Bør Danmark holde fast i planen om en dag at bidrage til NATO’s ballistiske missilforsvar med en skibsbaseret sensorenhed? Eller bør vi slå kursen om og satse på landbaseret sensor? Det er spørgsmålet mange sikkert stiller sig selv. Og som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse er ved at studere sig frem til et svar på.

Lad os prøve at komme dem lidt i forkøbet.

I forsvarsforliget for 2018-2023, som blev indgået i slutningen af januar, står der:

“Erklæringen fra NATO-topmødet i 2014 i Wales om, at Danmark vil bidrage til NATO’s forsvar mod ballistiske missiler med en sensorkapacitet, genbekræftes. Den endelig beslutning om udmøntning afventer yderligere studier, der skal afdække alternative, fleksible løsningsmodeller, herunder evt. landbaserede bidrag.”

Eventuelt landbaserede bidrag. Ja, så. Hvor kom de to sidste ord fra? For var vi ikke alle sammen enige om at sensorer på de tre danske fregatter var løsningen? Eftersigende kom ordene blandt andet fra radarproducenten Weibels ihærdige lobbyarbejde. Allerød-virksomheden står nemlig stærkt når det kommer til at levere en landbaseret radar, men derimod har har deres BMD-radar svært ved at være på en fregat. Så derfor har Weibel været interesseret i at få det landbaserede alternativ bragt i spil.

Weibels GFTR-2100 radar. Foto: Weibel.

Problemet er blot, at der her og nu reelt ikke er et landbaseret alternativ. Lockheed Martin, Terma og Weibel samarbejder om at udvikle et såkaldt “Ground Based Integrated Discriminating System”, hvor Lockheed Martins AEGIS-system, Terma’s kommando/kontrol-system og Weibels radar kobles sammen. De tre kalder projektet GFTR-2100 (Gap Filling Tracking Radar). Lockheed Martin bidrager med en ny X-bånds-sensor, Terma kommer med sin kommando-kontrol platform BMD-Flex og Weibel kommer med sin radarteknologi. Sagen er bare den, at GFTR-2100 ikke er færdigudviklet endnu. Det vil sandsynligvis koste op til 1 mia. danske kroner og tage adskillige år inden man kan levere et fiks og færdigt off the shelf-produkt.

Desuden er en landbaseret radar samt det medfølgende kommando- og kontrolelement så stort, at det ikke blot kan flyttes rundt med C-130 Hercules-fly og lastbiler. Det kræver meget større fly.

Hvis vi så vender os mod selve opgaven med at detektere og tracke indkommende ballistiske missiler, så har den landbaserede radar også sine udfordringer. For at kunne agere sensorenhed i NATO’s ballistiske missilforsvar, så er det vigtigt at et dansk bidrag kan levere data i den rigtige fase af det fjendtlige missils flyvetur. For at amerikanske fregatter og landbaserede anlæg skal kunne skyde på baggrund af de danske data (kaldet launch on remote, red.), så skal vores radar fange missilet i et mindre “vindue” i opstigningsfasen (ascent phase), der ligger midt mellem affyringsfasen (boost phase) og nedstigningsfasen (descent phase). Og når vi taler missiler fra Iran, så fanger man nemmest missilet i det vindue ved at have sin radar i Middelhavet. Pudsigt nok netop der, hvor de amerikanske AEGIS-destroyere ofte opholder sig, når de er på vagt.

Porter (forrest), Donald Cook, Carney og Ross til kaj i Rota. Foto: Mass Communication Specialist 3rd Class Robert S. Price / U.S. Navy.

På vagt, ja. Men risikerer vi ikke med en fregat-baseret sensor at “låse” vores BMD-fregat fast i en lomme i det østlige Middelhav, hvor den er ude af stand til at løse andre opgaver? Nej. Det gør vi ikke. De fire amerikanske Arleigh Burke-destroyere, Ross, Donald Cook, Porter og Carney, som fra Rota-basen i Spanien på skift passer BMD-vagten, sejler skam også rundt og laver andre ting. De bliver brugt til at fyre krydsermissiler af mod Syrien og tager sågar på tur til Østersøen. Det gjorde Donald Cook blandt andet i 2016, hvor russiske kampfly fløj særdeles tæt på skibet.

Derimod “låser” vi en landbaseret radar og 40-50 m/k’ere i Tyrkiet eller en anden fremskudt position. For at kunne fange et iransk missil på det rigtige tidspunkt vil en dansk radar skulle stå i Tyrkiet – hvor amerikanerne allerede har en såkaldt TPY-2 radar stående. Den har til opgave at detektere og følge missilet i affyringsfasen. Det nytter ikke noget at have den danske radar stående på Lolland eller i Central- og Østeuropa. For så kan man ikke levere data om missilet i det krævede vindue af missilets rejse.

De 40-50 m/k’ere, som en deployering af en landbaseret radar vil kræve, kan så ikke lave andet end det, når de sidder i Tyrkiet. De skal nyansættes i Forsvaret eller de skal flyttes fra andre steder i Forsvaret, hvor der så skal nyansættes. På fregatten kan det eksisterende mandskab også tage sig af BMD-sensor opgaven ved siden af sine andre gøremål.

Og endelig kræver det ingen accept fra andre lande at sejle en fregat rundt og lægge sig der, hvor man nu finder det mest hensigtsmæssigt. Det kræver derimod en tilladelse at placere vores landbaserede radar i et andet land. I øvrigt er fregatterne – når de får deres SM-2 missiler – i stand til at forsvare sig selv. Det er den landbaserede radar ikke.

Så man kan med rette spørge om ikke vi bare skal gå videre med den skibsbaserede løsning.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

5 Comments for this entry

 • E. Petersen siger:

  jeg synes selv du kom med et fornuftigt svar AK.

  “På vagt, ja. Men risikerer vi ikke med en fregat-baseret sensor at “låse” vores BMD-fregat fast i en lomme i det østlige Middelhav, hvor den er ude af stand til at løse andre opgaver? Nej. Det gør vi ikke. De fire amerikanske Arleigh Burke-destroyere, Ross, Donald Cook, Porter og Carney, som fra Rota-basen i Spanien på skift passer BMD-vagten, sejler skam også rundt og laver andre ting. De bliver brugt til at fyre krydsermissiler af mod Syrien og tager sågar på tur til Østersøen. Det gjorde Donald Cook blandt andet i 2016, hvor russiske kampfly fløj særdeles tæt på skibet.”

 • Halken siger:

  Jo, det skal vi.

  Jeg vil sige at analysen mere står mellem en Raytheon’s eller LMs s-bånds radarer på den ene side og Thales MM/N BMD på den anden side og om de alle kan løse opgaven, til hvilken pris samt om vi skal have en eller tre sensorer. Der er kun sat 500 mio kr af som det er lige nu.

 • Halken siger:

  Og godt indlæg i øvrigt.

 • christian beier siger:

  Der er behov for lidt flere ting.

  Et stort skib med sensore og radar der ligger fast ude internationalt farvand tæt på Rusland.

  Store sensor/radar systemmer på Bornholm der er tilkoblet et missil system et defensivt og offensivt.
  Altså krydser missiler og anti luft.
  Evt. kan ,man bygge missil silo eller have mobile.

  Fregatter med det de skal bruge.

  Et fly der er på vingerne hver dag.

  Og altid minimum en fregat, stor elektronisk/sensor skib, fly og 7 kampfly lastet fuldt i konstant beredskab !

 • Simon Petersen siger:

  God artikel, Andreas!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *