Det kommer sandsynligvis til at koste i omegnen af 860 mio. kroner at bygge de nødvendige faciliteter på Flyvestation Skrydstrup til at kunne huse Danmarks 27 F-35 kampfly. Det er mere end dobbelt så meget som de 400 mio. kroner, som man ved typevalget i juni 2016 forventede det ville koste. Dermed melder spørgsmålet sig om hvorvidt man ikke bare skal flytte kampflyene til Flyvestation Karup.

For bare seks år siden bragte Forsvaret faktisk selv det scenarie i spil – hvis implementeringen på Skrydstrup ville være forbundet med væsentlige investeringer. I en analyse af forsvarets fremtidige behov for kaserner, flådestationer og flyvestationer, som Forsvaret lavede i 2012, skrev man på side 179:

“Såfremt implementeringen af et nyt kampfly er forbundet med væsentlige investeringer, bør det overvejes at gennemføre disse investeringer på en af de øvrige flyvestationer, således at Flyvestation Skrydstrup i givet fald kan afhændes.”

Når det nu er blevet mere end dobbelt så dyrt at bygge faciliteterne på Skrydstrup, så skyldes det flere ting. For det første fordi man helt grundlæggende ønsker at samle det hele på ét sted – uanset hvilken flyvestation man måtte vælge. Operative faciliteter, simulatorer, logistik, værksteder, supportfunktioner og lager. Med så få fly, som vi har købt, og så høj flyvetimeproduktion, som vi forventer at få ud af flyene, så giver det mest mening at samle det hele på et sted. Derfor endte pilen med at pege på et område i Flyvestation Skrydstrups nordvestlige hjørne. Her kunne man have udnyttet det eksisterende såkaldte “500-kompleks”, der i dag huser vedligeholdelsesfaciliteterne for F-16. Planen var så at bygge hangarer overfor 500-komplekset på et areal, der i dag ligger uden for Flyvestationens hegn.

For det andet fandt man efter typevalget ud af, at der i det hjørne var brug for mere plads, mere sikkerhed, mere støjsikring og deslige. Det fik de forventede anlægsomkostninger til at stige til 600 mio. kroner.

Og nu har den fået yderligere et nøk på omkring 260 mio. kroner opad. Det står klart efter at Forsvarsministeriet torsdag aften meddelte, at partierne bag kampflyindkøbet er blevet enige om at F-35’erne slet ikke skal bo i flyvestationens nordvestlige hjørne – som det ellers var planen. Efter borgerprotester mod den plan, er det nu blevet besluttet at flytte det hele til flyvestationens sydvestlige hjørne. Her er ikke et eksisterende kompleks, som kan genbruges. Det betyder at alt skal bygges på ny. Ingen bygninger eller hangarer kan genbruges. Og derfor bliver det nu 260 mio. kroner dyrere.

Og når det hele alligevel skal bygges op fra bunden, ja så kan man med 2012-analysen i baghovedet med rette spørge, om ikke det lige så godt kunne bygges på en anden flyvestation. I dag er det kun kampflyene, der har permanent til huse på Flyvestation Skrydstrup. En SAR-helikopter står også standby her. Men det gør en tilsvarende helikopter også i den civile Roskilde Lufthavn. SAR-helikopterne er en del af Helikopter Wing Karup – der ikke overraskende holder til på Flyvestation Karup.

I forbindelse med kampflyevalueringen blev det dog aldrig undersøgt til bunds hvad det ville koste at bygge de fornødne faciliteter på en anden flyvestation. I informationsanmodningen, som Forsvarsministeriets kampflykontor sendte til producenterne i april 2014, lagde man til grund for producenternes svar på anmodningen, at flyene skulle placeres på Skrydstrup:

“The existing infrastructure at Fighter Wing Skrydstrup is the basis for the infrastructure analysis, where the objective is to utilize the existing infrastructure to its maximum extent, while at the same time satisfying the requirement for a centralized single-flightline concept.”

Ekstraudgifterne forbundet med at skulle bygge helt nyt et andet sted end først planlagt, finansieres af nogle af de penge, som man har sparet ved at have kurssikret dollars til fremtidig betaling for fly, reservedele med mere til en lavere dollarkurs, end man oprindeligt havde regnet med. Så pengene er der. Og derfor bliver det nok op ad bakke for dem, der gerne så flyene flyttet til en helt anden flyvestation. For lige nu aner vi ikke hvad det vil koste at bygge de fornødne faciliteter på eksempelvis Karup – og om naboerne vil bryde sig om det.

Desuden er der en ikke-uvæsentligt fordel ved at have F-16 flyene og F-35 flyene placeret samme sted. Det er nemlig i langt høj grad de samme mennesker, som skal arbejde med de to flyvemaskiner. Så den praktiske transition vil uden tvivl foregå langt mere “smooth” end hvis F-35’erne fra 2022 til 2027 ankom til Karup, mens F-16 flyene frem til 2024 opererede fra Skrydstrup.

Og endelig så indgår arbejdspladserne og flyene i det sønderjyske også i det overordnede puslespil med at få fordelt forsvarets arbejdspladser og lokationer nogenlunde ligeligt ud over Danmark (læs: Jylland), som blev lagt på ny i forbindelse med indgåelsen af forsvarsforliget for 2018-2023 i januar. Her var flyvestationen en væsentlig del af den sønderjyske andel. Hvis de pludselig mister den til Midtjylland, så kunne man argumentere for, at der skal rykkes noget den anden vej – hvis man er tilhænger af at placeringen af forsvarets installationer partout skal være drevet af regionalpolitiske dagsordener og hensyn.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

30 Comments for this entry

 • GD siger:

  Den øvrige verden har forstået at hvad Saab tilbød Norge var et opgraderet C/D som det svenske flyvevåben selv underkendte som en mulighed da beslutning om Gripen E faldt 5 år efter det norske typevalg.

  Nordmændene vurderede Gripen N som dybt underfrankeret og det gjorde svenskerne også selv.

  Nordmændene så rigtigt da de så der lå en økonomisk katastrofe forude, hvor de ville stå med et fly der var inkompatibelt med alle andre Gripen brugeres, samt hænge på regningen for at udvikle et nyt, for at komme tilbage på sporet.

 • E. Petersen siger:

  Ja den konspiration vil nok aldrig dø.

  1. Jeg tror bare mange vægter den politiske del alt for lavt. For den har bare enorm stor betydning ved valg af kampfly.

  2. Norge ville have noget igen for at være en af de første der tilsluttede sig JSF og så også det faktum de ville købe det oprindelig fastsatte antal.

  De fik så i den grad en appelsin i turbanen med USA´s godkendelse af Kongsberg missilet som ville blive implementeret på F-35. (måske det vigtigste våbensystem på JSF)

  http://www.sldinfo.com/the-norwegian-f-35-decision-understanding-the-impact-of-weapons-integration/

  3. Under udsendelse af fly kan alle samarbejde – det bliver unægtelig bare noget nemmere, hvis man har den samme platform og kan hente reservedele fra samme lager og anvender fælles logistik hele vejen igennem osv.

  Om så Sverige/SAAB havde tilbudt en usynlig flyvende tallerken tror jeg stadig de havde tabt.

 • E. Petersen siger:

  Og så glemte jeg lige det vigtigste argument som pkt 4. som kan førrs tilbage til Draken flyene

  “Med valget af Draken ønskede politikerne at vende sig mod det nordiske samarbejde og sikrede sig samtidig, at svenskerne købte underleverancer hos danske virksomheder. Alligevel blev flyet en dyr fornøjelse for Danmark.

  Kun få lande fløj med Draken. Dermed var der kun få lande til at bære udgifterne til at videreudvikle og vedligeholde flyet.”

  Derfor var valgte let mht F-16 og ligeledes også med JSF.

 • Frank Damgaard siger:

  Se det i øjne om ganske få år..er NATO et overstået kapitel..

  Tyrkiet er så godt som ude og USA er på samme vej og alt deres opmærksom er rettet mod Kina ..og derfor kan vi ikke stole på vi får F-35 reservedele og opdateringer.. slet ikke hvis vi i Europa ikke fører den politik som USA ønsker og de truer allerede med handelskrig ..ingen tør vel binde an med at købe forsvars udstyr i lande der turer med handelskrig
  plus at..
  UK er på vej mod selvdestruktion.. og kommer til gå deres egne veje i fremtiden.
  EU kæmper for at overlever ..
  bedste mulighed er en nordisk militær alliance..og Grippen

 • GD siger:

  F-35 Finally Can Use All Its Weapons In Combat

  Mar 5, 2018 Lara Seligman | Aerospace Daily & Defense Report

  The newest U.S. Air Force F-35s, both stateside at Hill AFB, Utah, and overseas in the Pacific, finally can employ the stealth fighter’s full suite of air-to-air and air-to-ground weapons in combat.

  The F-35 Joint Program Office (JPO) has delivered the flight clearances, simulators, threat information, and logistics system required for the Air Force’s F-35As equipped with the latest software load to employ all of its weapons throughout the full flight envelope, according to the JPO, Lockheed Martin and Air Force officials.

  This milestone gives the Block 3F-configured F-35As assigned to the 34th Fighter Squadron stationed at Hill and those forward-deployed to Kadena Air Base, Japan—on North Korea’s doorstep—some lethal capabilities. The aircraft now can fire Raytheon’s short-range AIM-9X Sidewinder missile, the GAU-22 25mm gun, and Boeing’s precision-guided Small Diameter Bomb, all while flying up to 9Gs at 1.6 Mach.

  KLIP!

  http://aviationweek.com/defense/f-35-finally-can-use-all-its-weapons-combat

  ****

 • Jesper poulsen siger:

  Nordisk militær alliance ?
  Det må være din spøg. Som når den døve lærer den blinde at slås – eller hvad man nu siger
  Nul plus nul plus nul er stadig nul.

 • Martin G siger:

  @: Frank Damsgaard
  Vi er ganske enige kan jeg forstå. Det giver ingen mening at være afhængig af en supply chain af en krigsførende nation. Vi kommer ikke selv til at kunne lave noget som helst ved den flyver. Mener USA at de har mere brug for dele, så kan hele den danske flåde stå på jorden. De har sagt det før og de siger det igen. America come’s first.

 • GD siger:

  Motoren i Gripen E bliver produceret i USA (RM12 produktion er stoppet).

  Flyelektronik fra UK og Israel.

  Katapultsæde, landingstel fra UK.

  osv.

 • Cphmoose siger:

  @GD
  Leonardo som leverer radaren og dermed en stor del af EW pakken er vel teknisk set italiensk.
  Men imponerende hvor meget bedre summen af delene som er revet ned af alverdens hylder er når de sidder i et svensk fly.
  Cphmoose

 • Kenneth siger:

  @ GD och andra:

  Inte bara Gripen får olika komponenter från ett antal länder. USA och LM ligger inte dåligt till på den här punkten heller med leverantörer från 10! olika länder! Varav Danmark är ett av dem med hela en (1) leverantör som tillverkar en gunpod. Jämför med Italien som har 31 leverantörer.

  I övrigt så lyckas Saab sätta ihop allt så det fungerar…

  Australien: 27 leverantörer.
  Airframe design, elements of the plane’s electronic warfare system and the aircraft’s vertical tail.

  Kanada: 5 leverantörer.
  Building electro-optical targeting system components, parts of the fuselage, engine health monitoring system and over a dozen other parts of the aircraft.

  Danmark: 1 leverantör…
  A 25-mm gunpod for F-35B and F-35 C. Stor order för Danmark.

  Frankrike: 2 leverantörer.
  Are manufacturing simulation software.

  Israel: 1 leverantörer.
  Israel Aerospace will be building the plane’s wings and is preparing an automated production line for them.

  Italien: 31 ! leverantörer
  Building the plane’s advanced rail launcher, turbine blades, radio-frequency components, along with the cockpit’s protective headset.

  Nederländerna: 5 leverantörer.
  Developing the aircraft’s electrical wiring system and composite control surfaces.

  Norge: 3 leverantörer.
  Building the test equipment for the plane’s electronic warfare program, along with the engine shaft for the plane’s propulsion system.

  Turkiet: 10 leverantörer.
  Building the F-35’s electrical wiring and interconnection system, airframe structure and parts of the center fuselage.

  U.K.: 14 leverantörer.
  Working on the weapons air release compressor along with engine monitoring equipment, the cockpit’s ejection seats and the plane’s wheels, breaks and tires.

  http://www.businessinsider.com/this-map-explains-the-f-35-fiasco-2014-8?r=US&IR=T&IR=T

 • Martin G. siger:

  BTW, så er det GE som leverer motoren til Saab, ikke PW. Så de har incitament til at levere til tiden. Skulle det gå helt galt, så vil Eurojet sikkert mere end gerne blive ny motor leverandør.

 • Halken siger:

  @GD har du et twitter handle?

  1) Kan de elektrooptiske sensorer på Gripen sammenlignes med F35?
  2) Kan sensor fusion sammenlignes mellem de to?

 • Simon Petersen siger:

  @Halken

  Der er nok en, der er blevet glad for twitter 😉

 • E. Petersen siger:

  Nu elsker vi alle kampen mellem David(Gripen NG) og Goliath(F-35).

  Problemet er bare i den virkelige verden vinder Goliath bare i 98%+ af tilfældene og det sker også her.

  USA bestemmer hvem der må købe Gripen og hvem der ikke må Og det gør England også(BAE).

  https://www.reuters.com/article/saab-brazil-argentina/corrected-saab-dismisses-prospect-of-gripen-jet-fighters-sale-to-argentina-idUSL1N0XO1SV20150504?feedType=RSS&feedName=marketsNews

  Det kan de fordi 30% af Gripen´dele er britiske og BAE har en stor mængde arbejdspladser i Sverige (Bofors)

  Argentina has expressed interest in buying 24 Gripen fighter jets from its Latin American neighbour once Brazil is able to export them, early next decade.

  Such a deal would face an almost certain veto from Britain, which provides some 30 percent of the Gripen’s content, including the radar on its next-generation Gripen E/F.

  Gripen NG platformen er et supergodt produkt men desværre ser det bare ud til det forbliver en “bisætning” i kampfly historien
  og så gør de svenske politikere det ikke nemmere for SAAB

  http://nytkampfly.dk/archives/10888

 • GD siger:

  @ cphmoose

  Nu kan jeg ikke overskue hvordan ejerskabet af Marconi (UK) er kastet rundt mellem BAES/Finmeccanica/Leonardo, men ES Raven radaren der skal på Gripen E bliver fremstillet dér. Jeg vil så gå ud fra Ericsson skriver radar modes mv til den.

  Elementerne der skal i radaren (og sikkert også EW systemet) bliver så produceret af UMS i Tyskland, der er ejet af Thales og Airbus.

  So there you go.

  http://www.ums-gaas.com/

 • GD siger:

  E. Petersen siger:
  7. marts 2018 kl. 08:33

  Nu elsker vi alle kampen mellem David(Gripen NG) og Goliath(F-35).

  Problemet er bare i den virkelige verden vinder Goliath bare i 98%+ af tilfældene og det sker også her.

  USA bestemmer hvem der må købe Gripen og hvem der ikke må Og det gør England også(BAE).

  https://www.reuters.com/article/saab-brazil-argentina/corrected-saab-dismisses-prospect-of-gripen-jet-fighters-sale-to-argentina-idUSL1N0XO1SV20150504?feedType=RSS&feedName=marketsNews

  Det kan de fordi 30% af Gripen´dele er britiske og BAE har en stor mængde arbejdspladser i Sverige (Bofors)

  Argentina has expressed interest in buying 24 Gripen fighter jets from its Latin American neighbour once Brazil is able to export them, early next decade.

  Such a deal would face an almost certain veto from Britain, which provides some 30 percent of the Gripen’s content, including the radar on its next-generation Gripen E/F.

  Gripen NG platformen er et supergodt produkt men desværre ser det bare ud til det forbliver en “bisætning” i kampfly historien
  og så gør de svenske politikere det ikke nemmere for SAAB

  http://nytkampfly.dk/archives/10888

  ************

  Jeg er enig, det sikkerhedspolitiske samarbejde der følger med at købe fly fra en stormagt som USA/UK/Frankrig kan Sverige ikke matche. Og det betyder rigtigt meget.

  At større lande, og især USA, kan give en langt mere sikkerhed for support gennem produktets levetid gør det svært at matche på det økonomiske plan. I hvert fald hvis man skal konkurrere med SH og F-35.

  Gripen er et godt fly. Jeg mener Svenskerne har valgt den rigtige strategi for hvad de mener Gripen E skal kunne og de har fundet de rigtige samarbejdspartner/komponenter der skal på.

  Det eneste rigtige skandalepunkt er at jeg mener at det svenske “establishment” tog fusen på de svenske skatteydere med delserie 3.

  Og så er der narrativet om letvægtsjageren som kan dit/dat ligeså godt som JSF til en brøkdel af prisen. Fordi offentligheden nu er fodret gennem årtier om Gripen/letvægtjagerens fortræffeligheder og billige pris, mens der er begået karaktermord på et kampfly som F-35.

  Og når fortællingen så rammer evalueringer i Schweitz og Norge, så bryder den sammen. Og så kan man vælhe mellem to forklaringer: enten er der fusket, eller også er den glittede brochure man er blevet præsenteret for ikke dækkende for hvad produktet kan.

 • Halken siger:

  @SP

  Forbereder mig til et liv efter nytkampfly.dk 😄

 • Simon Petersen siger:

  @Halken

  Der kan twitter være et okay alternativ, som du selv har opdaget 🙂

 • christian beier siger:

  Gripen kommer ALDRIG til at være en del af Danmarks forsvar, alle de tanker er rent ja, bavl.
  Valget er taget, penge fastlåst osv.

  Og SAAB valgte reelt at trække sig.

  F-35 er bedre , langt bedre.
  Det største problem er dog det antal man vil købe.
  60-80 havde været at ønske.

  Vedr. hvor de skal være, så kan man ikke tage hensyn til civil befolkning på bekostning af forsvaret.

 • GD siger:

  @ Halken

  Ja, men min twitter konto handler nok ikke om noget du gider læse. Men jeg hænger jo nok ved et eller andet sted efter nytkampfly.dk. Jeg var også på navalhistory.dk i sin tid…

  De to andre spørgsmål kræver lange svar, så det gemmer jeg til en anden gang.

 • Henrik Ø siger:

  Når nu Trump mener EU udgør en trussel mod US og vil lave handelskrig – bør vi da sætte indkøbet på hold og afsøge alternativer i Europa.

 • GD siger:

  Vi venter bare på Oprah afløser Trump som præsident.

 • Halken siger:

  @GD

  En skam at det ikke kan gøres lidt kortere, men helt ok 👍😊

 • GD siger:

  Halken spurgte hvad er forskellen på sensorerne på hhv Gripen og F-35?

  Vi starter med DAS og PAWS-2

  ***PAWS-2 (Gripen)***

  Er et IR baseret Passivt Missile Approach Warning System. Videreudviklet fra PAWS-1 der kan findes på F-16 Sufa og israelske kamphelikoptere.

  https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2013-12-20/elbit-will-help-defend-future-gripens

  PAWS EO Missile Warning System
  Manufacturer Elisra Electronics Systems

  Elisra’s Passive (EO) Missile Warning System (MWS) provides a key element in advanced self protection systems for fighter aircraft, helicopters, transports and commercial aircraft. can also track a threat throughout the engagement. By using infrared imagery and signal processing, PAWS-2 detects and tracks incoming missile’s hot plume as it appears within a protective sphere surrounding the aircraft. The system discriminates between threatening and non-threatening missiles, by evaluating the missile’s trajectories. When a threat is detected, PAWS-2 alerts the aircrew and automatically activates countermeasures (flares, chaff, decoys and DIRCM).

  PAWS can track the threat throughout the engagement. After detecting a missile threat, the system filters the background clutter by a applying several processing techniques, including narrow spectral window, optimized for real-time signal processing, and by applying an adaptive threshold. Threat assessment is determined by a rapid target algorithm, which tracks each threat frame-by-frame, and analyzes target maneuverability, relative position, inertial data and angular velocity and intensity. When it detects a threatening missile, PAWS-2 automatically alerts the pilot with a warning signal and activates countermeasures while also providing accurate information to Directional Infra-Red Counter-Measures (DIRCM). PAWS-2 also provides threat information to other EW systems as part of an EW suite, as well as to avionics subsystems. It can also operate as a stand-alone system.

  Designed and developed specifically to protect fighters from SAMs and MANPADs, PAWS-2 systems are designed for fighter aircraft and has already deployed with Israel’s F-16Is. PAWS-1 systems are already deployed on IDF combat and assault helicopters.

  http://defense-update.com/products/p/paws.htm

  ***DAS (F-35)***

  DAS nøjes ikke med at have bedre MAWS funktionalitet som PAWS-2, men kan også en masse andet.

  It warns the pilot of incoming aircraft and missile threats as well as providing day/night vision, fire control capability and precision tracking of wingmen/friendly aircraft for tactical maneuvering.¨

  http://www.northropgrumman.com/Capabilities/ANAAQ37F35/Pages/default.aspx

  Et flight af F-35 kan triangulere objekter i luften eller fremskære med en højdemodel for at får data der kan hældes ned i en sensor fusion engine.

  Noget af det er en mulighed men ikke planlagt, for eksempel det der er vist i de to videoer i linket.

  Sammenfattet: Man kan og vil kunne meget mere med DAS da sensoren tilfredstiller de langt højere krav der er til andre anvendelser.

  ****

  DAS fylder mere, vejer mere, kræver mere strøm (og køling), mere høje ydelser på processorer.

  DAS skal på tunge kampfly. PAWS-1/2 bedre egnet til lettere kampfly som Gripen eller F-16 Sufa (https://www.reuters.com/article/us-israel-iran/israeli-jet-shot-down-after-bombing-iranian-site-in-syria-idUSKBN1FU07L)

 • Halken siger:

  @GD

  Tak for svar.

 • Simon Petersen siger:

  @GD

  Det er en ren fornøjelse at læse dine indlæg om kampfly! 🙂

 • Martin G. siger:

  http://www.leonardocompany.com/en/-/skyward-g-irst

  Skal ikke sammenlignes med PAWS, da dette system er mere avanceret.
  Gripen E deler alt situationel awarenes via link system. Så hvad en ser, det ser alle
  (noget MIG-31 iøvrigt var først med, dog ikke lige så avanceret) inkl. det en evt. Globaleye ser. Countermeasures til dette system er også mere avanceret end noget andet pt.

 • GD siger:

  Vi rykker fra varslingssystemer med IRST der dækker hele vejen rundt om kampflyet til videre til de langtrækkende systemer der bruges til at “zoome ind”.

  Skyward G vs EOTS (og AEOTS)

  ***Skyward G (Gripen E)***

  Skyward G bruges til at finde, identificere og få målfatning på fly (krydser) missiler. Billede kan gengives på skærm til navigation. Sidder foran piloten og kan bruges i en field of regard i en kegle i den retning flyet flyvet. Kan lave målløsninger på luftmål.

  ***EOTS***

  En avanceret targeting FLIR der er monteret under flyet så den kan udpege mål på jorden og fremadrettet. Kan ligesom Skyward G også foretage IRST på luftmål og få målfatning.

  https://www.lockheedmartin.com/us/products/F-35LightningIIEOTS.html

  Kommer i forbedret udgave med bedre opløsning og IR pointer.

  ******

  EOTS kan bruges mod mål både på jorden og i luften. Skyward er dedikeret til luftmål, så den burde have en del bedre performance end EOTS til den brug. Der er selvfølgelig de klassiske begrænsninger med hvor meget luftrum der kan afsøges (ligesom med radar falder den hurtig med afstand/volumen).

  Gripen skal have en targeting pod monteret for samme funktionalitet.

  Skyward G kompenserer delvist for PAWS-2 performance vs DAS.

  Begge IR systemer er via sensor fusion koblet til de andre sensor systemer og tracks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *