Nationalbanken har i løbet af januar været ude på valutamarkederne og har kurssikret 3,7 mia. dollars til indkøbet af de 27 F-35 kampfly, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i december sidste år fik Folketingets finansudvalgs endelige godkendelse til at anskaffe. Det oplyser Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Banken har draget fordel af en lav dollarkurs, der i løbet af januar har svinget mellem 6,23 og 5,97 kroner for en dollar. Med de kurser har Nationalbanken hevet omkring 22,2 mia. danske kroner hjem ved at veksle en lille portion danske kroner til amerikanske dollars hver dag over en periode i januar.

“Arbejdet med at indgå terminsforretningerne, der sikrer en fast pris på dollar, når staten skal bruge dem, er gået gnidningsfrit. Kronekursen har i hele perioden ligget på den stærke side af centralkursen, og kronen har kun vist marginale udsving undervejs,” siger vicedirektør Frank Nielsen fra Danmarks Nationalbank.

Størstedelen af udgifterne til kampflyene, herunder simulatorer, betalinger til puljekøb af reservedele, støtteudstyr mv., skal afholdes i dollar. For at sikre Forsvaret en høj budgetsikkerhed blev det besluttet at kurssikre de forventede betalinger i dollar, således at Forsvarets pris i kroner ligger fast allerede nu.

Netop issuet med at en stor del af betalingen skulle falde i dollar og den deraf følgende usikkerhed i forhold til kursudsving ser med januars kurssikring ud til at være minimeret, for ikke at sige helt fejet af bordet. Der er ikke tale om at vi nu har for 3,7 mia. dollars liggende i krøllede sedler i kælderen i Nationalbanken eller stående på en konto. I stedet er der konkret tale om, at vi har indgået aftaler om levering af dollars ud i fremtiden til januar 2018-kurser.

Så når der er om nogle år skal afregnes ved kasse 1 i forbindelse med leveringen af flyene, så skal vi ikke bekymre os om hvorvidt dollarkursen er højere end i dag. Det kan også være den er lavere. Men lige nu er den på sit laveste niveau i tre år. Ved at kurssikre nu får vi sikkerhed for hvad det kommer til at koste os. I hvert fald for de første 22,2 mia. kroner.

Når Nationalbanken henter langt flere milliarder hjem end de omkring 15 mia. kroner, som man forventer flyene vil koste i anskaffelse, så skyldes det at der er indgået aftaler om køb af både fly, simulatorer, støtteudstyr og reservedele. Sidstnævnte sandsynligvis til en vis årrække ud i fremtiden.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

19 Comments for this entry

 • Kurt Aggesen siger:

  Des dårligere en disposition er, des højere overordnet succesrate har den hos finansvæsnet, de ønsker forøget penge efterspørgsel. Gennem mere end 200 år er handlekraften overført til finansvæsnet, men den har været almen.

 • E. Petersen siger:

  Set over 10 år er det ikke en supergod forretning med et gnd på ca 5,50

  https://valutaomregneren.dk/valutakurser/amerikanske-dollar-usd-valutakurs

  Men nu kender man prisen

 • Svend-Erik Hansen siger:

  Hvad har kurssikringen kostet?

 • H. Eriksen siger:

  Nationalbanken har i løbet af januar kurssikret 3,7 Mia. dollars for 22,2 mia. DKK. til indkøbet af 27stk. F-35 kampfly.
  Nationalbanken har kurssikret mere end de 15 mia. kroner, som Forsvarsministeren har oplyst at flyene vil koste. Det skyldes at F-35 aftalen ikke kun angår indkøb af fly, men også køb af simulatorer, støtteudstyr og reservedele.

  OK: Er Folketinget og Danskerne blevet snørret for 7,2 Mia. kr via opdeling af F-35 købet?

  Så skal vi kun bekymre/ glæde os til hvorvidt dollarkursen stiger/falder vedr. de resterende 77.8 Mia DKK som F-35 projektet kommer til at koste Danmark.

  The current Dollar weakness is caused by two major problems.
  First: Thanks to QE, US asset (Equities and Bonds) are now at its highest levels since the 1960s.
  High US Equity and bond prices now inhibits demands for Dollars, This is bearish for the dollar.
  Second: The US deficit is set to deteriorate dramatically in coming years.
  The US Government deficit spending pushes bond yields even higher.
  To conclude, Dollar weakness has more to run.

  Comment: Just look at the US budget deficits, trade deficits, unfunded liabilities, and massive increase in M2 money supply (QE) that’s chasing a finite amount of goods.
  That’s why the dollar is sinking!

  https://www.zerohedge.com/news/2018-02-16/deutsche-nobody-can-understand-whats-going-dollar-answer-simple

  Det bliver spændende at følge med I hvorvidt Nationalbankens ”kurssikring” er udført for at styrke Danmark til købet af F-35, eller for at styrke Dollaren.

  Mvh.

 • Mads siger:

  “Set over 10 år er det ikke en supergod forretning med et gnd på ca 5,50”
  Set over de sidste 25 år er snittet 623. Der har været ret store udsving over de sidste 25 år.
  http://nationalbanken.statistikbank.dk/nbf/100250

  Vi kunne måske have fået det lidt billigere, men vi kunne også have fået det meget dyrere.

 • Dan siger:

  Jeg tænker ikke lige militært, men økonomisk.

  Man kunne så spørge sig selv om hvor meget der rent hypotetisk, yderligere kunne være hentet ved rene handler, altså hvis DK var ikke-partnerland, i stedet for hvad manglende modkøbsaftaler inddirekte kunne have bidraget med. Ja, om noget i det hele taget?

  Jeg ved faktisk ikke om Saab, Boeing og Eurofighterkonsortiet tilbød modkøb, krone for krone?

 • H. Eriksen siger:

  Apropos Danmarks økonomi og Nationalbank (En Centralbank ejet af verdens Eliten) så har jeg beskrevet hvordan vi nemt kan løse det problem:

  http://nytkampfly.dk/archives/9766/comment-page-2#comment-438391

  Det er kun et spørgsmål om valg.
  Mvh.

 • E. Petersen siger:

  @Mads

  Jeg skrev jo heller ikke det var dårligt men jvf udtalelsen fra artiklen

  Kronekursen har i hele perioden ligget på den stærke side af centralkursen,

  så påpeger jeg bare at over 10 år er det lige modsat.

  og så kan man lige tilføje at med de nationaløkonomiske linier der udstikkes fra USA lige nu, med et kraftigt øget budgetunderskud, så risikerer dollaren at ryge længere ned i kurs.

 • christian beier siger:

  Man skal altid sikre en fast og god kurs.
  Stop det klynk

 • H. Eriksen siger:

  Efter 70er festen, valgte Schlutter regering (modsat tidligere Anker Jørgensen Regeringer) at udlade flere devalueringer af Kronen for at lette den Dansk stats økonomi.
  Schlutter Regeringen valgte i stedet en kartoffelkur, med en fast Krone kurs ifht den Tyske D-Mark.
  Det betød hårde tider for Danskerne frem til år 2000.
  Det sidste af 70er gælden blev betalt i 2006.

  I 1999 indgik Danmark i EU Valutasamarbejdet ERM2, som dikterer den nuværende Danske fastkurspolitik med en centralkurs på 746,038 kroner pr. 100 euro.
  Danmark har accepteret et udsvingsbånd på +/- 2,25 pct. Den Danske Krone må derfor højst bevæge sig mellem 762,824 kroner pr. 100 euro og 729,252 kroner pr. 100 euro.

  Danmarks Nationalbank skal dermed foretage støtteopkøb af Euroen, hvis Kronen stiger ifht Euroen.
  At kronen har været låst fast til Euroen har fungeret for Danmark, indtil finanskrisen i 2008.
  Siden da har Danmarks Nationalbank måtte foretage gentagende støtteopkøb af Euro, samt har drevet renteniveauet i Danmark negativt, for (med Finansminister Corydons ord) ”at forsvare Kronen mod fæle udenlandske investorer”, som hellere ville købe Danske Kroner end ECB Euro.
  Derfor ligger Danmarks Nationalbank nu inde med Euro valuta svarende til ca 400 Mia. DKK.

  De Mia. af Euro som nu ligger og fordamper inflation i Danmark Nationalbank taber også købekraft hver gang ECB sænker Euroen ifht Dollar og Yen kursen.
  Hvis Dollaren falder, så vil ECB devaluere Euroen for at beholde EU konkurrence evne overfor USA.
  Dermed falder den internationale købekraft også for den Danske krone.

  Set ud fra det nuværende scenarium hvor hele Vesten kæmper med stor gæld, så havde Danmark været bedre stillet ved ikke at være koblet op på Euroen via fastkurs politikken.
  Derved ville udenlandske investorer være helt pjattede med at købe Danske Kroner, og Kronen ville stige både overfor Dollar, Euro og Yen.
  Det ville betyde at vi kunne indfri langt mere Dollar og Euro gæld, eller købe langt flere Amerikanske jagerfly med færre Danske Kroner.

  Stem EU politikere ud af folketinget.

 • Claus siger:

  Danmarks Nationalbank’s kurssikring er rationel, fornuftig og det eneste rigtige! Valutakursspekulation er så vidt vides ikke en del af beslutningsgrundlaget i forbindelse med indkøbet af F-35, og som det fremgår af artiklen, er formålet med kurssikringen da også at skabe budgetsikkerhed. Samtidig udnytter Nationalbanken renteforskellen mellem USD og DKK på ca. 2% p.a. til sikre en lavere terminskurs ift. den aktuelle spotkurs. (=lavere købskurs USD/DKK i fremtiden)
  Såfremt der ikke blev kurssikret, og USD steg overfor DKK, ville det røde hylekor fra de radikale til enhedslisten melde sig på banen med krav om placering af ansvar og kulegravning af processen. Den fornøjelse går de glip af nu.

 • H. Eriksen siger:

  Claus siger: Valutakursspekulation er så vidt vides ikke en del af beslutningsgrundlaget i forbindelse med indkøbet af F-35. Formålet med kurssikringen er da også at skabe budgetsikkerhed.

  MK: En kurssikring er en spekulativ handling, fordi handling sigter mod et opnå et resultat.
  Om det ønskede resultat så er budgetsikkerhed eller det økonomisk mest optimale, er jo op til den som betaler for kurssikringen.

  Claus siger: Samtidig udnytter Nationalbanken renteforskellen mellem USD og DKK på ca. 2% p.a. til sikre en lavere terminskurs ift. den aktuelle spotkurs.

  MK: Besparelsen i renteforskel skal så holdes op imod udgiften til kurssikring, som ikke er oplyst.
  Med den Danske Krone fast kurs ifht. Euroen på + – 2,25%, så er det kun kursen mellem Euroen og Dollaren som kan ændre sig nævneværdigt.
  Grundet EU export til USA, så har ECB vist historisk tendens til at lade Euroen følge Dollaren.
  Jeg kan derfor pt. ikke se Danske begrundelser for at kurssikre Dollar til betaling i 2020.

  Trump har indledt en handelskrig mod EU og Kina, hvilket inkluderer devaluering af Dollaren.
  Hvis EU og Kina vil undgå ”A Race to the bottom” så kan de måske lave en koordineret indsats for kurssikre Dollaren på sit nuværende leje.
  Mvh.

 • H. Eriksen siger:

  US and EU exchange rate agreements explicitly rule out competitive devaluations.

  Ved ECB møder i går, var betyrelsen enige om at der er klare tegner på en beyndende valuta handelskrig mellem US og EU.
  Mario Daghi og ECBs bestyrelse mener at Trump har manipuleret Dollaren ned i kurs.

  Den vedlagte EURUSD graf fra Zero Hedge er et godt billede på hvad som er sket de sidste par dag: https://www.zerohedge.com/news/2018-02-22/ecb-minutes-reveal-fears-about-currency-wars-euro-slides

  Mon Danmarks Nationalbank har indsat F-35 i ECB handelskrig?

  As the old story goes: First Economic Crash – Trade Wars – Currency Wars – Real Wars.

  Som lovlig gengæld
  Drop F-35
  Vælg Gripen-E

 • Claus siger:

  @H. Eriksen

  1. Valutasikring er aktiv stillingtagen til afdækning af risici og det stik modsatte af spekulation.
  I din logik, vil det at tegne en brandforsikring være spekulation i om huset brænder, fremfor
  afdækning af mulig økonomisk ruin.

  2. Besparelsen på ca. 2% p.a. via udnyttelse af renteforskellen mellem USD og DKK er reel, da
  omkostningerne for Nationalbanken er minimale. (Jeg ved hvad jeg taler om, så jeg venter i
  spænding på at høre om de tilsyneladende store omkostninger du antyder)

  3. ECB fører på absolut ingen måde en fastkurspolitik ift. USD. Euroen er en flydende valuta styret
  en inflationssmålsætning. Gør din hjemmearbejde og tjek kursudviklngen på EUR/USD, så vil
  du se der er betydelige kursudsving. (Og dermed også det fornuftige i at kurssikre)

  4. Trump har ikke indført handelskrig mod Kina og Europa – blot truet ned det.

  5. En stærkere euro er skidt for ECB’s inflationsmålsætning, så det seneste års store svækkelse af
  USD vækker bekymring. Det er ikke udtryk for valutakrig, men mere en normalisering af en
  situation hvor Euroen var undervurderet, samt stærke kapitalinflows til Europa .
  Draghi reagerede på en hovedløs udtalelse fra den amerikanske finansminister Mnuchin,
  der kunne tolkes som om, USA ikke længere ønskede en stærk USD, som de altid har gjort.
  Mnuchin har efterfølgende bekræftet, at en stærk USD er i USA’s bedste interesse på lang sigt,
  og hans udtalelser var taget ud af kontekst.

  6. “Drop F-35 /Vælg Gripen-E.” – Kommer heldigvis aldrig til at ske!

 • Jens Juul siger:

  Der er ikke den nyhed, som H. Eriksen ikke kan dreje ind i den store konspirationsteori.

 • H. Eriksen siger:

  Claus siger
  1: Valutasikring er aktiv stillingtagen til afdækning af risici og det stik modsatte af spekulation.

  MK:
  Spekulation = En INVESTERING i håb om at opnå GEVINST, men som har risiko for TAB.
  Nationalbanken har foretaget en INVESTERING i form af udgifter til Kurssikring.
  Investeringen er foretaget i håb om at opnå en GEVINST: Budgetsikkerhed.
  Hvis dollaren falder ifht Kronen frem til betalings datoen (om 2 år), vil den nu sikrede kurs og udgifterne til kurssikring medfører et reelt TAB.
  ERGO: Alle 3 betingelser for spekulation er til stede.
  De følgende forhold: 1) Den valgte kurs, 2) beløbets størrelse, 3) De kraftige kursudsving onsdag og Torsdag, 4) Samt mødet i ECB Torsdag, indikerer alle at Danmarks Nationalbank har udført handlingen i en koordineret indsats med ECB, for at kurssikre af Dollaren.
  Måske Rigsrevisionen vil finde disse sammenfald interessante?

  Claus siger
  2: Besparelsen på ca. 2% p.a. via udnyttelse af renteforskellen mellem USD og DKK er reel. (Jeg ved hvad jeg taler om)
  MK: Det lyder godt, så kan du jo lige fortælle os hvor meget Kurssikringen har kostet, samt hvor meget Danmarks Nationalbank forventer at sparre/tjene ved kun at have kurssikret 1/3 af de kendte udgifter til F-35.

  Claus siger
  3a: ECB fører på absolut ingen måde en fastkurspolitik ift. USD.
  MK: Det har jeg heller ikke påstået, jeg har påpeget at der er indgået aftale mellem EU og US om ikke at fortage ”competitive devaluations”.
  3b: Euroen er en flydende valuta styret af en inflations målsætning.
  MK: JA, det er der pt. meget der tyder på.
  3c: Der er betydelige kursudsving på EUR/USD. (Og dermed også det fornuftige i at kurssikre)
  MK: Det er da dumt at kurssikre hvis dollaren falder ifht Kroner. Det er også ren spekulation at kurssikre 2år forud for betaling, med mindre Nationalbanken har en krystalkugle?

  Claus siger
  4: Trump har ikke indført handelskrig mod Kina og Europa – blot truet ned det.
  MK: Truslerne er åbenbart blevet taget alvorligt, eftersom både EU og Kina pt udarbejde modsvar vedr. US import told for stål.
  Du er heller ikke nemt at bortforklare ECB mødets relationer til spidserne i denne kurve:
  https://www.zerohedge.com/news/2018-02-22/ecb-minutes-reveal-fears-about-currency-wars-euro-slides

  Claus siger
  5a: En stærkere euro er skidt for ECB’s inflationsmålsætning.
  MK: EN stærk Krone er godt for MIN inflationsmålsætning på 0%, det bevarer nemlig købekraften af de penge jeg har brugt hele livet på at sparet op til pension.
  Det er en af årsagerne til at jeg gerne ser Kronen afkoblet fra Euroen.

  5b: Det som sker, er en normalisering af en undervurderet euro via stærke kapitalinflows til Europa.
  MK: Dine forklaringer, minder om dem vi normalt får fra Nationalbanken og Børsen.
  Kurserne viser jo at ECB i flere år har sænket Euroen for at styrke sin konkurrenceevne mod USA.
  Ovennævnte link viser med al tydelighed at (nogen) har opkøbt Mia af Euro valuta hvorved Euroen er steget, samt at (nogen andre) lynhurtigt har interveneret (2gange indenfor 24 timer), for at få Euroen tilbage på sporet.

  5c: Draghi reagerede på en hovedløs udtalelse fra den – – – – – – – – – – –
  MK: Action speaks louder than words.

  Claus siger
  6: “Drop F-35 /Vælg Gripen-E.” – Kommer heldigvis aldrig til at ske!
  MK: Det kan du roligt være bange for endnu.

  @ Jens Juul: Nu fremsætter du vist en konspirations teori.

  Drop F-35
  Vælg Grippen-E
  Nationaliser Danmarks Nationalbank

 • Simon Petersen siger:

  @H.Eriksen

  “MK: Det lyder godt, så kan du jo lige fortælle os hvor meget Kurssikringen har kostet, samt hvor meget Danmarks Nationalbank forventer at sparre/tjene ved kun at have kurssikret 1/3 af de kendte udgifter til F-35.”

  Husk, at det ikke er alle udgifterne ifm F-35 der skal afholdes i USD. Mange af driftomkostningerne afholdes i DKK, så der skal ikke kurssikres noget.

 • H. Eriksen siger:

  Hej Simon.

  Skal Danmark afregne 23 Mia.DKK til Danske leverandører?
  http://nytkampfly.dk/archives/10453

  Der er nu kurssikret Dollar for 22,2 Mia.DKK
  Den kendte udgift til 27 stk. F-35 er på 66,6 Mia.DKK

  I så fald skal der vel kurssikres Dollar for yderliger 21,8 Mia.DKK ?

  Mvh

 • Simon Petersen siger:

  @H.Eriksen

  Jeg kan ikke huske fordelingen, men eksempelvis alle etableringsomkostninger i Skrydstrup skal afvikles i DKK.

  Jeg er sikker på, at du kan finde svaret ved at løbe dimensioneringsrapporten igennem – jeg gider ikke 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *