Indien vil høre mere om F-35

20. februar 2018

De første skridt til den næststørste ikke-amerikanske F-35 ordre kan meget vel være ved at blive taget i Indien. Landets flyvevåben er nemlig angiveligt interesserede i at indkøbe ikke mindre end 126 F-35A kampfly. Således har toppen af det indiske flyvevåben bedt Lockheed Martin om en klassificeret briefing om F-35 flyet som led i overvejelserne om et køb. Det skriver den store indiske erhvervsavis Business Standard.

Kun de amerikanske værn og UK har bestilt flere F-35’ere.

Inden Lockheed Martins folk kan tage flyet fra Fort Worth i Texas til Delhi i Indien, så skal de lige spørge om lov hos det amerikanske forsvarsministerium. For Lockheed Martin kan ikke bare fortælle hvem som helst nogle af hemmelighederne bag det ene af den vestlige verdens eneste to femte-generations kampfly. F-22 Raptor er det andet.

Hvis Lockheed Martin får lov at booke flybilletterne østpå og tage afsted, så vil det være et første vigtigt skridt henimod et indisk køb af F-35. Det er dog langt fra sikkert at det bliver til noget. Indien spiller nemlig på flere “femte generations-heste”. Således har Rusland og Indien angiveligt forhandlet en aftale på plads angående et partnerskab omkring Sukhoi PAK-FA. Aftalen mangler dog fortsat en indisk accept.

Desuden har Indien gang i sit eget stealth-kampfly projekt kaldet HAL Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA).

En anden hurdle på vejen mod et storsalg af F-35 til Indien vil sandsynligvis være den, som Frankrig og Dassault også løb ind i, da man forsøgte at sælge 126 Rafale-kampfly til Indien. Nemlig at Indien vil forlange en stor del af medproduktion. Indien ønskede at 108 af de 126 Rafale-fly skulle samles af indiske HAL. Franskmændene tvivlede på at HAL kunne gøre det godt nok. Efter flere års forhandlinger endte det med at Indien kun købte 36 Rafale-fly, som alle skal bygges i Frankrig.

At lade F-35’ere samle i Indien bliver sandsynligvis særdeles svært at acceptere for amerikanerne. Japan og Italien har hver sin FACO (final assembly and check-out) facilitet. Men om man stoler nok på inderne til at lade dem få en FACO kan man godt tvivle på. Det vil tiden vise – hvis inderne vælger at gå videre med F-35.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

6 Comments for this entry

 • E. Petersen siger:

  Fakta er at Indien har alt for mange kampflyprogrammer kørende sideløbende med hinanden. Har linket denne før i forbindelse med de mørke udsigter der er for SU-57 platformen(PAK)

  https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2018-02-07/sukhoi-su-57-will-india-join-program

 • Thomas Larsen siger:

  Er der nogen der ved, om F-35 være en deltager i Indiens F-16/Grippen-konkurrence, eller er der tale om et separat indkøb?

 • Kenneth siger:

  Har de inte råd att köpa 126 Rafale så har de inte råd med lika många F-35 så vad sysslar de med, försöker de få ryssarna att sänka sitt pris?

 • E. Petersen siger:

  http://www.rediff.com/news/special/now-iaf-wants-the-f-35/20180223.htm

  Indien må også kigge på prisen og der var prisen på Rafale også medvirkende til at størstedelen af handlen gik i vasken

  “In contrast to the bare-bones price of $115 million for each Rafale fighter (with India-specific enhancements, spares, logistics and weapons all extra), the F-35A cost customers $94.6 million last February.

  Lockheed Martin says it will reduce the cost to $80 million by 2020.”

 • E. Petersen siger:

  F-35 kan næsten tage SU-57 ud af kamp uden at løsne et skud.

  http://www.businessinsider.com/f-35-sales-russia-threat-su-57-stealth-jet-2018-3?r=US&IR=T&IR=T

  men Nu trækker Indien i land

  “Indian Air Force (IAF) officials have denied earlier reports external link that the military had requested a classified briefing on the F-35. Speaking to The Indian Express, IAF Chief Air Chief Marshal BS Dhanoa said New Delhi had “not officially asked for a briefing on the F-35 nor has any request been made to the Americans.” News that the IAF had approached the manufacturer Lockheed Martin for a classified briefing on the F-35 came amid news that the government had decided to scrap the proposal to make a single-engine foreign fighter in India. The decision to scrap the proposal for a single-engine fighter was taken because the government felt it would result in a single-vendor situation. While Lockheed Martin’s F-16 fighter aircraft was in contention along with Saab’s JAS-39 Gripen fighter, the American warplane was reportedly a non-starter as it does not have a “probe-and-drogue” air-to-air refueling system.”

  Så kan man dan vist sige der er gået storpolitik i den sag 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *