Helte eller marionetter

Tvs udsendte medarbejdere i og omkring Irak udelader oftest både nyheder, fakta og objektivitet. Koalitionen censurerer tydeligvis med det udgangspunkt, at fakta forplumrer kendsgerningerne. Alligevel er de heltemodige korrespondenter elsket af deres kolleger hjemme i tv-studierne. Klumme af Altinget.dks J. F. K. Øhlenschlæger.

Man kan spørge sig selv om, hvorfor de mest hårdtarbejdende og seriøse journalister risikerer liv og lemmer uden at kunne bringe nogen særligt vigtige historier? Hvor megen censur vil de finde sig i? Og hvor meget pladder skal seerne finde sig i?

Altinget.dk
Siden begyndelsen af Irak-krigen har tv-stationer fra hele verden konkurreret om, hvem der tør komme tættest på brændpunktet. Flere journalister fik sågar ugelang træning hos den amerikanske hær, således at de kunne komme med i felten i Irak og rapportere derfra.

Også danske journalister er udstationeret i Irak, Kuwait, Amman, Qatar, Jerusalem og så videre. Her er de helte for de journalister, der måtte blive hjemme. Men det er meget begrænset, hvor mange nyheder, de rapporterer. Censuren forhindrer dem åbenbart i at interviewe andre.

Nu er det journalisterne selv, der bliver interviewet via videotelefon eller satellit direkte fra tv-studiet. Hvorfor nu det?

De giver deres egen vurdering af situationen dér, hvor de er udstationeret. Andet kan de ikke. Men hvor går grænsen mellem journalistik og noget andet?

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00