Den norske fregat Fridtjof Nansen. Foto: Zorroll / Wikimedia Commons.

Regnestykker og matematik, der har været sværere end først antaget, forsinker nu Norges beslutning om hvorvidt landet skal deltage i NATO’s missilforsvar. En teknisk analyse af hvordan det skal skrues sammen skulle have været klar inden årsskiftet og have indgået i et bredere studie foretaget af det norske udenrigsministeriet. Til sidst skulle en eventuel indstilling om norsk deltagelse være landet på statsminister Erna Solbergs bord inden sommerferien.

Men sådan kommer det ikke til at gå. Det norske forsvarsministerium oplyser således til avisen Klassekampen, at forskerne fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og Missile Defence Agency i USA først vil have regnet færdig “i løbet af året”. Det vil sige i løbet af 2018.

Regnearbejdet tager længere tid på grund af “tidskrævende simuleringer samt behov for at køre sensitivitetsanalyser og varianter af scenarierne for at være trygge ved resultaterne,” forklarer forsvarsministeriet til avisen.

Hvis Norge en dag beslutter at deltage i NATO’s missilforsvar, så vil det være landets fem fregatter af Fridjof Nansen-klassen, som skal udstyres med sensorkapacitet. Det har Norge lovet siden 2010. Det norske løfte og planer er en direkte parallel til de danske overvejelser om lade vores tre fregatter af Iver Huitfeldt-klassen indgå i missilforsvaret – sådan som vi siden 2014 har lovet NATO at vi vil.

Holland og Tyskland er sammen med Danmark og Missile Defence Agency i gang med et studie af en specifik radars muligheder for at agere missilforsvars-sensor. Desuden regner man også mere overordnet på tingene. Det er det analysearbejde, som politikere og militære topchefer altid henviser til, når man spørger til hvornår og hvordan Danmark har tænkt sig at levere den lovede sensorkapacitet. De venter på analyserne og udregningerne inden der kan træffes mere konkrete beslutninger.

Derfor indgik indkøbet og installationen af sensorkapacitet på fregatterne til missilforsvar heller ikke i forsvarsforliget som en konkret investering. Her stod i stedet:

“Erklæringen fra NATO-topmødet i 2014 i Wales om, at Danmark vil bidrage til NATO’s forsvar mod ballistiske missiler med en sensorkapacitet, genbekræftes. Den endelig beslutning om udmøntning afventer yderligere studier, der skal afdække alternative, fleksible løsningsmodeller, herunder evt. landbaserede bidrag.”

Så vi venter og gør det nu sammen med nordmændene.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

5 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *