Katrine Winding, vicedirektør for Erhvervsstyrelsen.

Erhvervsstyrelsen ønsker ikke at løfte sløret for hvordan den danske regering forholder sig til den åbningsskrivelse, som man modtog fra EU-Kommissionen den 25. januar vedrørende Danmarks nuværende regler for modkøb i forbindelse med våbenindkøb til det danske forsvar. Det stod klart, da Erhvervsstyrelsens direktør Katrine Winding talte ved Danish Defence Industry Annual Conference, der er den danske forsvarsindustris årsmøde. Det løb af stablen i Industriens Hus i København den 7. og 8. februar.

De danske modkøbsregler blev revideret i 2014 og dengang var meldingen fra Erhvervsstyrelsen og Kammeradvokaten, at man mente at have fundet et godt kompromis, som kunne accepteres af EU-Kommissionen samtidig med at man stadig kunne forlange modkøb.

Helt sådan ser EU-Kommissionen altså ikke på sagen. De mener at reglerne strider mod principperne om fair og lige konkurrence. Derfor har man åbnet en traktatkrænkelsessag mod Danmark. En sag, som i yderste konsekvens kan trække tæppet væk under de danske modkøbskrav og alvorligt skade dansk forsvarsindustri. Her lever man nemlig højt på modkøbskravene som en effektiv døråbner. For med modkøbskravene er store koncerner som Lockheed Martin, General Dynamics og Nexter nødt til at placere ordrer hos dansk forsvarsindustri. Noget de sandsynligvis ellers ikke ville have gjort.

Det er konkret modkøbskravene i forbindelse med Danmarks indkøb for 4,5 mia. kroner af pansrede mandskabsvogne og for omkring 500 mio. kroner af artilleri, som har fået EU-Kommissionen til at reagere.

Erhvervsstyrelsen er nu ved at nærstudere Kommissionens konkrete indvendinger mod de to sager.

“Vi er ved at behandle sagen. Men af hensyn til den nationale sikkerhed kan jeg ikke sige mere,” sagde Katrine Winding, der ikke nævnte sagen med ét ord i sin præsentation, men først kom ind på den, da hun blev spurgt til den.

Meldingen udløste hovedrysten hos flere af de mere end 300 deltagere. At trække “sikkerhedskortet” var en letkøbt udvej. Industriens folk havde hellere set at Erhvervsstyrelsen åbent havde erkendt, at reglerne alligevel ikke var det magiske kompromis, som de blev fremstillet som i 2014. Men at man nu vil gøre hvad man kan for at forsvare de danske modkøbskrav bedst muligt. I stedet blev man holdt hen i det uvisse om en sag, som kan få store økonomiske konsekvenser for industrien.

Den danske stat skal inden den 25. marts svare på EU-Kommissionens åbningsskrivelse.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

3 Comments for this entry

 • Halken siger:

  Ja, det sikkerhedspolitiske kort er utroværdigt. Der er intet sikkerhedspolitisk i de indkøbskontrakter og loven. Men det dækker sikkert over at de endnu ikke har lagt en juridisk strategi.
  Hvis de erkender at have brugt loven, så står de til en stor bøde, sikkert i mia klassen.

  Det er lidt en underlig sag. På den ene side kan jeg godt forstå at EU forlanger at der ikke må være krav om modkøb, da det reducerer konkurrencen og går imod ideen om et indre frit marked, men på den anden side betyder det at særligt forsvarsindustrien i de små lande kommer til at lide.

  Sagen er mere principiel en som så og politikerne bør derfor tage den politisk debat i EU om området, for det er nok der at det skal løses. Andre lande må stå i samme situation.

 • E. Petersen siger:

  Nu er det ikke direkte relateret til EU.

  Men Eurofighter skandalen i Østrig vil sammen med ovenstående issue blot resultere i, at specielt mindre EU-lande der køber militært udstyr, specielt i den dyre ende, tænker sig om en ekstra gang og måske køber brugt i stedet (som Finland) eller i værste fald blot nedlægger enheden.

  Fakta er at Airbus konsortiet bag Eurofighter med de tunge drenge Tyskland, England, Italien vil trække Østrig i Retten såfremt de udfaser EF flyene.

  Omvendt er det forståeligt. Østrig vurderer det vil koste op til 37 milliarder kr, at holde de 15 Eurofighter fly kørende i 30 år endnu.

  Østrig flyver gns. 1100 timer årligt. Det giver en timepris på astronomiske 1,1 million kr. per flyvetime !!!

  https://uk.reuters.com/article/uk-airbus-nl-eurofighter-austria/austria-to-review-decision-to-scrap-eurofighter-jets-early-idUKKCN1FZ0YY?rpc=401&

 • E. Petersen siger:

  Rettelse: det selvfølgelig den anden vej at Østrig vil have kompensation for at kontrakten ikke er opfyldt.

  Det minder lidt om EH-101 men også kun lidt da Beløbet slet ikke er i samme størrelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *