så været værd i en kampflykonkurrence?

  Hvilke våbensystemer bærer F-35 indvendigt og hvilke sættes “uden på”?

 • E. Petersen siger:

  Oversigten er godt nok et par år gammel men tror stadig den passer meget godt mht ex/int Våben

  http://nordic.businessinsider.com/lockheed-martin-f35-and-all-its-weapons-2016?r=US&IR=T

  Oveni tænker jeg – sætter du et stealth LRASM missil eksternt på F-35 er begge så stadig stealth eller ødelægges radarsignaturen for begge ??

  https://en.wikipedia.org/wiki/AGM-158C_LRASM

 • Simon Petersen siger:

  @E.Petersen

  Ja, et missil monteret eksternt på F35 vil ændre signaturen væsentligt – men den er ikke ødelagt, hvis man overhovedet kan tale om begrebet “ødelægge” ifm radarsignatur 🙂

  @Dan
  Du kan se forskellen i anvendelsen af interne vs. eksterne våben såleds.

  Fuld stealth, og dermed behov for interne våben, vil man have overfor en modstander, der er i stand til at bekæmpe flyet. Det kan være de første dage af en konflikt, indtil man har tilkæmpet sig luftoverlegenhed/luftherredømme, altså nedkæmpet fjendens fly over jordbaseret luftforsvar. I den fase har man brug for maksimal beskyttelse af flyet.

  Når man er i en situation med luftoverlegenhed/luftherredømme, altså hvor truslen mod flyet er lav, eller ikke-eksisterende, kan man så begynde at benytte de eksterne våbenstationer. På det tidspunkt bliver behovet for egenbeskyttelse, og dermed stealth, noget helt andet.

 • Thomas F siger:

  Syntes tydeligt dette understreger det mismatch som vi ser mellem “virkeligheden” og “politiske verden (DOT&E)”

 • Simon Petersen siger:

  Jeg må indrømme, at jeg aldrig har set DOT&E rapporterne som politiske.

 • Halken siger:

  @Dan

  Skal man nedkæmpe S400 og forsvare sig imod russiske jagere, så er stealth ideelt. Så der vil man have et par antiluft missiler til jagerne og noget luft til jord til at sende efter S400. Der skal et par fly til sådan en mission, da F35 ikke har så meget plads inde i kroppen til våben.

  Et andet scenarie er Syrien, hvor at flyene mere fungerer som bombetruck og VLO er lige meget, og så kan man hænge alt det ammunition på dem man kan komme afsted med, både udenpå og inden i.

 • Schmidt siger:

  SP.
  Dk vil aldrig være med så hurtigt.
  Når man er i en situation med luftoverlegenhed/luftherredømme, altså hvor truslen mod flyet er lav, eller ikke-eksisterende, kan man så begynde at benytte de eksterne våbenstationer. På det tidspunkt bliver behovet for egenbeskyttelse, og dermed stealth, noget helt andet.
  Så Hvorfor kan vi ikke nøjes, Med noget andet end F-35. Så kunne vi få fly nok.

 • Simon Petersen siger:

  Schmidt

  “Dk vil aldrig være med så hurtigt.”

  Jeg har ikke tænkt mig at forsøge at spå om fremtiden, så det må stå for din regning.

  Jeg vil dog bare fremhæve, at i Libyen var Danmark med i første bølge.

  Vi ser måske forskelligt på tingene, men i min verden skal forsvaret og de danske soldater aldrig “nøjes” med noget. De skal have det bedste materiel og når det drejer sig om kampfly, så er F35 klart overlegen i forhold til de andre kandidater i konkurrencen, hvilket resultatet er analyserne også entydigt pegede på.

 • Schmidt siger:

  Når jeg skriver “nøjes” så er det jo ikke et dårligt fly vi behøver, at købe. Der er virkelige gode fly til salg. Der ikke koster, det samme som F-35.

 • Thomas F siger:

  @Schmith Fordi Stealth kun er en lille del af den pakke som du får med F35. f.eks integration med de kommende SM 3-6 missiler.

 • E. Petersen siger:

  Thomas F skriver

  “Fordi Stealth kun er en lille del af den pakke som du får med F35. f.eks integration med de kommende SM 3-6 missiler.”

  Sverige måtte jo så “punge ud” med 1 milliard USD til Patriot i første omgang og helt op i mod 3,6 milliarder USD ialt.

  Danmark ender så med en regning på max. 1/10 af dette beløb, ved valg af SM-6 og integration med F-35.

  Så når man regner billigst ud skal man tage det hele med.

  Og at De “billige” 4g platforme ikke er så billige mere viser de seneste priser for F-16 der nu ligger på omkring de 80 millioner USD/stk som F-35 koster i 2020 grundet høje produktionstal.

  Og med udgangspunkt i Polens typevalg var Gripen C/D 10% billigere end F-16 block 50+ så pilen for største besparelse peger mere mod F-35 nu.

 • Simon Petersen siger:

  @Schmidt

  “Der ikke koster, det samme som F-35.”

  Igen kan man henvise til kampflykonkurrencen og konklusionen, at F35 er det billigste fly, når man ser på total cost of ownership.

  Danmark har købt det bedste fly vi kunne få for de penge, der var at købe ind for. Har vi fået nok? Nej, men det havde en anden flytype ikke ændret på.

 • Allan Poulsen siger:

  Hej Schmidt og Simon.
  Kan i forklare hvad fordele der er ved at kunne integrere SM 3/6 misiler med F 35?

  MVH Allan

 • Martin G. siger:

  @ E. Petersen.
  Nu koster Patriot missiler ca. 3mill USD pr. stk mens SM-6 koster 4+mill USD pr stk. Det svenskerne køber er et komplet system, med ildledning, radar og afskydningsramper.
  Danmark har jo skibe til det.

  En anden ting, jeg er også temmelig nysgerrig på hvad i mener med integration. Hvis det er målkoordinator via link16 system eller lignende, så er F-35 ikke unik.

 • Simon Petersen siger:

  @Martin G

  “En anden ting, jeg er også temmelig nysgerrig på hvad i mener med integration. Hvis det er målkoordinator via link16 system eller lignende, så er F-35 ikke unik.”

  F35 kan nogle helt særlige ting via MADL, som andre fly ikke kan via Link 16.

  Men ellers har du ret i, at man også kan opnå en grad af interaktion via Link 16 – det er dog slet ikke at sammenligne med den integration man kan opnå via MADL.

  @Alle Poulsen

  Til at starte med, så er det kun SM-6 og ikke SM-3, der kan “integreres” med F35 (eller andre fly). Derudover, så er det fregatten der integreres med flyet og ikke missilet.

  Det man opnår, er primært en ekstra sensor, der kan udvide fregattens sensordækning.

  Et eksempel på det kunne være mod anti-skibskrydsermissiler. Udviklingen her går derhen, at de flyver hurtigere og lavere. I dag har et skib cirka 15 sekunder, fra et missil dukker op i horisonten til det rammer skibet. Om en kort årrække vil det tal være lavere, fordi missilerne flyver lavere og hurtigere.

  Ved at have en sensor, som F35, kan man pludselig se missilet længere væk, skyde på F35 sensorens data og bekæmpe målet længere væk.

  Kort sagt forbedrer man fregattens overlevelsesevne i det scenarie.

 • E. Petersen siger:

  @Martin G

  Du har helt ret og det er det jeg siger. Selvom et SM-6 missil er dyrere end et patriot er svenskerne tvunget til at købe hele systemet, hvor vores valg af F-35 kontra andre platforme gør at vil sparer milliarder kontra svenskerne.

  Vi har systemintegrationen mellem fregatterne og F-35 som kombineres med SM-6.

  Sverige har brugt deres midler på udvikling af egen kampflyplatform i stedet for og får så en stor ekstraregning på et komplet patriot setup

 • Martin G. siger:

  Kan stadig ikke se hvad valget af F-35 har med missilkøb at gøre.

 • Simon Petersen siger:

  @Martin G

  Det har, som sådan, heller ikke noget med hindanden at gøre. Men der er nogle unikke synergieffekter i forhold til F35, der bestemt er værd at tage med.

 • christian beier siger:

  Sm6 er et langt bedre missil end SM2 og patriot.
  Meget bedre.

 • Martin G siger:

  @ Simon Petersen, E. Petersen
  Gode forklaringer 🙂 Mere af det. Vi er dermed også enige om synergi effekt. Men det har ingenting med stykprisen at gøre 🙂
  Bare for at træde i spinaten, men er ildledelsessystemet ikke fra Saab?
  Udover det, ville det ikke være billigere angribe skibe direkte med kampfly? Tænker på omkostningerne pr. stk. affyret

 • E: Petersen siger:

  @Martin G

  http://nytkampfly.dk/archives/9223

  Nyt kampfly havde et indlæg i 2016 hvor man indledte denne integration mellem SM-6 og F-35

  Og F-35 bliver fremadrettet en integreret del af et missilforsvarssystem

  https://www.raytheon.com/news/feature/sm-6_first_of_a_kind

  http://www.monch.com/mpg/news/air/1878-army-bmd-technology-thrusts-include-eyeing-f-35-for-bmd-missions.html

 • Martin G siger:

  @ E. Petersen.
  I det sidste link, fandt jeg det mere fascinerende, hvad Marc Bernstein havde at tilføje. Noget jeg har påpeget længe.
  Tror rigtigt mange herinde vil finde det utroligt interessant.
  Nogen der kan svare på om det evt. kan laves nationalt?

 • Simon Petersen siger:

  @Martin G

  “Men det har ingenting med stykprisen at gøre”

  Nej, men det har meget at gøre med den samlede regning forsvaret skal betale for at åbne en samlet mængde effekter.

  “Bare for at træde i spinaten, men er ildledelsessystemet ikke fra Saab?”

  Hvilket ildledelssystem taler du om?

  “I det sidste link, fandt jeg det mere fascinerende, hvad Marc Bernstein havde at tilføje. Noget jeg har påpeget længe.
  Tror rigtigt mange herinde vil finde det utroligt interessant.
  Nogen der kan svare på om det evt. kan laves nationalt?”

  Jeg er ikke helt klar over, hvilken del af artiklen du taler om?

 • Allan Poulsen siger:

  Hej Simon

  Tak for dit svar vedrørende integration af SM – 6 misilet i forhold til F – 35.

 • D.Staal siger:

  @Simon Petersen, at flyet er overlegent og det mest “cost effective” må stå for egen regning. Det er mest overlegent på papiret, for det har stadig ikke leveret i virkeligheden. Og mest cost effective for det danske forsvar i forhold til “de andre” ved vi heller ikke endnu, for ikke et eneste af flyene er blevet leveret til os endnu, og vi kan dermed ikke danne et overblik over hvad det kommer til at koste i virkeligheden. “De andre fly” derimod, ved man nøjagtig hvad koster at drive og købe, F-35 i dansk regi er stadig rent gætteri.

  Og alt imens er F-35A’s mission cabable rate i det amerikanske forsvar faldet med 9.90% på et år fra 64.57% til 54.67%. Så den nu har den næst laveste rate kun overgået af F-22A.

 • Niels Jensen siger:

  Hvad våben har/får vi til at hænge på vores F35..

 • Simon Petersen siger:

  @D.Staal

  Vi har måske forskellige opfattelse af begrebet “for egen regning”, men når den ekspertgruppe, der har arbejdet under skfitende regeringer, fra begge sider af folketinget, kommer frem til at F35 er det bedste og billigste fly for landet, i øvrigt eksternt valideret af et af verden største konsulent- og revisionsfirmaer, så kan jeg ikke se, at det er noget der “står for min egen regning”.

  Tværtimod vil jeg sige, at hvis du mener, at de tager fejl, så må det stå for din egen regning, medmindre du kan finde en konkret reference på at konklusionerne i den danske afgørelse er forkert – ikke et link, hvor du selv udleder konklusioner, men en konkreket vurdering af den danske afgørelse som forkert.

  “Og alt imens er F-35A’s mission cabable rate i det amerikanske forsvar faldet med 9.90% på et år fra 64.57% til 54.67%. Så den nu har den næst laveste rate kun overgået af F-22A.”

  Det skyldes det logistiske setup som USAF har opstillet omkring F35. Andreas har allerede skrevet om det:
  http://nytkampfly.dk/archives/category/kampfly/page/4

 • Svend-Erik Hansen siger:

  Er det ikke ret optimistisk at tro, at danske fregatter får MADL/NFIC-CA integration med F-35, som er det, amerikanerne arbejder med?

  Mon ikke man fortsætter i rum tid med det almindelige Link16.

 • Martin G. siger:

  @ Simon Petersen.
  Iver Huitfeldt-klassen har https://saab.com/naval/weapon_systems/weapon-control-systems/ceros-200/

  Denne artikel
  http://www.monch.com/mpg/news/air/1878-army-bmd-technology-thrusts-include-eyeing-f-35-for-bmd-missions.html

  “Bernstein offered that efforts to miniaturise electronics and mass produce components for iPhones and other commercial products, can be harnessed to gain these cost-savings. The BMD technology subject matter expert continued, “We can leverage these very well understood commercial applications, then ‘tweaking’ our requirements for military radars and using those commercial production techniques.”

  Mit spørgsmål er, om det kan laves nationalt? evt. af Terma

  Et andet spørgsmål var om det ikke var billigere angribe skibe direkte med kampfly?

 • Simon Petersen siger:

  @SEH

  Nej, jeg tror ikke, at det er urealistisk at få MADL mellem fregatterne og F35. Jeg vil sige det sådan, at jeg ikke se, hvorfor vi ikke skulle kunne få det?

  NIFC-CA er teknisk set “bare” en anden måde at sige Launch on Remote og Engage on Remote, så der behøver man ikke importere den måde USN gør det på. Der kan man lave noget, der passer bedre til danske forhold.

  @Martin G

  Jeg har været så heldig at få lov at fokusere så meget på IAMD området, at jeg ikke er 100 meter mester i resten af systemerne i søværnet, så tag det med et gran salt, men jeg er ret sikker på, at CEROS er ildledelsessystemet til kanoerne på skibene.
  Ildledelsessystemet til SM-2 og ESSM er udviklet af Thales som en del af APAR AAW systemet. Jeg ved faktisk ikke om det har et specifikt navn!?!?

  Brugen af commercielle elektronikkomponenter ved jeg egentlig ikke ret meget om – jeg ser mere på samlede systemer og CMS software. Men jeg tvivler på, at Danmark kan/vil være first movers på den slags. Det er i virkeligheden nok mere noget for radarleverandører og andre elektronikleverandører at se på om de kan få prisen ned ved at bruge den slags komponenter.
  Bagsiden af den medalje er naturligvis pålideligheden – hvem har lyst til en BMD radar, der har samme pålidelighed som en iPhone?!?

  Jeg troede egentlig, at det var hans udtalelser om brugen af laser i BMD du spurgte ind til – dét et af mine yndlingsemner 🙂

 • C.J. Nielsen siger:

  Det er muligt at fregatterne for nærværende har SAAB CEROS, men i fremtiden bliver det et THALES produkt: https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/press-release/thales-will-supply-continuous-wave-illumination-transmitters-royal

 • Svend-Erik Hansen siger:

  @ SP

  Amerikanerne integrerer MADL med deres NIFC-CA til deres destroyere og krydsere.

  Hvem er i gang med at integrere MADL med vores C-Flex eller lignende til brug på danske fregatter?

  Jeg er ikke i tvivl, om det er teknisk muligt, hvis der nogen, som ønsker at finansiere udviklingen, men på nuværende tidspunkt virker det bare meget, skal vi sige, optimistisk. Benytter de hollandske fregatter C-Flex, eller står Danmark alene?

 • Simon Petersen siger:

  @SEH

  Jeg er ikke sikker på, at jeg helt forstår din pointe.

  MADL er et datalink, principielt som så mange andre datalinks. Det mest særlige ved det er, at det er bygget til at kunne være aktivt, men kun sende med lav effekt, mhp at et stealth fly kan bruge det uden at miste sin stealth egenskab. Men i bund og grund er det en dataforbindelse, hvori der sendes taktiske meddelelser. I forhold til e.g. Link 16, kan man så sende en del mere data på MADL, hvorfor det er et meget bedre link end Link 16.

  Men at integrere det er, formentlig, ikke en mere kompleks opgave end at integrere Link 16. Måske er det endda lettere, for Link 16 er alt andet end simpelt 🙂

  Nej, Holland bruger ikke C-Flex.

  NIFC-CA er ikke et system, eller en funktion, man integrerer på et skib. NIFC-CA er en arkitektur man implementerer på tværs af flere systemer og systemer. Som sådan er der ikke ret meget hokus pokus i NIFC-CA på det enkelte system, men på flådeniveau bliver det ret komplekst fordi der er så mange afhængigheder mellem enhederne.

  Danmark får aldrig NIFC-CA, og har intet at bruge NIFC-CA til, simpeltnen fordi det er så USN specifikt.

  Men selve essensen i NIFC-CA, nemlig “any sensor, any shooter” er bestemt relevant for Danmark.

 • Svend-Erik Hansen siger:

  @ SP

  Hvor mange projekter kender du til, hvor man er i gang med udviklingen af MADL forbindelse til de danske fregatter og deres C-Flex system?

 • Simon Petersen siger:

  @SEH

  Jeg har ikke tænkt mig at kommentere på, hvad vi konkret arbejder på for søværnet, eller forsvaret.

  Jeg vil dog minde om, at F35 først skal være fuldt operative i 2027 i Danmark, altså om 9 år – på den tid kunne man eksempelvis indfase en fuld BMD Sensorrolle på fregatterne, inklusiv indkøb og integration af en ny radar.

  Og så vil jeg sige, at man med stor sandsynlighed ikke ville implementere den konkrete MADL forbindelse direkte i C-Flex, eller noget andet CMS på noget skib.

  Det man kan/vil/bør gøre er, at købe/få en “link-black-box” fra USAF, der håndterer MADL på den ene side og stiller et simpelt interface til rådighed på den anden side, som CMS kan koble sig på.
  Et eksempel på sådan en box (ikke MADL) er denne linkboks fra spanske Technobit til LInk 16:
  http://grupooesia.com/en/portfolio-productos-ingenieria/linpro/

  På den måde slipper man for at skulle immplementere en fuld MADL i et CMS, men kan nøjes med et snit, der er optimeret til et skibs CMS. Samtidig slipper man også udenom at skulle håndtere de komplekse timingkrav og synkroniseringskrav, der findes på sådan et link – det klarer boksen. Og så kommer man udenom, at selve spec’en på MADL er klassificeret 🙂

 • E. Petersen siger:

  Og her er endnu et eksempel på hvorfor det havde været en katastrofe, hvis valget var faldet på Eurofighter eller F-18SH

  http://www.thedrive.com/the-war-zone/19040/navy-to-slash-legacy-f-a-18-hornet-fleet-to-prop-up-beleaguered-usmc-squadrons

  Planen er at lade F-18 flyve til 2030 – men den kabale går kun op nu, hvis man “slagter” halvdelen af de få tilbageværende fly og bruger dem som reservedele.

  Det er jo fint for USA der kan gennemføre sådan et “stunt”, men for andre der ikke har den mulighed er lig med at måtte lade platformen udgå pga. manglende reservedele/opbakning til opdateringer(jvf Canada).

  Og dette issue opstår lige nøjagtig med F-18SH med 15 års forsinkelse(2033) hvor de store serier af F-18SH er slidt op.

  Og med EF er det langt værre – jvf Østrig skandalen (trance 1) der nu arbejder med skrotning efter 15 år.

  Og følgende links viser indirekte hvad vej det går med opbakning fra partnerlandene til EF platformen efter 2030.

  https://www.aerotime.aero/en/military/20881-airbus-anxiously-awaits-franco-german-fighter-plan-by-late-2018

  https://www.gov.uk/government/news/britain-set-to-launch-combat-air-strategy-defence-secretary-announces

 • Martin G. siger:

  @ C.J. Nielsen Tak for info.

  @ Simon Petersen
  Han skriver at det ville være en god ide bruge metoderne man har udviklet til fremstiling af kommercielle produkter, for at få prisen ned pr enhed. Ikke at man skulle anvende komponenter fra en iPhone. Det er jeg har været efter i mange kommentarer.
  Personligt er laser også noget jeg gerne så som BMD.
  Det vil være “gratis” at skyde med sammenlignet med SM-X

  Måtte også gerne ha’ været i drift på nuværende tidpunkt
  Her er lidt russiske nyheder før frokost.

  http://www.bbc.com/news/world-europe-43362213

 • E. Petersen siger:

  Og så lige lidt om de forkerte tal der “flyver” rundt om F-35´s avalibility

  https://www.popularmechanics.com/military/aviation/a19122455/half-f-35-fleet-is-flight-ready/

  for de store serier og seneste Lrip9 og 10 ligger den på 70+ %

  Men man arbejder med en plan for opgradering af de ældste versioner

  The good news is that the reliability rate is going up. The Pentagon is currently working to upgrade the oldest planes, those from LRIP 2 through 8, with the latest hardware and software. Bugs with the F-35’s global logistics system, ALIS, will be ironed out with the new 3.0 update.

  Jeg ved ikke om jeg læser rigtig – men min skepsis om, man har bygget 100+ fly lige til kirkegården(Lrip2-Lrip8) holder heller ikke vand mere.

 • Svend-Erik Hansen siger:

  Block 4 (C2D2) er i problemer. Prisen er steget fra 4 mia. USD til 16 mia. USD samtidigt med, at JPO ønsker, at finansieringen for Block 4 nu også skal betale for færdig udviklingen af Block 3F.

  This appears impossible, and is one reason that the 2017 DOT&E Annual Report assessed the current C2D2 plan (Block 4) as “unexecutable”.

  Because of the way the program is structured, the six foreign partners can expect to pay hefty additional costs for the C2D2 upgrade.

  http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/191396/cost-of-f_35-block-4-upgrade-quadruples-but-may-not-suffice.html

 • D.Staal siger:

  @Simon Petersen, nej jeg kan ikke finde nogen steder at det er forkert. Det jeg mener, og selvfølgelig er det min egen konklusion, man har jo lov at tænke selv, at indtil videre har referencer for priser og tal som de forskellige instanser har brugt været akademiske. Der har ikke været hårde tal ind over, tal fra den virkelige verden. Jeg ved godt at med et nyt fly vil der være parametre som man bliver nødt til at regne sig frem til at “det kan den”, men mange af parametrene er stadig gætterier om end professionelle dog med et tilt mod de positive igen i mine øjne. vi kan bare ikke her i DK sige noget konkret om hvad setup’et kommer til at koste før vi har opereret flyet i nogle år. Endvidere mener jeg også at der fra dansk side har været malet et skønmaleri over hvilke egenskaber flyet har og vil have, ikke mindst pris strukturen, der adskiller sig på flere områder i forhold til andre fremtidige operatører, og at det er valideret af et af verdens største revisions firmaer, ja, det ville jo ikke være første gang at et revisionsfirma hælder i samme retning som en statslig aktør, i sidste ende er det kronerne og ørerne der tæller. Jeg siger ikke at jeg ikke stoler på dem, men der har været ridser i lakken i de store firmaer nok til at man ihvertfald skal være vågen når man læser rapportering fra disse.

  @E.Petersen.
  Tallene vedrørende flyenes “mission readiness rate”, som jeg har skrevet længere oppe på knap 55% er US Air Force’s egne tal. Definition for denne er:”Aircraft that can fly with all combat systems functional”. Det er stadigt rigtigt ringe, at man skal have knap to fly for at kunne være sikker på èt kan flyve i kamp. (ihvertfald med alt der virker), og at tallene falder er jo ikke et godt tegn, de skulle jo gerne blive bedre med mere erfaring, i og med at en større flåde nu er tilgængelig.

 • Halken siger:

  @SEH

  Det kan godt være at de ikke skal bruge den mia kr de har sparet på vekselkursen på champagne endnu 😉

 • GD siger:

  E. Petersen siger:
  12. marts 2018 kl. 09:52

  Jeg ved ikke om jeg læser rigtig – men min skepsis om, man har bygget 100+ fly lige til kirkegården(Lrip2-Lrip8) holder heller ikke vand mere.

  *****

  Det er i budgettet.

  https://www.scribd.com/document/373100981/FY19-F-35-3F-Conversion-SpudmanWP

 • GD siger:

  Halken siger:
  12. marts 2018 kl. 16:28

  @DS

  https://twitter.com/Gabriel64869839/status/971786373127655424

  *****

  Der fangede du svaret i ét link! Tallene for lrip 8 & 9 er typiske rådigheds- og MC-rater for kampfly i de fleste flyvevåbener.

  Man har simpelthen fundet ud af hvad der forårsager nedetid, og designet det væk, år efter år, som concurrency-flyene fløj flere og flere timer. Det tager ca. 24 måneder for en ændring at sparke ind, så trykket er der 2-3 år fremover, selvom 3F designet blev frosset for nyligt.

  Og det stopper jo ikke her, da flyet skal produceres og flyves i så mange år, sp man bliver ved.

  Og så er der ALIS der er ved at blive “befolket” med data. Mulighederne for datamining og for at prygle pålidelighed ind i systemet (og omkostninger ud) er utallige. Og det er de slet ikke gået i gang med endnu.

 • GD siger:

  GD siger:
  12. marts 2018 kl. 16:41

  E. Petersen siger:
  12. marts 2018 kl. 09:52

  Jeg ved ikke om jeg læser rigtig – men min skepsis om, man har bygget 100+ fly lige til kirkegården(Lrip2-Lrip8) holder heller ikke vand mere.

  *****

  Det er i budgettet.

  https://www.scribd.com/document/373100981/FY19-F-35-3F-Conversion-SpudmanWP

  ***********

  Det jeg prøvede at sige er at opgradering for LRIP 2-5 allerede er en post i budgettet, og det var de omkostningstunge at opgradere/fikse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *