Boeing har erklæret sig klar til at deltage i konkurrencen om at sælge 88 kampfly til Canada til afløsningen for landets aldrende F-18 Super Hornet-fly. Det oplyser kilder til nyhedsbureauet Reuters.

Canada vil først udsende sin formelle “request for information” næste år, men bad fornylig kampflyproducenterne om at melde tilbage, om de overordnet set var interesserede i at deltage i en konkurrence i et land, som stadig er partner i F-35 programmet, men som har skudt automat-indkøbet af det fly til hjørne og nu går efter at lave en konkurrence efter dansk forbillede.

Det vil Boeing gerne. Og når det er værd at hæfte sig særligt ved, så skyldes det naturligvis den strid mellem Boeing og Canada, som Boeings militære flydivision ufrivilligt er blevet et gidsel i. Striden handler nemlig om at Boeings civile flydivision (som fylder suverænt mest i Boeing-koncernen) indklagede den canadiske flyproducent Bombardier for at dumpe priserne på passagerfly for at få solgt nogle af sine nye C-serie fly til amerikanske flyselskaber.

En klage, der gjorde den canadiske regering så edderspændt rasende, at man afbrød forhandlingerne om at indkøbe et antal F/A-18E/F Super Hornet-fly fra netop Boeing til at udfylde hullet mellem de aldrende F/A-18 Hornet og det nye canadiske kampfly. I stedet har Canada henvendt sig til Australien for at aftage nogle af deres knap så aldrende F/A-18 Hornet-fly.

De amerikanske myndigheder har i første omgang afvist klagen fra Boeing over Bombardier. Men Boeing kan stadig anke afgørelsen eller rejse en ny sag mod den canadiske konkurrent. Ifølge Reuters, så har den canadiske regering gjort det klart overfor Boeing, at dets chancer for at vinde kontrakten på de 88 fly vil blive betydeligt svækket, hvis man går videre med Bombardier-sagen.

Svenske SAAB har for længe siden meldt ud, at de ikke ønsker at deltage i Canada med deres Gripen-kampfly. Så de interesserede er sandsynligvis Lockheed Martin med F-35, franske Dassault med Rafale og europæiske Eurofighter samt altså Boeing med F/A-18E/F Super Hornet.

At Canada skød automat-indkøbet af F-35 til hjørne skyldtes betænkeligheder fra den canadiske rigsrevision over prisen samt voldsom modstand mod F-35 fra den canadiske premierminister Justin Trudeau. Han er nu til dels faldet ned igen. Den canadiske forsvarsminister har erklæret, at F-35 skam er velkommen i konkurrencen og flyet nævnes nu sågar som favorit.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *