En lav dollarkurs betyder nu, at anskaffelsesprisen for de 27 danske F-35 kampfly samt udstyr og reservedele nu bliver omkring 1 mia. kroner lavere end der var lagt til grund i aktstykket for kampflyanskaffelsen. Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse udsendt torsdag aften.

Som nytkampfly.dk skrev i sidste uge, så var Nationalbanken i en periode i januar ude på valutamarkederne og har kurssikret 3,7 mia. dollars til indkøbet af de 27 kampfly. Banken drog fordel af en lav dollarkurs, der i løbet af januar har svinget mellem 6,23 og 5,97 kroner for en dollar. Med de kurser har Nationalbanken hevet omkring 22,2 mia. danske kroner hjem. Konkret er der tale om, at vi har indgået aftaler om levering af dollars ud i fremtiden til januar 2018-kurser.

Og vi har altså fået lovning på at kunne veksle til så gode kurser, at det har gjort den forventede anskaffelsespris lavere end forventet.

Ud af den samlede besparelse på omkring 1 mia. kroner skal 260 mio. kroner bruges på at placere F-35 hangarerne et andet sted på Flyvestation Skrydstrup – som også blev meldt ud torsdag aften. Det sker for at imødekomme de naboer, der havde klaget over den oprindelige plan om at placere flyene tæt ved bebyggelse i Skrydstrup by. Nu reducerer man støjgenerne ved at flytte hangarerne – og ekstraudgiften finansieres så gennem den fordelagtige valutahandel.

Forsvarsministeriet er nu gået i gang med at konsolidere den samlede kampflyøkonomi på baggrund af valutakurssikringen med henblik på at forelægge et orienterende aktstykke for Folketingets Finansudvalg. I det aktstykke vil det mere præcist fremgå hvor meget billigere anskaffelsen bliver, når ekstraudgifterne til den nye placering på Skrydstrup er trukket fra.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *