SAAB’s Global Eye-fly. Foto: SAAB

Sælgerne fra den svenske våbenproducent SAAB får sandsynligvis noget sværere ved at få solgt koncernens kampfly, ubåde, overvågningsfly, missiler og ubemandede fly i fremtiden. Et potentielt køberlands såkaldte “demokratiske status” skal nemlig fremover være et centralt element, når de svenske myndigheder giver SAAB og den øvrige svenske forsvarsindustri (som er domineret af SAAB og BAE Systems, red.) eksporttilladelser. Det har de svenske politikere besluttet.

Vurderingen af et lands demokratiske status skal blandt andet baseres på tilstedeværelsen af demokratiske institutioner, muligheden for fri opinionsdannelse og statens respekt for grundlæggende demokratiske principper. I tilfælde af alvorlig forringelse i den demokratiske status vil det spænde ben for en eksporttilladelse. Nogle af de lande, som er de mest aktive våbenkøbere i disse år, er netop blandt andet nogle af de stenrige emirater langs Den Persiske Golf samt Saudi-Arabien. De kappes nærmest om at købe kampfly. Og gerne flere forskellige kampfly.

I SAAB kan man dog i det mindste glæde sig over, at reglerne først kommer nu. Over to omgange i 2016 og 2017 solgte SAAB nemlig i alt tre af deres GlobalEye multi-role airborne early warning & control-fly til De Forenede Arabiske Emirater til en samlet værdi på 1,5 mia. dollars, svarende til 9,2 mia. danske kroner. Et land, der ikke just er kendt for sin dyrkelse af de demokratiske principper. Selve flyet er et Bombardier Global 6000, som normalt sælges som high-end privatfly. Alt isenkrammet ombord er dog SAAB’s og det er SAAB, der markedsfører og sælger flyet.

“Mit indtryk er, at aftalen med De Forenede Arabiske Emirater kunne have været truet med de nye regler, hvis de allerede var trådt i kraft,” siger Allan Widman fra Liberalerna i den svenske Riksdag til SVT News.

Netop Widman har i forvejen et anstrengt forhold til SAAB. I en debatartikel fra 2008 ytrede Widman sin utilfredshed med at udviklingen af SAAB’s JAS39 Gripen-kampfly i Widmans øjne mere handlede om industri- og eksporthensyn end om den faktiske nytteværdi for det svenske flyvevåben.

Han skrev blandt andet, at udgangspunktet “bør være, at Jas Gripen er den vigtigste komponent i vores luftforsvar, ikke et industripolitisk projekt med urealistiske eksportforventninger.”

Året efter startede Widman blogen Strilaren II. Det skete efter at en anden blog, kaldet Strilaren, pludselig lukkede efter bloggens anonyme bagmænd havde afsløret svagheder i Gripens kommunikationssystemer. På Strilaren II fortsatte Widman med at sætte kritisk lys på Gripen-projektet. Widman skrev på bloggen indtil januar 2017.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

2 Comments for this entry

  • KimE siger:

    “Han skrev blandt andet, at udgangspunktet “bør være, at Jas Gripen er den vigtigste komponent i vores luftforsvar, ikke et industripolitisk projekt med urealistiske eksportforventninger.””

    Då inte Sverige är en tillräcklig stor bas för en egen vapenindustri så lär vi fortsätta att exportera vapen även till tveksamma demokratier som Indien och Brasilien. Alternativet är att vara fullständigt beroende av andra länders vapenindustri t.ex. USA som exporterar till och med till bägge sidor i konflikt med varandra.

  • christian beier siger:

    Hvis man kan handle alt muligt andet med landet og være TOTALT ukritisk om dette, er våben blot en varer som alt andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *