10 år med kampfly!

28. december 2017

Redaktøren havde skrevet 2-3 indlæg i årene op til, men her på redaktionen betragter vi den 28. december som sitets fødselsdag og i år fylder vi rundt. For præcis 10 år siden skrev redaktøren nemlig på sin daværende personlige blog:

”I det nye år vil jeg forsøge at gøre en undtagelse og stille radaren ind på det køb i 30-40 milliarders klassen af nye jagerfly, som rykker nærmere og nærmere for vores lille nation. For det er bestemt en sag, der kommer til at trække overskrifter og skabe debat i det kommende år frem mod den endelige beslutning i foråret 2009. Og som sagtens kunne bære at have sin egen weblog. Jeg vil dog nøjes med at parkere indlæggene under label’en “jagerfly.”

Beslutningen kom som bekendt ikke i foråret 2009 – men først syv år senere i juni 2016. Og det er kun to uger siden at kampflyanskaffelsen fik den endelige godkendelse i Folketingets finansudvalg. I mellemtiden har redaktøren utrætteligt rejst land og rige rundt som “skatteydernes repræsentant” i et forsøg på at gøre os alle sammen lidt klogere på hvad det var for nogle fly vi var ved at købe. Og nogle var jo nødt til at gøre det. For andre danske medier har haft svært ved at følge kampflyanskaffelsen kontinuerligt – men har i stedet skrevet ofte sensationsprægede enkelthistorier eller har fokuseret meget på hele lobbyindsatsen. Selvom indkøbet kun endte på i første omgang 16,4 mia. kroner, så er det stadig rigtig mange af mine og dine skattekroner. Nu har jeg gjort hvad jeg kunne, beslutningen er truffet og pengene er bevilget.

Siden kampflyskriverierne i oktober 2010 forlod redaktørens blog og fik sit eget domæne her på nytkampfly.dk har vi haft mere end 3,6 mio. sidevisninger. I det første år med få hundrede daglige sidevisninger og en læserskare, som redaktøren mere eller mindre kendte alle sammen. Det ændrede sig dog for alvor, da vi begyndte at kigge på indkøbet af skibsbaserede helikoptere. Så voksede læserskaren og redaktøren måtte skrue ned for sarkasmen og de indforståede ting 🙂 Det kulminerede da regeringen fremlagde kampflyevalueringen den 12. maj 2016 med næsten 17.000 sidevisninger.

Det er gennem årene blevet til mere end 1.500 indlæg om kampfly, helikoptere, artilleri, pansrede mandskabsvogne, lastbiler og meget andet. Det mest læste indlæg med næsten 6.000 sidevisninger var indlægget “Hvad koster F-35” fra 29. februar 2016. Et spørgsmål vi ikke kender svaret på endnu… Det mest diskuterede indlæg hedder “Hvor stærkt ville Gripen og Rafale have stået?” fra 26. januar 2016. Det skrev I ikke mindre end 402 kommentarer til(!).

Det er også gennem årene blevet til møder med flere tusind mennesker i ind- og udland. Våbensælgere, våbenkøbere, generaler, stewardesser, testpiloter, ministre, kommunikationsfolk, direktører, politikere, ingeniører, andre skatteydere og mange andre. Tusind tak til alle jer, som vi har krydset på vores spændende rejse ind i det militære materiels forunderlige verden. En rejse, som vi ikke i vores vildeste fantasi havde drømt om ville føre os så vidt omkring. Brisbane, Thisted, Örnsköldsvik og mange andre steder. Og som har gjort os til både “kampflyekspert”, foredragsholder og forfatter.

Og så til en afsløring: Faktisk interesserer vi os slet ikke for kampfly. Ja, den er god nok. Ikke sådan på et personligt plan. Men det har været et ufattelig spændende stofområde at dække journalistisk, da det er et sammensurium af militære, industrielle, økonomiske og politiske interesser vævet sammen.

Hvad så nu? Ja, med finansudvalgets bevilling af pengene, så er kampflyanskaffelsen i hus. Der er ikke mere vi som skatteydere kan stille op. I hvert fald ikke i forhold til valget af flytype og selve anskaffelsen. Der skal nok komme bump på vejen frem mod leveringen af det sidste fly og i flyenes mere end 30 år lange levetid. Men selve anskaffelsesprocessen er overstået.

Betyder det så, at nytkampfly.dk nu lukker og slukker?

(kunstpause…)

Nej, det gør det naturligvis ikke. Vi bliver ved og ser frem til at politikerne snart får landet det der forsvarsforlig, så vi kan komme igang med at se på nye materielanskaffelser…

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

3 Comments for this entry

 • Raabjerg siger:

  Pyhaaa, var sq lige ved at blive bange, jeg elsker NytKampfly.dk og skal ind dagligt for at se om der er noget nyt og gerne havde mit fix.
  Jeg elsker den seriøsest som siden er og den store viden siden har, det er spændene at kunne følge med i processen angående Fly og materialeanskaffelsen.

  Tak for godt arbejde og jeg glæder mig til at tage 10år mere med jer.

 • SEP siger:

  Hej Andreas, jeg synes at du har gjort det særdeles godt og har været med til at sikre en fornuftig debat om kampfly projektet men også andre særdeles vigtige anskaffelsesprojekter. Jeg savner dog at du nu vor F-35 projektet er en realitet prøver at se tilbage på hvad der skete i perioden 1994- nu hvor Danmark af forligspartnere via et projektkontor i erhvervsstyrelsen blev” informed partner i JSF projektet”. Hans Hækkerup gjorde en stor indsats for at få den radikale forsvarsorfører- Jørgen Estrup- til at støtte projektet som jo dengang endte med at blive et “INDUSTRIPROJEKT”. Den historie og frem til ca 2004 hvor projektet blev et forsvarsprojekt ville være god oplysning til danske vælgere.

 • Jesper siger:

  Hej Andreas
  Uanset hvad der sker vil jeg gerne sige tak for din indsats.
  Du har i den grad været med til at give indsigt.
  Men indtil du en dag lukker siden kigger jeg nok ind en gang om måneden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *